Scrisoarea lui Mihai Bendeac

382318_465623533493284_978940978_n

De ceva timp, pe internet, pe facebook mai exact, face vâlvă o scrisoare. O scrisoare peste care eu am dat abia ieri, însă mai bine mai târziu decât niciodată… nu?

Nu știu câți ați dat peste ea fie pe facebook fie pe altundeva, însă ea merită să fie postată peste tot pentru a lua cu toții aminte și a ne pune multe semne de întrebare atât asupra noastră cât și asupra celorlalți, a lumii care ne înconjoară .

Pentru că scrisoarea e destul de lungă, n-am să vă mai țin eu prea mult la palavre și-am să vă las să o citiți în liniște și pace. De citit sper să o citiți pe toată, fără să vă lăsați cuprinși de lene sau mai știu eu ce altceva, asta dacă nu cumva faceți și voi parte din rândurile lui Bendeac, fiind unii dintre cei caracterizați și nominalizați nu prin nume, ci prin atitudine :).

Vineri seara am oprit la o benzinărie ca să alimentez scuterul (folosesc rar în perioada asta „decaportabila” căci cu motoreta e mai simplă viața în oraș). Pun eu 3 litri fără plumb și intru să plătesc. In fața mea, o doamnă. Achită. Scot și eu banii din buzunar și n-apuc să-i întind că în incintă pătrunde val-vartej un cocalar la vreo 40 de ani.Tricou Adidas, bermude Adidas, papuci Adidas, șapcă Adidas, CREIER Adidas.

– Cine p..a mea și-a lăsat motoreta aia la pompă că a încurcat tot acolo?!

– Eu. Dar de ce am încurcat ?! (Mă recunoaște, dar după 3 secunde de pauză se decide să nu lase garda).

– Păi de ce-ai lăsat-o acolo?!

– Păi, unde s-o las? Dacă eram cu mașina, unde o lăsam până achitam benzina?!

Benzinarul, intervine și el:

– Cu ce a încurcat domnule?! Plătește și pleacă.

– Păi ce p..a mea baaaaa!!! Am ajuns să stau ca prostu’ după o motoretă?!

Eu zic:

– Păi, cine vă pune? Stați ca deșteptu’…

– Mă iei la mișto?! Ce p..a mea!!!

Ies afară. Mașina ghertoiului, un BMW X6, era parcată la 3 milimetri de scuter.

Zice:

– Poate mi-o zgârii.

Nu i-am zgâriat-o. Am plecat și m-am oprit după 200 de metri. Am tras pe dreapta și am plâns protejat de cască.

Da! Recunosc! Am plâns! Am plâns pentru că mi-am imaginat ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost un roman obișnuit și nu „vedeta” de la televizor. M-ar fi omorât? Am plans pentru că ăștia vor ajunge atât de mulți încât ne vor îngropa. Am plans pentru că pe ăla nu-l va întreba nimeni din ce bani și-a luat BMW-ul. Am plâns de ciudă că ne vor strivi visele.

Am plâns pentru frate-meu care are neșansa de a crește lângă ei. Am plâns pentru că am ajuns la decizia de a nu avea copii vreodată căci nu vreau să trăiască în lumea ăstora. Căci lumea va fi a lor! Nu vă mințiți! Nu vă amăgiți! Va fi lumea lui Salam și a lui Guță! Lumea cămătarilor, șmenarilor, maneliștilor, cocalarilor, burtoșilor, nesimțitilor.

Pentru că nevestele și gagicile ăstora sunt mereu gravide ! Pentru că fiecare au câte 4-5 copii.

Apoi m-am revoltat! Și m-am gândit ce mult mi-aș dori să am pistol legal, cu permis și de câte ori se întâmplă să dau peste un animal ca ăsta să trec pe lângă el și să-l înjur în șoaptă de mamă. El va lua foc și mă va lovi. Eu scot pistolul și poc! Direct în cap! Legitimă apărare. Cât despre faptul că aștia fac copii, cu regret vă spun că ușor-ușor devin extremist în cel mai dur sens al termenului …

