Fluturi de Irina Binder

Ora 1:00 AM, reușeam în sfârșit să termin de citit ”Fluturi” de Irina Binder sperând la un eventual volum trei.  Da, speram și sper la un volum trei pentru că îmi pare un sfârșit prea urât pentru al doilea volum și prea brusc ca să nu fie continuat după ce cititorii au trăit atâtea alături de Irina prin prisma celor două volume. Pe mine, cele două volume m-au fascinat. M-au fascinat pentru că îmi pare că au tot ce le trebuie: fericire, tristețe, iubire, ură, prietenie, amuzament, suflet de copii, maturitate, etc. Deși povestea este una de viață, reală, destul de grea și plină de nemulțumiri, m-a fascinat într-un mod aparte încă din primele pagini.

998581_569899073051857_1760632384_n

De ”Fluturi” am aflat într-un mod tare ciudat. Îmi picau în fața ochilor citate ce îmi plăcea și le scriam pe un caiețel. Într-o zi, în grabă fiind, am uitat să scriu un citat. Mă îndreptam grăbită spre școală la primele ore ale dimineții și pe drum mi-am amintit pasaje din citatul respectiv. Toată ziua m-au urmărit, așa că într-o oră de fizică în care profa ne vorbea despre semnificația crucii eu am luat pixul în mână și am scris pe caiet toate pasajele ce mi le aminteam din citatul respectiv. Ajunsă acasă, mi-am pornit ca de obicei laptopul și m-am pus pe căutat. Am găsit din prima tot citatul și așa am văzut eu că la sfârșit scria – ”Fluturi” de Irina Binder. Am căutat astfel apoi pe Google și am aflat că e o carte. Mi-am notat să o citesc cândva și mi-am propus ca imediat ce termin cu tezele să mă duc la Biblioteca Județeană să o împrumut. Timpul însă a făcut în așa fel ca eu să nu ajung la Biblioteca Județeană, iar cum timpul trece am ajuns în august fără să citesc ”Fluturi”. Între timp mi-am luat un e-book și într-o dimineață cu chef de citit m-am pus pe căutat pe net cartea în varianta electronică li n-am găsit-o, așa că m-am proțăpit în fața calculatorului și am dat comandă de ambele volume (că sunt la promoție) de la Libris că erau doar 36 de RON ambele și am așteptat vreo 3 zile să-mi vină pentru că se vând ca pâinea caldă iar pentru mine trebuia să ajungă de la București la depozit și de la depozit care era în Brașov la Tg-Jiu.

Primul volum l-am citit imediat. Nu mi-a luat mai mult de câteva ore. Am citit pe nerăsuflate fără să mă ridic de pe scaun. M-a fascinat pur și simplu. Deși nu m-am regăsit în poveste, pentru că poveștile sunt diferite de la o persoană la alta, m-am regăsit totuși în carte. M-am regăsit în felul de a fi al Irinei, în educația ei, în comportamentul ei și în personalitatea ei, m-am regăsit în filosofia ei de viață și în felul de a filosofa. Cărțile m-au fascinat cu fiecare lecție subtilă ce o spuneau cititorului, pentru că da… conține atâtea și atâtea învățături de și despre viață.

”Fluturi” spune povestea Irinei pe o perioadă de 5 ani (cel puțin primele două volume). O poveste de viață cu imperfecțiuni, adică și cu bune și cu rele, o poveste atât de frumos scrisă încât simți că faci parte din ea. Irina, o fată de 19 ani, are o serie de valori morale ce le respectă cu strictețe și sfințenie. La doar 19 ani, datorită copilăriei, este o fire matură gata să ia viața în piept așa cum o și face de altfel. Pe lângă valorile morale, este plină de valori culturale și dă dovadă de o maturitate severă fiind o persoană mult prea cerebrală pentru vârsta ei. Irina este o tânără care a suferit, dar a fost și fericită. Fiind crescută de un tată singur și destul de învârstă aceasta se bucură de o educație aleasă și de cele mai frumoase trăiri și învățături.

