Miercurea fără cuvinte(20) – Interviu cu o handmade-istă

Pozele ce sunt mai jos vă vor lăsa, cred, fără cuvinte! Dar mai întâi haideți să citim cele ce urmează ca să le putem înțelege!

Dragi cititori, astăzi, vreau să vă prezint o tipă tare faină, o târgujiancă de-a mea, o liceană. Numele ei este Aida și are 17 ani. Mai mult nu vă mai spun, ci am să vă las pe voi să o cunoașteți din răspunsurile ei la întrebările de mai jos !

1. D: Bună Aida! Eu te cunosc …  dar aș vrea să te cunoască și cititorii, așa că ești liberă să te prezinți!

A: Bună, Dănuța, atât ție cât și cititorilor tăi! Sunt o fată obișnuită de 17 ani, poate cu puțin mai mult timp liber. Am nenumărate hobby-uri, cel mai vechi fiind desenul. I-au urmat, în timp, web design-ul, arta origami, pasiunea pentru chitară, împletitul brățărilor, croșetatul, quilling-ul și kirigami (arta decupării hârtiei ). De asemenea, de un an și jumătate sunt cercetașă, lucru care mi-a schimbat radical viziunea asupra lumii și asupra vieții .. în bine! În cadrul organizației cercetașilor am descoperit jonglatul și am învățat să jonglez cu poi-uri și cu diabolo. Să nu uit de muzică! Muzica înseamnă foarte mult pentru mine. Îmi place să ascult în special muzică retro, mai veche, anii `50 (Peggy Lee este modelul meu în viață!!), dar ascult și foarte mult rock contemporan, formații ca Metallica, AC/DC, SOAD, RHCP. Însă îmi plac foarte multe alte formații și alți cântăreți din toate genurile: reggae, rap, indie.

2. D: După cum s-a observat din titlu, tu, ești o ”handmade-istă” ! Cum te-ai apucat să practici așa ceva?

A: Sunt o fire foarte energică, dar nu îmi prea place să fac sport. Trebuia neapărat să îmi țin mâinile ocupate cu ceva. Am avut noroc că am fost binecuvântată cu o imaginație bogată și îndemânare, astfel reușeam ușor să îmi pun în practică ideile. Nu știu exact cum m-am apucat, simt că fac asta din totdeauna, pentru că am început la o vârstă fragedă.

3. D: Ce-ți place cel mai mult să confecționezi?

A: Cu siguranță nu va exista o tehnică sau un obiect care va fi mai presus de celelalte, pentru mine. iubesc în mod egal să creez fiecare lucrușor!

4. D: Ce obiect ți-a luat cel mai mult să-l faci și cât a durat?

A: Cel mai mult mi-a luat să fac un păun în tehnica origami 3D – vreo 3 luni ( cu pauze ). Am făcut în jur de 1800 – 2000 piese care trebuiau asamblate și nu aveam instrucțiuni, doar o poză cu rezultatul final. A fost o provocare pentru mine atunci. Aveam doar 13 – 14 ani.

5. D: Consideri handmade-ul important? De ce? Ce importanță ar putea avea el în viața noastră, în opinia ta?

A: Consider că handmade-ul este foarte important, pentru că de la el am pornit. Înainte să fie fabrici și roboți inteligenți care să le facă treaba, oamenii își făceau singuri hainele, uneltele, produsele de igienă și frumusețe. Acum, totul este produs pe bandă, găsești orice ai nevoie ( sau nu ), iar originalitatea nu mai este de mult o calitate apreciată.

6. D: Crezi că piesele de handmade ne influențează personalitatea? O definitivează? Îi acordă vreun plus?

A: Îi acordă un plus de originalitate și frumusețe! Un lucru unic va avea mereu o frumusețe aparte și o valoare mult mai mare decât lucrurile făcute în serie. Cât despre personalitate – un om când își face un lucru sau își cumpără un lucru handmade, o face pentru că acel lucru îl reprezintă, îi reflectă personalitatea, caracterul, gusturile. Cred că oamenii pot fi foarte ușor citiți după lucrurile handmade pe care le poartă!

7. D: După ce criterii ne-ai sfătui să ne alegem piesele handmade în conformitate cu personalitatea fiecăruia? Ce crezi că ar trebui să știm despre noi?