Dragi cocalari, mârlani, mitocani, manelisti,

Ați câștigat. Voi și ai voștri v-ați fu…t nevestele, amantele sau prietenele prost (căci numai prost puteți, conform aceluiași coeficient de „inteligență”) și iată că sămânța voastră mizerabilă dă rod. Ne acaparați. Ați reușit să vă „educați” progeniturile hidoase în spiritul kitch-ului, mitocăniei, nesimțirii, manelismului infect … Felicitări ! România e pe cale să devină a voastră. Dar, atâta timp cât încă mai putem și noi respira, vorbi, privi, dați-ne voie să râdem de voi. Dați-ne voie să vă ironizăm. Nu vă fie teamă. Sunteți pe drumul cel bun și-n curând veți ajunge atât de puternici încât să-i luați pe ăștia ca mine și să-i dați la lei.

Până atunci însă …
1. Cojile de la semințele scuipate pe asfalt sau beton nu dau rod. Nu încolțesc ! Vă jur ! Știu că voi n-ați prea mers pe la școală, dar credeți-mă pe cuvânt că am făcut biologie în liceu. N-o să crească niciodată floare sau bostan din ciment. Așa că folosiți un cornet.

2. Dacă folosiți cornet (puțin probabil) vă implorăm să rupeți foi din Manele „almanahe” magazin, ca Marin Preda și Eminescu n-au nicio vină.

3. Tricoul mulat se poartă pe un corp perfect. Știu că în lumea voastră perfect înseamnă atât mers la sală și înghițit steroizi cu pumnu’ ca ghiolbanu’, cât și burta de bere și ceafa plină de slană. Noi însă ne facem datoria…

4. Nu ne deranjează că ascultați manele (unde carte nu e, nici cultură muzicală nu e) atâta timp cât „ascultați” nu se transformă în „ascultăm”. Orice aparat de redat muzică are un buton pe care scrie volum …

5. Știu că banii sunt singurul vostru Dumnezeu și dacă ai bani ești „de valoare”, dar există niște „chestii” de noi le plătim și ele se numesc impozite la stat. Știu că un manelist de-al vostru i-a facut „prințesei lui” înmormântare de 50 de mii de euro fără să-l întrebe cineva despre proveniența banilor, dar dacă reprezentanții voștri conduc finantele, poliția și justiția din Rromânia, puneți-ne și nouă o vorbă bună … Mulțumim anticipat. Și am văzut că mulți sunt alături de voi când, prin lege, se încearcă să fiți puși să plătiți impozite sau să vă declarați averile. Mai bine ieșiți în stradă pentru „România săracă”. Săraca de ea !

6. Vă rugăm mult să nu mai filmați videoclipuri la operă. V-am dat televiziunile și presa, lăsați-ne la schimb opera și teatrele !

7. „De puta madre” înseamnă „p…a mătii”. Ne bucurăm că majoritatea purtați tricouri cu această sintagmă. Inseamnă că mesajul nostru a răzbătut până la voi.

8. Ne arătăm realmente îngrijorați de această cumplită molimă care a cuprins întreaga comunitate cocalărească și anume foto fobia. Știm că medicii nu sunt de-ai voștri că, nah, au făcut școală multă ai dracu’ tocilari, dar puteți apela cu încredere. Probabil e ingrozitor să fii nevoit să porți ochelarii de soare și-n baie …

9. Suntem încântați că ați învățat să folosiți programe gen „Photo shop”. Nimic nu e mai frumos decât să vezi o minune cârlionțată, în rochie de leopard și 5 kile de aur pe prima pagine din „The sun”. Și suntem încântați că în pozele de Hi5 vă înconjurați de stelute, brizbrizuri …

10. Faptul că reușiți să manevrați câte 3 telefoane mobile în același timp este o calitate demnă mai degrabă de un homo decât de un homo sapiens. Deci, iată că teoria lui Darwin se sustine …

11. Pantofii cu botul ridicat semnifică ceva religios ? Sau e chestie de potență, temporară și ea ca și tinerețea ?

12. Tunning-ul cu evacuare zgomotoasă și parasolar cu mesaj nu e foarte indicat. Știm că trebuie și cocalarul sărac să aibă o ocupație, dar …

13. Apreciem faptul că mergeți toți pe scutere fără cască ! Ne dați speranțe … Dar, vă atragem atenția că atunci când pe un motor, o motoretă, o bicicletă sau pe un scuter se află un el și o ea, „dintre care” el are cască și ea nu, asta se traduce prin: „Mori, fă, în morții mă-tii !”. Mă rog … Asta nu le deranjează pe femeile din România întrucât atitudinea reprezintă o normalitate în relația dintre sexe în țara noastră.