Într-o seară, Irina îi întâlnește pe Matei și pe Robert… iar de aici povestea ei cunoaște un alt nivel, un alt nivel al fericirii, al iubirii și al suferinței, iar treptat tânăra de 19 ani care era încă o copilă ținând cont de valorile morale și culturale insuflate de tatăl ei se schimbă fără să-și dea seama de la o zi la alta. Schimbarea are loc treptat fiind influențată de tot ceea ce pe ea o înconjura și de acțiunile celor din jur dar și de acțiunile ei, mai ales de ale ei… zic eu. N-am să vă spun nimic din ceea ce se întâmplă, deși mă tentează, am să vă las pe voi să citiți cărțile, am să vă las pe voi să cunoașteți o poveste, povestea Irinei, o poveste presărată cu tot ceea ce-ți oferă viața.

De ce vă invit eu să citiți cartea? În primul rând pentru că pe mine m-a fascinat. Nu m-a fascinat neapărat povestea cât m-a fascinat felul Irinei de a fi (cu mici excepții). M-a fascinat faptul că eram prinsă în carte de fiecare cuvânt în parte și nu-i mai puteam da drumul. În al doilea rând pentru că deține ponturi despre și din viață. În al treilea rând pentru că este o poveste ce merită cunoscută. În al patrulea rând pentru că Irina este o persoană ce trebuie studiată. În al cincilea rând pentru că deține unitatea perfectă între iubire, suferință, dăruire, trăire, fericire, maturitate, copilărie, lașitate, curaj, moralitate, imoralitate, cultură, disciplină, revoltă, împliniri, neîmpliniri, destăinuiri, secrete, minciună, adevăr, trecut, prezent, viitor, frumusețe, splendoare, măreție, timiditate, bogăție, sărăcie, superficialitate. În al șaselea rând pentru că este un alt gen de carte, o carte jurnal. În al șaptelea rând nu mai știu ce să vă zic ca să vă conving, sper că am făcut-o până acum în peste cele 1000 de cuvinte scrise.

About these ads

83 thoughts on “Fluturi de Irina Binder

 1. Am aflst si eu despre aceasta carte… Nu am ezistat sa o comand…ieri a ajuns pachetul…azi am terminat de citit. Intradevar, o poveste care te tine cu sufletul la gura. Dar…nu stiu daca sunt singurul, desi nu cred, care a observat ca desi e o poveste frumoasa, e relatata destul de slab. Multe…chiar foarte multe expresii care se repeta. Si asta e un lucru care cu siguranta se putea evita… Asta e parerea mea de simplu si umil cititor…nu de alta…dar chiar nu sunt genul care citeste des. Dar daca eu am ajuns la concluzia asta…nu putem astepta altceva de la cei care citesc tot timpul

  • Da, cartea are multe repetiții. Nu este scrisă tocmai de un scriitor cu mulți ani de eperiență. Însă efortul trebuie apreciat. Prin exercițiu, cu siguranță va scrie din ce în ce mai bine și-și va putea exprima ideile într-un mod cât mai plăcut și digerabil pentru cititor.

