Vineri… parfum!

Când ești elev ce zi poate fi mai frumoasă dacă nu ziua de vineri? O zi de parfum! Și dacă vineri e o zi de parfum, eu vă invit să vorbim despre parfumuri! Mă gândeam să vă introduc puțin în istoria parfumurilor și cred că asta am să și fac în continuare.

Așadar, în primul rând mulți știm că un parfum este ceva ce miroase frumos și atât. Ei bine, un parfum este un amestec de uleiuri aromatice, de fixativi și de solvenți, acestea dând mirosul plăcut din jur. Acum, cu toții știm că aromele parfumurilor diferă de la parfum la parfum… iar de la câteva game s-a ajuns la zeci, în continuare eu am să vă zic câteva feluri mai cunoscute precum cele florale ( esențe florale), citrice, orientale ( se combină esențele de vanilie cu cele florale și lemnoase), lemnoase ( lemn de santal, în general cele frumos mirositoare), chypre ( din mușchi de stejar), fougere ( lavandă și mușchi de stejar), aldehidice ( din compuși organici precum aldehidele), piele ( esență de tutun, miere, lemn ce dau un miros asemănător celui al pielii proaspăt spălate).

Parfumeria a apărut prima dată în Mesopotamia și Egipt, fiind preluată de Romani și Perși. Cuvântul parfum provine de la latinescul ” per fumus” ce înseamnă ”prin fum”. Prima femeie, Tapputi, a distilat flori ce le-a filtrat și refiltrat alături de uleiuri aromatice până ce soluția căpăta un miros cât mai plăcut. Acum aproape 7 ani s-au descoperit parfumuri vechi de peste 4000 de ani în Cipru ce erau din coriandru, migdale, rășină, mirt și bergamont. Prin secolul 9, un arab Alkindus, a scris o carte intitulată ”Chemist a parfumurilor și distilării” ce conține peste 100 de rețete de preparare a tot felu de soiuri aromatice, parfumuri, alături de ustensilele necesare și de procesele detaliate de distilare. În Europa de Vest arta preparării parfumurilor s-a descoperit abia în 1221, iar în 1370 a fost creat un parfum din uleiuri aromatice și alcool. Modalitate de preparare s-a îmbunătățit abia în perioada Renașterii în Italia, urmând noi îmbunătățiri în secolul 16 în Franța, de către parfumerul personal al lui Catherine de Medici, Rene ce își ținea rețetele ca pe un secret sfânt.

Parfumurile se obțin prin diluarea uleiurilor aromatice cu cantități corespunzătoare de solvenți( jojoba, ulei de cocos fracționat, ceară și cel mai frecvent etanolul). Cele nediluate pot provoca numeroase alergii datorită concentrației ridicate de compuși volatili.

Dacă pe vremea aceea erau folosite doar de bogătași și erau create de către parfumeri personali și rareori disponibile în magazine , astăzi ele pot fi găsite oriunde, în special pe net. Există n magazine online de parfumuri cu n sortimente și n prețuri accesibile oricui ( de la cel mai ieftin la cel mai scump). Dacă atunci parfumurile reprezentau o fiță pentru clasele sociale de bogătași, astăzi parfumurile au devenit indispensabile tuturor, o necesitate.

Pe data viitoare, mâine voi scrie detaliat cum se obțin parfumurile ( procesul)! Până atunci salutări!

18 gânduri despre &8222;Vineri… parfum!&8221;

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s