14. Am eu și familia mea toate motivile să fim ”snobi” cum ni se spune, să preferăm prieteni și societatea de străini, unde suntem primiți și apreciați la valoarea noastră și nu după sumele de bani ascunse în beci sau valoarea mașinii strecurată din Germania.

Ar mai fi multe de spus, dar dacă ai parcurs această „scrisoare” înseamnă că deja ai citit de două ori mai mult decât toată familia ta în întreaga ei existență. Nu vreau să te obosesc.

Ne-ați furat țara și pentru asta nu vă iert.

Ne vedem la mall,

Cu drag, Mihai Bendeac!

Eu, am parcurs scrisoarea cap coadă cu mare interes și îi dau dreptate. Multă dreptate. Nu știu cum e el cu adevărat, dar eu știu că sunt o persoană radicală și încăpățânată, iar când îmi intră vreo idee în cap nici Dracul nu mi-o mai poate scoate. Și eu, dacă aș avea un pistol și dreptul de a împușca tâmpiții aș face-o. Aș face-o cu cei ce chiar nu mai au nici o cale de întoarcere… deși parcă orice om, dacă vrea cu adevărat, se poate schimba.

Există mulți dobitoci la fiecare colț de stradă și nu numai… mulți cocalari, cum îi numește Bendeac, mulți din aceștia ce chiar au dat like la ceea ce spunea (oare au făcut-o  pentru că… hmm… nu văd logica lor de a da like când ceea ce spune el li se potrivește mănușă). Mulți ce te trag pe tine în jos, pe lângă ei, dacă tu nu ești suficient de puternic. Și mulți nu sunt puternici. Absolut deloc.

Eu una sunt o persoană puternică, ce până acum a reușit să se țină bine pe picioare și să fie cu capul pe umeri. Iar asta este o consecință a educației primită în familie. Am reușit să nu mă las influențată de persoanele ce m-au înconjurat și cele care încă mă înconjoară. Am ales mereu ceea ce am crezut eu că e bine din sfaturile lor. Astfel am reușit să spun NU de enșpe miliarde de ori celor ce au încercat să mă convingă să trag un fum și-apoi mai multe. Am reușit să spun NU drogurilor și asta pentru că văzut ce înseamnă euforia drogurilor și chinurile sevrajului de după. Iar eu sunt foarte mândră de asta. Sunt mândră că nu fac parte din rândul fetelor huiduite/chiuite pe la colțuri de stradă. Sunt mândră că am fost învățată și am și învățat ce înseamnă corectitudinea… chiar dacă în zilele noastre nu prea reușești fără să-i calci pe alții în picioare, fără să calci peste cadavre.

Sunt mândră chiar și cu ce a scris Bendeac. Sunt mândră că am citit și i-am găsit un punct comun cu mine, deși trebuie să recunosc că până de curând nu-l suportam. Nu-l suportam pentru rolul de dobitoc, cretin, afemeiat, incult, handicapat, idiot, fraier, nesuferit etc etc etc. Mi-am schimbat însă părerea despre el văzându-l în piese de teatru și dând interviuri pe la TV. Este o persoană cultă și frumoasă atât la interior cât și la exterior.

Însă întrebarea mea se ridică mare și nedumerită în picioare, în urma scrisorii și a interviurilor date și a tot ce am aflat eu despre el în ultimul timp:

De ce dracului îl joacă pe ăla de la ”În puii mei” și alte roluri tâmpite din cadrul acelui show (dacă se poate numi așa)??????

Înțeleg, e un actor bun care poate ajunge în orice extremă a caracterului uman, a atitudinii umane. Dar, dacă tot este împotriva acestor specimene umane, de ce se coboară prin personajele interpretate la nivelul lor? Chiar el devine unul din acei cocalari atât de mult urâți. Chiar lui ar trebui să-și tragă un glonte în cap, nu? Adică așa e logic din ceea ce chiar el spune!