 2. Am citit și m-am minunat… Cum își dau unii cu părerea, cum își fac scenarii, cum dezlănțuie spiritul polițienesc și emit niște inepții demne de romanele SF. Una e că nu vă place cartea, aveți tot dreptul, dar alta este să acuzați că m-am folosit de un tertip (cazul social) ca să o promovez… să îmi fie cu iertare, dar un om cu sufletul curat nu poate avea asemenea suspiciuni. Eu nu am trâmbițat despre acest caz social… am spus-o în anumite contexte, de 2-3 ori… deși aș fi putut să fac tevatură, publicitate, dar am dorit să ajut cu discreție. Ce simplu e să nu faci nimic pentru alții dar să arunci cu noroi în cei care încearcă să facă ceva…
  Cât despre carte, nu e cartea anului, e doar cea mai vândută… și nu, nu există nimeni interesat să facă reclamă cărții, doar eu și editura avem acest interes, și totuși mi-am făcut reclamă cu moderație, nu ca alții, nici măcar pe blog și pe pagina de facebook nu fac reclamă atât de des cât aș putea…
  Ceea ce nu au înțeles cei care se dau citiți cu pretenții este că, această carte nu s-a dorit a fi o capodoperă literară, nu am talent, nici studii, nici ambiții din acestea… Nu trăiesc din scris, nu visez la un loc printre marii scriitori. A fost o ambiție personală, o poveste pe care am promis că o voi spune și asta am făcut, fără să împopoțonez, fără a forța stilul meu, fără a-mi asuma calități pe care nu le am. Am avut curajul să fiu originală… să devin ținta iubitorilor de a critica munca unui om. Fiecare cu ce poate, nu? :)
  Vă doresc numai bine și nu vă îngrijorați, nu mă deranjează inepțiile unora, ba chiar mă simt flatată că mi se acordă atâta timp și atâta atenție! Și publicitatea negativă e tot publicitate…
  Cert este că aceste comentarii m-au făcut să văd diferența uriașă dintre cititorii mei și cei care nu mă citesc. Voi singuri v-ați caracterizat… sorry. :) V-aș invidia pentru că aveți atâta timp liber să flecăriți, dar realizez că sunt mai norocoasă cu lipsa mea de timp, fiindcă în puținul timp liber fac ceva util…
  Sper că orgoliile voastre nu se vor simți lezate că am îndrăznit să vă dau replica… Nu voi continua discuțiile, am spus ce aveam de spus.
  Și nu, nu mă deranjează o critică pertinentă, ba chiar m-ar ajuta, numai că, mediocrii confundă datul cu părerea cu critica literară… ori, nu oricine are calitatea de critic… drept urmare, părerile s-au limitat la niște aberații insinuante și calomnioase.
  Le mulțumesc oamenilor buni care m-au citit și care mi-au apreciat cartea, care au citit cu sufletul și care nu s-au împiedicat de detalii… și au înțeles mesajul și scopul ei.
  Irina Binder

  • Discretie inseamna sa nu fi suflat niciun cuvant ca ajuti tu un caz social. O faceai pur si simplu fara sa stie nimeni, fara sa te folosesti de contextul vanzarii cartii. Multi oameni ajuta cazurile sociale donand banii direct in conturile deschise la banca pe numele celor care au nevoie, inclusiv eu am facut si fac aceste lucruri si ma numesc Anonimus.

   Cea mai vanduta carte a anului? Irina Binder, la ce te referi cand spui astfel de afirmatii? Sau doar e lauda… Pai hai sa vedem ce spun statisticile, iata care sunt cele mai vandute carti ale anului ce depasesc 30.000 exemplare:

   - „Cel care ma asteapta”, de Parinoush Saniee
   - „Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii”, de Aurora Liiceanu
   - „Adevarul despre cazul Harry Quebert”, de Joel Dicker
   - „Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea
   - „Inferno”, de Dan Brown
   - „Leaganul respiratiei”, de Herta Müller
   - „Sorgul rosu”, de Mo Yan
   - „Ochiul caprui al dragostei noastre”, de Mircea Cartarescu

   Dupa cum vezi, in statisticile oficiale cartea ta nu apare, ca sa nu mai spun ca prin librarii se gaseste la standul cartilor religioase, probabil de unde cumpara sectantii carti.

   Daca tu singura recunosti ca nu ai talent, iar cartea ta nu este bine scrisa, de ce ai mai publicat-o?

   Te inseli in foarte multe privinte, mai ales cand afirmi ca publicitatea negativa ar creste interesul publicului. Cine ar mai cumpara o carte, si asa scumpa, cand aude ca nu este bine scrisa?