A: Nu există niște criterii stabilite, sau, dacă există, eu zic că sunt cam inutile. Atunci când ești decis să îți cumperi un obiect handmade, înseamnă că nu tu, ci sufletul tău, a pus ochii pe el. Trebuie să îți lași sufletul să decidă pentru tine. Iar obiectul cumpărat se va potrivi și cu personalitatea ta.

8. D: Realizezi piese handmade și la cerere, după design-ul sugerat de o anumită persoană doritoare? Ori faci doar ceea ce îți place ție ți îi lași pe ceilalți să aleagă dintr-o gamă diversificată?

A: Fac și la cerere, bineînțeles. unii oameni au foarte multă imaginație, știu ce vor și ce li se potrivește, dar din motive diferite ( lipsă de timp, lipsă de îndemânare, etc ) apelează la mine pentru a le face obiectele dorite. Sun mai mult decât fericită să le pun ideile în practică, pentru ei.

9. D: Știu, din surse sigure, că în afară de handmade dai și sfaturi pentru întreținerea proprie, spre exemplu întreținerea feței. Ce sfat ne-ai oferi acum pe moment?

A: În lume nu există persoane frumoase și persoane urâte. Există persoane îngrijite și persoane neîngrijite. Dumnezeu ne-a dat fiecăruia un corp de care trebuie să avem grijă, iar un corp neîngrijit este un corp urât. De aceea, sfatul meu este să vă spălați cât mai des, pe față și pe corp, de câte ori simțiți nevoia ( 2-3 ori pe zi, recomandabil, pe față! ) cu un săpun special tipului vostru de ten. De asemenea, exfolierea ( îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii) este un lucru foarte important pentru o piele sănătoasă.

10. D: De asemenea știu că în afară de handmade și sfaturi te ocupi și de croitorie. Vrei să ne vorbești puțin despre asta?

A: Încă învăț, sun la început, însă mi-ar plăcea să ajung destul de bună la croitorit încât să îmi croiesc singură hainele! Deocamdată doar le modific pe cele pe care le am.

11. D: Te-ai gândit să faci din handmade și croitorie ceva mai mult decât un hobby? Dacă da, ce și cum?

A: Da, m-am gândit. În viitor doresc să îmi deschid un atelier de obiecte handmade care să organizeze și concursuri pentru doritori. Dar pentru asta trebuie bănuți …  deci rămâne de văzut!

12. D: Știu că ai o pagină de facebook. Ce putem găsi acolo și mai ales cum putem găsi pagina? Cum altfel te-am mai putea contacta?

A: Aceasta este pagina mea de facebook: http://www.facebook.com/pages/I-love-handmade/309980549049580?ref=hl . Puteți găsi aici multe creații origami pe care le-am făcut și accesoroo din materiale textile ( în special ). Mai pot fi găsită și pe Pinterest: http://pinterest.com/aidadeverdi/ sau Tumblr: http://raza-de-soare.tumblr.com . Ori la adresele de e-mail: aida.denisa@yahoo.com sau aida.denisa@gmail.com .

13. D: În încheiere, aș vrea să îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu ! Îți urez multă baftă în ceea ce ți-ai propus să faci și de asemenea : La cât mai mulți cumpărători! Meriți toate aprecierile mele și cred că și ale cititorilor! Tu ce ai vrea să ne spui în încheiere?

A: Mi-a făcut plăcere să fiu alături de tine și de cititorii tăi, Dănuța! Îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Vreau doar să vă spun atât: Dați frâu liber imaginației voastre! Să ne auzim cu bine!

Acum, mai jos, veți putea vizualiza niște poze cu piesele handmade ale Aidei, iar dacă vă face place de ea și ceea ce face vă invit să intrați pe pagina ei de facebook, să o contactați… și de ce nu, poate și cumpărați ceva: pentru prieteni,prietene, copii, nepoți, bunici, unchi, mătuși,verișori și NU NUMAI !

Această prezentare necesită JavaScript.

41 de gânduri despre &8222;Miercurea fără cuvinte(20) – Interviu cu o handmade-istă&8221;

 1. la mine, şi cu bune, dar şi cu rele, c-aşa-s eu, trebuie să zic. cu rele pentru autoarea interviului, care interviu nu e rău deloc, dar termenul folosit („handmade-istă”) m-a pălit în moalele capului ca bomba de la Hiroshima. pe acelaşi principiu, o şoferiţă de camion se va chema „truck-istă” sau „truck driver-istă”???
  acum, să trecem şi la bune, adică la mâinile alea care fac minuni. pentru oamenii ăştia plini de imaginaţie, care scot din mâinile lor adevărate minuni, am un respect deosebit şi nu pot decât să fac o plecăciune în faţa Aidei.

