Violența naște demoni și rănește îngeri!

Am vrut de ieri să dezbat acest subiect într-un articol,însă timpul nu a fost deloc permisiv cu mine și se pare că nici nu vrea să fie… nici măcar pentru toate temele și materiile nu-mi mai ajunge.. dar pentru odihnă și alte activități! Revenind însă la subiectul acestui articol vreau să încep prin a spune că Narcis a pornit o campanie blogosferică și nu numai împotriva violenței. O campanie ce are zeci, sute sau poate chiar mii de surori pe această tematică, însă o susținere în plus parcă nu strică.

Totul a pornit de la o întâmplare trăită de Narcis, în care un vecin îți bătea cele 3 fete și nevasta fără pic de milă, iar poliția nu putea face nimic, nu sunt în măsură ca și organ al statului să tragă la răspundere așa ceva, ei sunt puși doar să constate. Încep pe zi ce trece, cu fiecare articol de acest fel pe care îl citesc despre români și România să urăsc din ce în ce mai tare locurile și oamenii de acest fel din jurul meu, pentru că sunt destui! Narcis dorește ca noi toți ce sprijinim anti-violența să promovăm acestea pentru a se face auzite cât mai bine și pentru a fi tăiate din rădăcini actele de violență de orice fel.

Acum că am zis de unde a pornit acest articol și că l-am făcut vinovat pe Narcis pentru el, să vă spun și părerea mea personală despre violență. Peste violență dau zi de zi, fie ca e verbală sau fizică, o întâlnesc în clasă, pe holurile școlii, în curtea școlii, pe stradă, la televizor, în muzică și mai peste tot în jurul meu, pentru că din păcate trăim într-o lume în care egoismul și ura domnește pretutindeni. E imposibil să treacă o zi fără să văd cum cineva jignește ori împrăștie o palmă, e imposibil să treacă o zi în care un strop de bunătate să ne călăuzească. Violența a devenit parcă o parte din noi, poate chiar din fiecare chiar și prin ridicarea vocii la o altă persoană. Violența a devenit o parte din noi prin manifestarea egoismului și a urii față de alte persoane din jurul nostru și nu numai prin bătaie și vorbe de ocară, însă de la una la alta este doar un pas infinit de mic sau de mare, depinde de fiecare persoană în parte și de cum este mâncată pe dinăuntru de ură. Personal eu nu sunt de acord cu violența de nici un fel, nu suport nici măcar tonul vocii ridicat, mă afectează pur și simplu până în ultimul centru nervos al corpului meu. Urăsc violența asupra oamenilor și asupra animalelor, urăsc orice fel de tip de violență, după cum spuneam.

Există din bătrâni o vorbă cum că ”bătaia este ruptă din rai”. Personal mi se pare o aberație. Raiul și întregul ținut pe care se presupune că domnește bunătatea întruchipată și bunul Dumnezeu, este un loc ce nu are spațiu disponibil pentru ură și egoism, pentru răutățile lumești, se presupune că acolo totul este sfânt, pur, curat, impecabil, un loc în care fericirea și bunătatea domnesc, un loc al perfecțiunii, reprezentat adesea în viziuni prin albul strălucitor împânzit cu grădini de un verde crud al perfecțiunii , neîntinat de petele vieții. Astfel dacă raiul reprezintă toate acestea, cum poate fi bătaia ruptă din rai? Cum poate Dumnezeu, ce este întruchiparea perfecțiunii și a bunătății să se folosească de astfel de metode înjositoare pentru a pune la punct lumea. Se spune că Dumnezeu își iubește fii, oricum ar fi ei: criminali, hoți, depravați sau mai știu eu cum, iar pedeapsa acestuia ar fi răsplătirea lor cu bunătate și în nici un caz cu bătaie. Astfel, în nici un caz, bătaia nu poate fi ruptă din rai. Știu că raiul este un mit, la fel cum a devenit și bunătatea, fericirea și poate chiar iubirea. Însă din ele nu poate niciodată să ia viață violența, ura, egoismul, răutatea.

Mă întreb acum de ce oare majoritatea din noi ne oprim doar la cuvinte, la scrieri, la campanii virtuale și nimeni, nimeni nu face ceva concret. Ceva care să oprească violența oriunde ar fi ea, să o taie din rădăcini și apoi să o usuce. Sunt atâtea campanii anti-violență ce mănâncă bani de pe spinările proștilor, iar într-un astfel de caz, precum cel relatat de Narcis nu intervine nimeni, nici măcar poliția. Trăim într-o lume a haosului, a minciunii și a promisiunilor deșarte. O lume în care toți ne mulțumim să vorbim și să ne exprimăm nemulțumirile asupra lui X și Y. Trăim într-o lume în care tot răul e posibil și tot binele imposibil, în care fericirea și iubirea pentru cei de lângă noi a devenit de mult doar un simplu mit, nemaiexistând fericire și iubire fără stropi de lacrimi, fără regrete și fără sentimente copleșitoare de tristețe. Din păcate omul a început să se adapteze declinului din drumul spre perfecțiune, spre ceea ce se spune că e frumos și că e bine. Acum lumea se mulțumește să calce în picioare pe cel ce-i stă în cale, să înjure, să lovească, să se înconjoare în viață de cadavre. Bunătatea, fericirea și iubirea par să-și ia pe zi ce trece mai multe bagaje din sufletul nostru, îndreptându-se singure spre necunoscut, spre infinit, într-un loc în care șă-și găsească locul.