   Te miri ca unii au timp sa-ti critice cartea, ma faci sa rad, am dat search pe Google, cum a sugerat cineva pe blogul asta, si am constatat ceea ce s-a mai spus, esti omniprezenta pe zeci de bloguri unde se vorbeste de bine despre cartea ta, si imparti numai multumiri din inima ca ti-au cumparat cartea. Cred si eu ca le esti recunoscatoare, te-ai vazut cu cartea vanduta. Dupa cum se vede ai timp berechet sa raspunzi pe diverse site-uri.

   Critica pertinenta caut-o la criticii literari de elita, numai ca aia nu-si pierd timpul cu carti mediocre, asa cum este si cartea ta.

   Nu are nimeni de ce sa fie invidios pe tine, numai daca ai fi Alice Munro, Herta Muller, Ana Blandiana etc.

   Interventia ta, Irina Binder, este hilara, mai ales ca zici ca n-ai pretentia ca ai scris o capodopera.

   P.S. Pishky, recunoaste, e buna si polemica la ceva, asa aflam si noi ce gandesc autorii de carti cand le sunt criticate cartile :)

   • Anonimus, polemica e întotdeauna bună la ceva.
    Vreau să îți spun că eu nu am scris acest articol la rugămintea Irinei. Eu am citit cărțile ei din curiozitate (tot găseam citate pe net și am văzut într-un final căutându-le pe Google că sunt din Fluturi… și așa am ajuns să le citesc).
    Mie mi-au plăcut ambele volume. Au avut un impact asupra mea, cum probabil au asupra oricărei tinere.
    Eu nu știu ce aș putea spune.. nu-i iau nici Irinei apărarea, dar nici ție. Până la urmă fiecare scrie cum poate și cum vrea.. iar dacă ea a vrut pur și simplu să spună o poveste, e problema și plăcerea ei.
    Dar și tu ai dreptatea ta. Cu siguranță nu este cea mai vândută carte.

  • @Irina Binder

   Pentru tine oamenii buni sunt cei care iti lauda cartea, iar cei care au criticat-o sunt “mediocrii” si rai (si aia “rai” s-au straduit sa-ti cumpere cartea si sa o citeasca). Ai un stil foarte “elegant” de a-ti trata toti cititorii. Nu ai inteles niste lucruri elementare: un scriitor nu intra in discutii contradictorii cu cititorii ; daca cineva critica o carte, nu inseamna ca lezeaza demnitatea celui care a scris-o; fiecare cititor are gusturile lui in materie de carti.
   Eu n-am vazut pe nimeni aici care sa te fi calomniat. Tu, in schimb, asta faci, ii tragi de urechi pe cei care isi spun parerea despre cartea ta (nimeni nu vorbeste despre persoana ta, aici e marea ta confuzie). Ce te face sa crezi ca cititorii sunt “mediocrii”? Ai vreun drept asupra oamenilor de a-si exprima liber parerea negativa despre cartea ta?
   Timp liber ai destul, Google te da de gol, pe cate bloguri ai aparut cu replicile tale.

 3. Interesul Irinei Binder este sa i se vanda cartea, eu n-o condamn pentru asta. A apelat insa la tertipul de a spune ca o parte din bani sunt donati pentru un caz social. De ce s-a folosit de acest tertip? Daca chiar voia sa ajute acel caz social, putea sa dea ea anunt la un ziar central, asa cum se procedeaza, si lumea ar fi donat banii direct intr-un cont. Ea a trambitat ideea cu cazul social tocmai pentru ca lumea sa ii cumpere cartea.

  Nu este nicio coincidenta cu persoanele care intreaba, in aceeasi perioada de timp, cum pot sa procure cartea din strainatate. Probabil sunt cei de la editura care se ocupa cu reclama cartii, sau chiar rude/prietenii Irinei ce fac valva pe multe bloguri cu scopul de a atrage cat mai multi cititori.

