Parfumuri

Am promis de ceva timp că voi posta despre parfumuri o continuare și anume cum se fac ele, cum se prelucrează materia primă, ajungându-se la lichidul din sticluțele pe care le folosim noi zi de zi. Ei bine țin să vă anunț că procesul este unul complex plin de multe secrete, iar aici veți găsi ceva să zicem sumar, deoarece adevăratele rețete sunt ținute în secret de către marile parfumerii.

Dacă data trecută,vineri, v-am vorbit despre categoriile de parfum și despre istoria parfumului în articolul ce îl puteți citi aici: Vineri…parfum! , astăzi am să vă vorbesc despre obținerea parfumurilor și anume despre obținerea compușilor aromatici.

Ei bine, în general, parfumurile sintetice se obțin prin metoda sintezei organice(extracție) și ulterior prin purificare. Cele naturale, au un proces mai complicat și îndelungat de extragere a compușilor aromatici din materia primă. Prin extragerea compușilor rezultă uleiurile esențiale și uleiurile solide, această caracteristică între esențial și solid este dată de ceara conținută de ulei și concentrația acesteia în soluția extrasă. Tehnicile acestea de extracție modifică mirosul compușilor organici extrași datorită solvenților folosiți, a temperaturilor ridicate și a oxigenului prezent în procesul de extracție.

Una din tehnicile folosite în extragerea compușilor aromatici este macerarea( fiind cea mai folosită). Macerarea se realizează prin scufundarea materiei prime într-un solvent(hexan și dimetil) ce dizolvă compușii aromatici( câteva ore- luni). Macerarea se folosește în cazul compușilor sensibili la temperaturi ridicate sau foarte sensibili.

De altfel se mai folosește și dioxidul de carbon lichid datorită temperaturii scăzute și a lipsei reactivității solventului, compușii extrași păstrându-și foarte bine mirosul original. Pe lângă asta se mai folosește și etanolul pentru materia primă uscată sau cu un conținut de apă scăzut.

O altă metodă este distilarea uscată ce se realizează la temperaturi ridicate fără apă pe post de solvent, compușii organici fiind eliberați din materia primă. Această metode se folosește în cazul materiilor prime lemnoase. pe lângă distilare mai întâlnim și fracționarea ce exclude anumiți compuși organici din materia produsului finit.

După cum știți compușii aromatici se mai extrag și din citrice, iar pentru a face posibilă extragerea trebuie știut că acea coajă a citricelor se stoarce, acestea fiind foarte profitabile datorită cantității de uleiuri aromatice extrase.

După cum ați văzut mai sus există diferite metode prin care se extrag compușii organici aromatici, ei bine, există posibilități când nici una din cele de mai sus să nu fie o posibilitate, iar atunci intervine absorția în ceară sau uleiuri  solide cu alcool etilic.

Mai departe după ce uleiurile aromatice au fost extrase prin una din metodele de mai sus, ele sunt diluate cu o cantitate de solvent pentru a le face mai ușor de utilizat, solvenți precum: jojoba, uleiul de cocos, etanolul și apa. Cantitatea de uleiuri aromatice din parfumuri le încadrează pe acestea în diferite categorii: apă de solide( 1% compuși aromatici), apă de colonie( 2-3% compuși aromatici), apă de toaletă(5-20% compuși aromatici), apă de parfum (până la 30% compuși aromatici) și extras de parfum ( până la 40% compuși aromatici).

Cam atât pe ziua de astăzi, vă aștept poate mai târziu ( nu promit), dar dacă nu, cu siguranță mâine cu ceva poze , iar mâine mă puteți găsi și pe MWB, la România este Most Wanted!

 

 

3 gânduri despre &8222;Parfumuri&8221;

  1. `citisem „macaroana” in loc de „mercenarea”..dafuq, i know:))…btw super interesant postul, chiar mi-am cumparat si eu un parfum saptamana asta cred ca imi ramasese in inconstient postul tau despre parfumuri de sapt trecuta and i was ike,,i must have it!!!:X:XX::)) great job again!!

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s