Este o întrebare, sau mai bine zis sunt întrebări, la care nu reușesc să-mi găsesc un răspuns oricât de mult m-aș strădui.

Acum, vă las… că nu știu oricum câți ați ajuns să citiți până aici :). Însă aia care ați ajuns meritați RESPECT… și vă aștept răspunsurile la marea mea dilemă. Bine înțeles că de lăsat, vă las alături de o melodie, ce cred eu că se potrivește cu ceea ce a zis Bendeac și cu ceea ce am zis și eu :).

Ohh… and…

Try to be a good person!

Our world needs THIS,

Pishky!

sursă youtube (user bogdansdb )

***Dacă ți-a plăcut articolul și întregul blog, dă-i un like pe facebook  AICI, să fii mereu la curent și să mai afle și alții de el. Mulțam fain!***

15 gânduri despre &8222;Scrisoarea lui Mihai Bendeac&8221;

 1. Buuuna scrisoarea! Excelenta! Din pacate aia carora le-a adresat-o nu o vor citi. Fie pentru ca nu stiu sa citeasca, fie pentru ca nu se vor ‘injosi’ ei sa se uite intr-o oglinda care le arata fara mila realitatea. Bendeac are dreptate. Nu m-am uitat la show-ul lui. Am vazut la un moment dat cateva secvente si a fost peste limita mea de toleranta la emisiuni de rahat. Dupa cum vad citind scrisoarea asta, e mult mai bun decat rolurile pe care le joaca. Poate va avea sansa in societatea asta de doi lei unde se pune atata accent pe scandal si superficial sa se afirme si cu roluri pe masura inteligentei lui. Ii doresc din suflet. Cat despre cocalari, Dumnezeu sa aiba mila de noi, ca din pacate Bendeac are dreptate…

 2. Sincera sa fiu, mie personal imi displac total personajele pe care le interpreteaza el in show-ul ala, mi-am dat seama demult ca e un om cu mult evoluat, sensibil si inteligent decat credeam si la un moment dat chiar ma gandeam ca face asta pt rating….acum cred ca poate doar satirizeaza cotidianul…desi ar fi atat de multe personaje care merita toata stima pe care le-ar putea interpreta, dar poate nu ar obtine atat de multa faima cu ele, caci cine ar urmari o emisiune mai culta…

 3. Din punctul meu de vedere a-l ironiza pe un idiot si cum ii mai numeste Bendeac nu inseamna ca trebuie sa-l imiti. Cred ca ar fi trebuit sa joace rolul personajului cu coloana vertebrala care nu accepta ca un idiot si toti ceilalti sa se bucure de rolurile jucate de el ca si cand ” ce tari suntem ” si ca ” ACESTIA SUNT MAI PRESUS DECAT LEGEA ”
  SPUN ASTA DIN PROPRIA-MI EXPERIENTA .Ar fi trebuit sa joace rolul celui care le da cu usa-n nas si cred ca cei ca Pishky , ca mine si ca altii l-ar fi apreciat mai mult. Ca si in cele scrise mai sus si eu mi-am schimbat parerea dupa ce am citit scrisoarea si ar trebui sa ne unim sa avem simtul raspunderii si sa dam cu ei de pereti caci au distrus aceasta tarisoara pe teritoriul careia in fiecare centimetru patrat se gaseste o picatura de sange a celor care au aparat acest petec de pamant bogat pentru generatiile care au urmat dupa ei si dupa noi, pentru acest popor, cu viata lor si a copiilor lor nu ca sa fie distrusa si vinduta de specimenele lui Bendeac . Asa ca ar fi putut sa aiba un rol in care pe cei cu acel comportament de insula pustie caci animalele sint mult superioare nu -i putem compara si nu-i putem nici lovi pe cei care au fost loviti de soarta s-au nascut cu o boala pe care nu si-a dorit-o nimeni si nu si-o doreste nimeni .
  Cei la care se refera Bendeac cred ca sunt aceia care au impresia ca sunt Dumnezeu si daca nu au avut nici o legatura cu scoala in afara de pauza mare si vacante dar au diplome si se bat cu pumnul in piept ca sint licentiati pentru ca au stiut sa numere banii si sa-i adune prin diferite mijloace, nu prin adunare sau inmultire caci aceste termene ii depasesc .Bendeac are dreptate iar noi ii lasam sa-si faca mendrele ba chiar le dam si apa la moara, asta este parerea mea de rolurile jucate de Mihai , poate gresesc dar ……..
  As mai avea de comentat dar ma opresc aici . Iar ca o paranteza, astazi a trebuit data zapada caci a nins, eu am luat-o si am facut-o gramezi intr-o parte si alta pentru a putea parca iar cel cu ceafa lata nu a sesizat ca toti de pe aceasta strada am facut astfel. La mintea lui creata care sta intr-un mic colt al unei celule a zis ca trebuie aruncata acolo unde cei de la drumuri au muncit sa o dea pe marginea soselei, adica el a pus-o la loc sa poata derapa un microbuz de persoane, de marfa, un autobuz, un autoturism… etc… dar umbla cu un nas pe sus de zici ca este …… caci prostul pina nu-i fudul nu-i prost destul, iar cand deschide gura parca-i nou nascut care acum incepe sa vorbeasca….. da ce sa-i faci, pauza mare si vacanta mare s-au prins de el… dar se plimba-n BMW . Am vorbit prea mult de dobitoci,iar Mihai… tu trebuia sa joci rolurile elevilor eminenti si care-si freaca coatele pe bancile scolilor si alte personaje care prin mintea lor sclipitoare fac tot felul de inovatii .