  Daca aceasta carte ar fi excelenta, nu m-ar mira reclama facuta, dar, din pacate, cartea are multe lacune iar laudele sunt umflate cu pompa, banii sa iasa.

  Apropo de cei care scriu pe facebook despre carte. Pai, este indeaobste recunoscut nivelul cultural tot mai slab din Romania. Rezultatele de la bacalaureat sunt graitoare, plus notele mici pe care chiar profesorii le-au obtinut la examenele de definitivat, multe diplome universitare obtinute prin spaga (cate 2-3 facultati sau mastere facute pe banda rulanta) manelismul si lipsa de educatie care colcaie cam peste tot in tara se reflecta si in cartile preferate de acestia toti la un loc.
  In plus, cartea fiind una cu tenta religioasa, sunt mai mult ca sigur ca multi sectanti au cumparat-o (cu astia n-am nicio treaba, e credinta lor si e normal sa se agite pentru o astfel de carte).

  Pe tine nu te suspicionez in niciun fel de toate aceste lucruri. Imi dau seama ca incerci sa incurajezi o autoare debutanta, doar ca scrierile ei nu pot sa convinga si pe altii.

  • Da, până la urmă fiecare autor dorește să-și vândă cartea. E perfect normal. Nu știu totuși ce să spun. Eu, în naivitatea mea de copil de 19 ani, cred că e mai ok să nu trâmbițeze într-un ziar că ”vai cumpărați-mi cartea că uite banii se duc pe un caz social” ci e mai ok așa.
   Mie autoarea mi-a lăsat o impresie bună.
   Și da… poate că nu e totuși o coincidență că întrebările se pun în același timp (acest aspect nu-l cunoșteam).
   Totuși, țin să afirm faptul că, nu cred că are tentă religioasă. Nu văd nimic cu tentă religioasă în subiectul cărții. Nu văd ce are tentă religioasă în faptul că personajul principal feminin trăia cu unul de 27 de ani și în același timp se iubea, nu fizic (dar s-a ajuns și la asta), cu cel mai bun prieten al iubitului ei, cu cel ce îi era ca un frate iubitului ei. Nu văd nicio tentă religioasă în asta, ci ba din contră cred că orice religie ar condamna așa ceva.

   Mă bucur că nu mă suspectezi și pe mine de așa ceva. N-aș face așa ceva pentru că nu am niciun beneficiu. Eu m-am apucat de această carte în format electronic și am căutat și volumul doi tot în același format și mi-a sărit în cap prietenul autoarei că să cumpăr cartea și bla bla bla, ce format electronic. Iar cărțile le-am cumpărat pentru că mi-a plăcut primul volum și am fost curioasă și de al doilea. Nu aș fi încurajat-o dacă nu îmi plăceau cărțile. E o poveste de viață care mi-a pus semne de întrebare.

   • Exista in carte foarte multe pilde, trimiteri la iertari de pacate – “Va iert pentru ca… Va iert pentru… etc..” plus ca este invocat Dumnezeu mai tot timpul. Asta e parerea mea!!

    Subiectul nu-i deranjeaza catusi de putin pe cei religiosi din fire, ca deh, pacatele sunt omenesti…

    Faptul ca prietenul autoarei ti-a sarit in cap sa cumperi cartea, nu trebuie sa te mire pentru ca asta este strategia lor de a vinde cartea. Problema n-ar fi asta atat de grava, grav este faptul ca este promovata o carte scrisa prost, pe post de revelatie, “cea mai buna carte a anului” – ideea asta e vehiculata pe multe bloguri, se exagereaza prea mult pana la saturatie, totul se face cu scop de reclama.