Mi-aș dori să trăiesc clipa în care lumea să fie mai bună, în care autoritățile să facă într-adevăr ceva împotriva violenței și nu doar să constate niște vânătăi și suflete rănite. V-ați gândit vreodată câți demoni a născut violența prin aplicarea ei și câți îngeri nevinovați a ucis? Câți copii au murit în bătaie, câți au devenit niște fiare, niște diavoli? Judecăm pe cel ce practică violența dar nu ne întrebăm niciodată de unde a pornit ea cu adevărat și cum de s-a instalat adânc în sufletul aceluia! Mi-aș dori să trăiesc clipa în care omul o să fie mai presus de bani și nu banii mai presus de om, în care adevărata valoare o să fie omul și sufletul său. Îmi doresc și sper că ceva se va schimba cândva, fie și printr-o apocalipsă, de care întreg pământul ar avea nevoie.

Dacă și voi sunteți împotriva violenței exprimați-vă și poate cei ce au adevărata putere vor schimba ceva :). Acum vă voi lăsa până data viitoare, ce sper să fie cât mai curând.

12 gânduri despre &8222;Violența naște demoni și rănește îngeri!&8221;

 1. foarte interesanta tema abordata…din pacate desi sunt multe campanii ipotriva violentei, se pare ca nu se prea face nimic concret pentru a diminua din intensitatea fenomenului :(..poate, cine stie, totusi in viitor…

 2. Am impresia ca le cam amestecati.
  Vorba aceea a fost spusa tot de un om,nu?
  Poate pentru a-si justifica actiunile.
  In momentul in care incriminati religia,sinteti violenti impotriva tuturor celor care au apartenenta religioasa.
  Chiar daca unul,cincizeci,o mie sint asa cum ziceti,nu inseamna ca sint toti si-atunci nu este agresiune impotriva lor?
  Sint de acord cu protestul,in masura in care nu este prin violenta.

 3. Cu cat un om este mai violent cu atat este mai aproape de origini… s-a stabilit ca omul primitiv era extrem de violent… si omora de placere tot ce putea sa omoare… Nu exista om fara educatie sa nu fie violent, poate nu e cu oamenii ca se teme de lege ori ca intilneste altul mai tare decat el dar cu siguranta este violent sufleteste si nu va ezita sa loveasca pe altul mai slab.. de obicei nevasta si copii ca aceia e sigur ca nu se pot apara si nu reactioneaza….

  Toti vecinii mei analfabeti sant violenti, isi lovesc sotiile si si-au lovit copii… E normal ca religia sa promoveze violenta… religia este tot o forma de violenta asupra psihicului omenesc, cele mai mari crime ale umanitatii au avut suport religios… cu cat un popor este ma „credincios” cu atat mai multe tragedii se intimpla in sanul lui…

  Nu stiu daca a observat cineva pe acele babutze care merg in grup pe la manastiri se tarasc in genunchi si pupa icoane ca sa vada lumea cat sant de credincioase apoi se calca pur si simplu in picioare una pe alta pentru o sarma ori pentru 10 boabe de fasole… Nu au nici o remuscare „crestina” sa isi calce pe cap aproapele si sa-l injure si sa-l blesteme daca intra in fata lor…

  Fara religie raiul era pe pamant… dar probabil cresteau cu mult tare sinuciderile… din frica de moarte… Omul a avut nevoie de religie ca sa nu fie doborat psihic de frica „nimicului” de dupa moarte…

  In satul meu este un grup de persoane extrem de violente.. si in familie, si-au gonit copii de acasa, si-au bagat nurorile la spitalul de nebuni, se cearta cu vecinii, omoara pisicile vecinilor… le fac fel si fel de sicane… si peste 80% dintre acele persoane de nimic sant extrem de credincioase… si viziteaza frecvent manastiri… iar daca stai de vorba cu ele zici ca sant calugarite asa par de pioase…

  • Îți mulțumesc în primul rând pentru comentariul acesta! Voiam să vorbesc despre acestea( babele ce se calcă în picioare pentru un capăt de ață), însă tot rămân la părerea mea că violența nu poate fi ruptă dintr-un mit al bunătății, iar religia… religia cred ca e cea mai mare minciună pe pământ… e o înșelătorie! Fac unii averi din banul statului și trăiesc bine mersi..:)

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s