 2. Handmade-ista, nu mai spune!!! Este rusine sa fii lucrator manual, este rusine sa fii croitor, cismar sau e mai bine designer ? Pe timpuri, la scoala generala, se faceau chiar cursuri de lucru manual, nu de handmade.
  V-ati englejit asa cum se frantuzeau tinerii asemeni voua acum 100 de ani. Stiti asa de multa engleza, incat ati uitat de limba romana.
  In rest, creatiile sun foarte reusite.

  • Îți mulțumesc de trecere și pentru că apreciezi munca ei, dar aș vrea să te contrazic cu următoarele:
   Handmade înseamnă într-adevăr lucru manual, iar handmade-istă lucrătoare manuală. Nu este rușine să fi nici una din cele precizate de tine, dar acum, nu e vina noastră că așa se spune, cum nu a fost nici vina celor de la 1900 ce împrumutau cuvinte franțuzești! După teoria ta, hai să nu mai vorbim limba română! Să ne apucăm să vorbim limba dacă! Pentru că, limba română este formată din cuvinte dacice alături de cuvinte slave, cuvinte din limba greacă, cuvinte din limba maghiară, din limba germană, limba latină savantă, latinești moștenite, limba italiană, limba franceză. Iar acum… știa că dintre toate acestea cele mai puțin împrumutate sunt cuvintele din limba engleză(0.07%), fiind mai multe din limba germană (2.47%)? Bine înțeles cuvintele de origine latină și slavă fiind predominante de peste 30%! Deci argumentul tău nu este unul tocmai bun. Toate limbile ajung să fie influențate de alte limbi.. precum am spus mai sus… din limba DACĂ, am ajuns la limba română printr-un luuuung proces de sute de ani 🙂 ! Deci, după argumentul tău, să ne descotorosim de toate elementele ce nu sunt dacice în limba noastră, ca să o vorbim pe cea de drept a acestor pământuri?
   Iar acum un contra-argument , din nou, dovedesc că nu e ca tine, îți dovedesc că știu foarte bine română, prin scrierea articolelor mele de pe acest blog: cu diacritice, corect gramatical, fără prescurtări ( nici măcar cele permis de al nostru DEX ), corect din punct de vedere ortografic și cred eu, scriu și logic :), deci prin faptul că știm engleză nu înseamnă că am uitat limba română. Iar toată chestia asta este un proces, la fel ca și apariția tehnologiei.. mereu se dezvoltă, apare ceva nou 🙂 ! Iar noi, trebuie să fim conștienți de asta și să mergem în pas cu ceea ce se întâmplă, nu trebuie să rămânem undeva blocați în trecutul trecutului 🙂 .

   • Cred ca nu ai priceput sau nu stii ca limba romana este o limba romanica si nu dacica. Englezirea limbii romane nu are sens, este snobism. Tu esti eleva sau student? Ai o tinta sau ai target?Ai un job sau un loc de munca? Esti cool sau rece, proaspata, obraznica sau ce mai semnifica?Sunt multe cuvinte preluate din alte limbi, parca neologisme se numesc, dar preluarea tuturor fara discernamant se numeste dupa snobism.

   • Sunt neologisme într-adevăr! Caută, documentează-te și ai să vezi că este o limbă daco-romană 🙂
    Este cursul lucrurilor! Toate se schimba :)! Iar fiecare își alege cum să vorbească și cum nu! Iar eu, cred că, la capitolul limba română stau foarte bine 😀
    Și nu, nu am folosit acel cuvânt din snobism :). Nu am nimic de a face cu acel cuvânt și acea clasă.
    Și ca să îți răspund la o întrebare, sunt elevă în clasa a 11-a, mai multe despre mine la ”How I am!” ( rubrica poarta această denumire pentru că inițial fusese un blog în engleză, cu povestiri în engleză, articole care de altfel le mai public în totalitate în engleză, dar pentru că sunt româncă scriu mai mult în română! )

  • Multă creativitate într-adevăr! Iar la cum o știu eu pe ea nu-și va irosi talentul! Mă bucur că v-a plăcut! Cred că dacă am să mai găsesc și alți tineri, talentați și la altceva, am să-i prezint!
   O zi minunată de asemenea și mulțumesc de trecere!

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s