    Pe tine te-a fascinat povestea pentru ca ti s-a parut o experienta de viata, iar la varsta ta, de 19 ani, este normal sa nu fi avut astfel de experiente. Pentru ca o carte sa fie cu adevarat buna, nu este suficient doar sa prezinte cine cu cine s-a iubit, ci mai ales modul cum este scrisa, ori, din acest punct de vedere, cartea Fluturi este mai mult decat deficitara.

    Eu iti recomand sa citesti carti mult mai interesante si mai bine scrise decat aceasta ca sa faci o comparatie intre ele. Gasesti oriunde pe internet liste intregi de carti si recenzii (chiar ultimele aparitii editoriale), autori mai vechi sau mai noi care fac dovada unui adevarat nivel cultural de apreciat.

   • Da.. nu e cartea anului. Nici vorbă de așa ceva. Dar na.. fiecare are un început mai prost. Toată lumea merită încurajată spre mai bine, părerea mea.
    De citi, am citit și am să mai citesc cărți mult mai interesante ca aceasta.

  • Sincer, eu nu m-am gândit niciodată la asta. Acum m-ai făcut serioasă și-mi fac în minte tot felul de scenarii despre cum ar fi putut fi cartea prin ochii lui Robert. Desigur, cred că orice altă carte de genul ar fi diferită privită prin ochii altui personaj și nu prin ai celui ce relatează de fapt.
   Mă bucur că și ție își place cartea.. eu nu știu dacă am să o mai recitesc… știu deja acțiunea și nu cred că ar mai fi același lucru.. adică nu-mi place să recitesc pentru că știu la ce să mă aștept și ceea ce urmează

   • Nu pentru actiune am citit aceasta carte..cred! eu nu am vazut-o asa ..mai mult am “simtit” dacat …
    Fiind un jurnal, autobiografic cred..Robert e real? M-a uimit acest personaj !

   • Din câte știu, povestea este reală.. deci și Robert este real :).
    Și eu am simțit cartea, ca să zic așa… dar am văzut și acțiunea.. plus că sentimentele alea sunt deja acolo, le cunosc… :) deci nu aș mai putea să mai citesc ca să dau de aceleași :D

 4. Nu vreau sa va curm elanul in a lauda aceasta carte. Mie nu mi-a placut. Fiecare are pasiunile sale pentru literatura, dar chiar si asa mi se par exagerate laudele astea, chiar incep sa cred ca fac parte dintr-o campanie de vanzare a ei. Exista Herta Muller, Mircea Eliade, Gabriela Adamesteanu si multi altii care sunt cu adevarat scriitori autentici care merita cu adevarat sa fie proslaviti asa cum faceti voi cu cartea asta.
  Cartea Fluturi este o amestecatura de poezioare destul de modeste, aforisme rasuflate despre viata, un subiect banal de iubire ce se intinde pe 400 de pagini trase de par, cum s-ar zice. Probabil v-a impresionat experienta de viata a celei care a scris-o, dar de aici si pana la a ridica-o cartea pe culmile gloriei e cale lunga.
  Aceasta nu este numai parerea mea despre carte, i-am auzit si pe altii cu pareri negative despre ea. Asta este soarta cartii acesteia: unii o lauda, altii o critica. O carte cu adevarat buna nu primeste decat cuvinte la superlativ, din pacate Fluturi nu este genul asta de carte.

  • Gusturile nu se discută :).
   Depinde de cum ne atinge pe unii din noi cartea respectivă. Orice autor a început mai strâmb poate la început…
   Da, recunosc, nu este o autoare desăvârșită… dar asta nu înseamnă că trebuie să nu le dăm vreo șansă și lor, cei ce acum se afirmă..
   Mie mi-a plăcut cartea… m-a atins cumva și încet încet o să scrie din ce în ce mai bine :).
   Cu siguranță nici marii scriitori nu au fost buni de la început.. și atunci când scriau primele lor opere erau aspru criticați de unii și de alții. Însă prin exersat au ajuns mult mai buni iar acum sunt valori cu care ne mândrim, dar pe care nu mulți îi cunosc și habar n-au cine sunt sau ce au fost. Și asta e cu adevărat păcat.
   Comentariul tău este ok, este părerea ta și o respect. Nu am de ce să nu o respect :)