 4. Trebuie sa fii foarte destept ca sa faci pe prostul. Iar omul asta ti-a dat un raspuns chiar in articolul lui: atat timp cat vor fi cocalari, marlani, ii va ironiza probabil pana la adanci batraneti (daca va apuca). Iar la intrebarea de ce joaca in show-ul ala, pe care personal nici eu nu-l agreez, iti dau un indiciu: cam ce suma crezi ca primeste pentru 2 ore la televizor? Multi fac genul acesta de compromis, chiar daca merg pe scutere prin oras.
  Si noi facem un compromis cand acceptam mesajul unui actor, chiar daca nu ne place stilul lui de viata si alegerile pe care le face. Probabil ar trebui sa-l ignoram pe individ, nu si mesajul… ironic, nu?
  Insa as merge un pic mai departe cu un raspuns pentru bendeac: daca nu ar promova toti cocalarii si marlanii la televizor, daca nu i-ar urca pe culmile prostiei in show-urile lor, daca i-ar ignora, daca ar promova altceva care sa fie „cool”, probabil ca ceva tot s-ar schimba din acest cerc vicios.

  • Tragicul de aici vine, de la bani. Citez “cam ce suma crezi ca primeste pentru 2 ore la televizor?”, daca te respecti ca om nu accepti chiar daca-ti aduce luna de pe cer. De aceea am pierdut si pierdem in continuare caci majoritatea pot fi cumparati, PACAT. AICI TREBUIE UMBLAT CA SA DISPARA COCALARII SI CEILALTI OAMENI DE NIMIC. BANUL DEZUMANIZEAZA . DACA NU AR FI FOST OAMENI SUSI PUSI CARE SA NU FI PUPTUT FI CUMPARATI DE COCALARI AM FI AVUT INDUSTRIE SI ACUM SI IMPLICIT UN TRAI MAI BUN FARA IDIOTI SI COCALARI. Priviti si minunati-va ca din toata economia subminata de Ceausescu in perioada 80-89 unde se lucra in trei schimburi adica la foc continuu si putea tot omul de rand sa-si permita un concediu nu au mai ramas decat turnulete de cocalari si idioti pe spatele unor dobitoci care au putut fi cumparati de cocalari pentru o mana de maruntis. Nu contest ca nu este un tip destept, este si este si talentat daca poate sa faca ceea ce fac , pentru asta toata stima dar as fi dorit sa castige banii prin promovarea geniilor si starpirea cocalarilor si idiotilor si cum i-a mai caracterizat el chiar daca ar fi facut-o voluntar pentru o anumita perioada ar fi fost foarte ok . La noi voluntariatul este de un procent de 0.0000000000001 nu la suta ci la milion pentru ca stapanul este banul si puterea, pumnul, ceafa lata, nu mintea demnitate, de aceea ne meritam soarta .

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s