 5. Îți mulțumesc frumos că ai citit cartea mea și că ai scris atât de frumos despre ea! Cine știe, poate va exista și un volum 3,,, deocamdată scriu o altă carte, tot o poveste reală care îți va plăcea la nebunie!
  Gânduri bune cu drag, ție și tuturor celor care au comentat aici!
  Irina

  • Nu te supara, Irina, dar povestile reale nu inseamna ca iti si asigura un salt calitativ al cartii. Se vede ca depui eforturi si ambitia pentru a scrie insa nu este suficient. S-ar putea sa ma insel insa nu ai reusit pana acum sa depasesti nivelul unor scrieri banale.

   Un sfat constructiv: citeste mai mult despre modul cum se scrie o carte si imbunatateste-ti stilul, nu te baza doar pe faptul ca iei ochii cititorilor cu precizarile tale ca subiectul este real. Poate sa fie sau nu real, depinde de modul cum il expui si stilul literar.

   Ganduri bune si tie, si sper sa accepti criticile care ti-au fost aduse. Cine se incumeta sa publice o carte trebuie sa se astepte si la criticarea ei.

   • “Se poate vedea intenția unui om din primele cuvinte…” , cum asa? Poti sa ghicesti ce au oamenii in cap numai din primele cuvinte? Hmm, numai daca ai puteri paranormale.
    Oamenii astia tot incearca sa-ti spuna ca nimeni n-are nimic cu tine si e ctiticata doar cartea ta, dar tu o tii dunga cu intentia rea a oamenilor. Care intentie?
    Cititorii nu sunt ctitici literari. Oamenii citesc cartile si isi spun parerea despre ele daca sunt bune sau proaste. Tot repeti la infinit faza cu critica pertinenta si aia neavizata. Irina, oamenii pot sa spuna ce cred ei despre carti, nu trebuie sa ia avizul nimanui. Tu te bagi singura in discutiile lor. Te oftici ca sunt destui carora nu le place cartea ta si gasesti tot felul de motive ca e lumea rea si “neavizata” de parca trebuie toti sa fie critici literari si sa te laude. Fiecare are parerea lui despre o carte.

  • Mie mi-a placut cartea. In timp ce o citeam ma copleseau si pe mine emotiile si aveam fluturasi in stomac de parca as fi trait povestea mea. Poate de aceea ca sunt sunt o fire emotiva si vad puritatea sentimentelor printre rinduri… Totusi nu inteleg nemultumirile celor care critica aceasta carte si pe autoare. De ce va pierdeti vremea pe bloguri invocind atitea argumente negative in adresa ei? Nu va placut? Ok, mergeti mai departe, cititi alta carte sau si mai bine apucati-va voi sa scrieti o carte, ca mai apoi sa vedeti cum va fi criticata pe bloguri. Nu vreau sa judec pe nimeni, fiecare are dreptul la opinia sa, insa inainte sa o spuneti ginditiva si la cei din jur, nu faceti degeaba impresii gresite. Ma rog , cartea nu se compara cu Romeo si Julieta, totusi in ea se ascunde o istorie, o bucata de suflet si o munca imensa. Si eu chiar o inteleg pe Irina cind se apara de gurile rele de pe bloguri, este dreptul ei, iar criticile ar trebui lasate pe seama profesionalilor.

   • Da, adevărat. Se ascunde o istorie, o bucată de suflet. Ceva frumos. Și.. până la urmă, fiecare are dreptul la o opinie. Atât cititorii ei critici cât și ceilalți, dar și ea.
    Și mie mi-a plăcut. E o poveste. Ține de fiecare dacă vrem să ne spunem sau nu povestea,

   • @skarlet,

    Tu nu ai inteles ca nimeni nu o critica pe autoarea Irina Binder, ci ii este criticata cartea. Dupa modul cum ai pus problema ori esti chiar Irina Binder sub acoperire (ai acelasi stil cu al ei de a da explicatii cititorilor), ori faci parte din trupa care se ocupa cu laudele (cei de la editura, prieteni, rude etc.). Daca spui ca nu vrei sa judeci pe nimeni atunci de ce afirmi ca “mai bine apucati-va voi sa scrieti o carte”. Este dreptul fiecaruia de a-si spune parerea, fiecare are impresiile sale despre o carte, fiecare isi ocupa timpul dupa bunul sau plac. Corect?
    Irina Binder a recunoscut singura ca nu are talent si nu a scris o carte buna, atunci nu vad de ce atatea osanale pentru o asemenea carte. Ca sa nu mai spun ca se mai si lauda ca este cea mai vanduta carte a anului, ceea ce nu este adevarat. Eu daca as fi scris o carte proasta, nu o publicam, in felul acesta evitam si criticile de pe bloguri. Cat despre critici, pai tocmai Irina Binder asteapta criticile pertinente (asa a spus ea), numai ca criticii literari nu se ocupa de astfel de carti slabe. “Gurile rele” de pe bloguri sunt parerile celor care au citit cartea Fluturi, nu puteti voi sa inchideti gura oamenilor numai pentru ca nu este laudata cartea. Si mai este ceva, nimeni nu a comentat subiectul cartii (tocmai pentru ca este o poveste autobiografica), ci modul banal in care a fost scris. Acum ai priceput?

   • Pai sigur, ma numesc Irina :-D Pina sa citesc cartea nici nu stiam despre existenta Irinei Blinder, dar am vazut cum prieteni mei tot postau fraze din cartea ei si m-am decis si eu s-o cites.(chiar daca la inceput eram convinsa ca nu-i nimic interesant).
    Tu trebuie sa recunosti ca sunt si oameni de pe aceasta planeta care pot spune si cuvinte frumoase, nu numai sa arate cu degetul la adresa altora. Iti mai zic inca o data ca mi-a placut cartea chiar daca este criticata de multi indivizi,(printre rindurile de asa numita critica se simte si gelozie).
    De vreme ce cartea are atitia cititori, pot spune ca e o carte buna!
    PS: … si chiar are multi cititori!:-)

  • @skarlet

   Cu ce ajuta cartea Fluturi daca eu devin pozitiv? Oricat de pozitivi ar fi cititorii, nu schimba continutul prost al cartii.

   Ma faci sa rad cand spui de gelozie. Gelozie pentru ce? Daca ar fi fost vorba de o laureata a premiului Nobel, aia da gelozie, dar asa, sa fim seriosi, si mai ales tu fii mai realista. Nu tuturor cititorilor cartii acesteia le-a si placut cartea. Eu daca am citit-o, nu inseamna ca mi-a si placut. Vezi ca exista destui care au impresie proasta despre carte.

   Zici ca nu esti Irina Binder? Eu nu te cred, numai ea ii ia in raspar pe cititorii care indraznesc sa nu-i laude cartea. Altfel ai fi inteles ca fiecare are parerile sale despre o carte si gusturile lui pentru literatura.

 6. M-ai hipnotizat prin cele scrise. Adică citeam foarte atent fiecare cuvânt, fiecare rând și mi-a stârnit interesul. Eu nu sunt genul de om care citește cărți, dar sunt genul de om căruia îi place să se documenteze despre fel și fel de chestii. Cert este că mă determini să mă apuc de citit, fapt pentru care această carte trece pe lista mea de “cărți pe care le voi citi”. Mulțam de recenzie! Utilă pentru cei dornici să citească cartea! :)

Daca ai ceva de spus, SPUNE! Daca nu, pastreaza pentru tine!!!

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s