Despre certificări ISO

Într-una din discuțiile mele mai mult sau mai puțin inteligente, discutam cu cineva despre certificările iso și despre cum se ofera consultanta iso

Sinceră să fiu aveam ceva habar despre ceea ce înseamnă, cu ce se mănâncă și cam ce trebuie să faci ca să obții certificări iso. Nu știam însă că acestea sunt echivalente cu un certificat de competență pentru un individ. Adică, ceea ce vreau să spun este că certificările iso sunt pentru firmă ceea ce niște certificate de competență sunt pentru un individ.

Certificările iso reprezintă puterea de respectare, a unei firme/organizații, a propriilor angajamente asupra: calității, mediului, siguranței, securității ocupaționale. Se spune că respectarea propriilor angajamente este vitală  atunci când te afli pe o piață cu o concurență mare. De aceste certificări depinde existența ta ca și firmă/organizație pe o piață cu o concurență mare. Având aceste certificări iso îți crește credibilitatea în fața clienților și nu numai.

ISO, Organizația Internațională de Standardizare, provine din greacă și înseamnă egal. Astfel ISO reprezintă stabilirea unei egalități a firmelor pe piață. Bine, ISO este o confederație ce stabilește normele în toate domeniile, cu excepția  electronicii și electricității ce sunt reprezentate de IEC (Comisia Internațională Electronică) și a telecomunicațiilor.

În ziua de astăzi există multe firme ce oferă certificări ISO la prețuri rezonabile, dar și multe firme ce doresc obținerea certificări ISO la prețuri sub cele rezonabile. Cunosc pe cineva care se ocupă cu înmânarea certificărilor ISO și știu că este un proces destul de lung și complicat. Firmele trebuie să atingă anumite standarde pentru a-i convinge că merită aceste certificate și că sunt demni de a le avea. Fiecare etapă este importantă atât pentru firmă cât și pentru clienții ce vor beneficia de faptul că firma are certificare ISO.

Desigur, există și firme ce fie că se află pe o piață cu o concurență mare, fie că nu, consideră că nu au nevoie de astfel de certificări ISO, ele atestându-și singure capacitatea și fără un certificat. Desigur, ca orice chestie au și avantaje și dezavantaje, însă eu consider că fiecare certificat este util atât pentru o firmă/organizație cât și pentru un individ. Voi ce părere aveți?

***Dacă ți-a plăcut articolul și întregul blog, dă-i un like pe facebook  AICI, să fii mereu la curent și să mai afle și alții de el. Mulțam fain!***

Have fun,

Pishky!

16 gânduri despre &8222;Despre certificări ISO&8221;

 1. Am facut un obiect la facultate, Managementul calitatii unde a venit vorba de ISO plus alte standarde de calitate. Sa zicem ca sunt importante pentru firmele din productie aceste standarde, dar poate mai importanta este perceptia clientului cu privire la produsul/serviciul primit. Pe mine unul,de exemplu, ma doare la basca daca o apa minerala e produsa intr-un sistem de management al calitatii sau nu. Important e sa-mi placa, sa se ridice la asteptarile pe care le am si cam atat.

 2. Firmele care nu au un certificat ISO se vor lupta destul pentru încrederea clienților, pe când o firmă care deține un astfel de certificat alungă orice dubiu din mintea clientului… Am mai auzit de certificatele astea ISO dar nu știam cum se mănâncă sincer… Foarte interesant!

 3. Orice firmă serioasă trebuie să fie certificată ISO. Această certificare înseamnă o mai bună organizare şi eficientizare a proceselor, activităţilor în departamentele firmei. În plus, deschide oportunităţi de afaceri prin posibilitatea de a se implica în anumite proiecte (doar firmelor certificate ISO). Faptul că la noi sunt certificări făcute în pripă, şi nu sunt respectate procedurile, regulile stabilite prin nişte angajamente, e altă mâncare de peşte!

 4. Nu folosește nimănui la nimic. Este o mare frecție la un picior de lemn. Și îți spun asta din postura unui angajat al unei companii care are implementat un sistem de management al calității și are toate ISO-urile din lume, inclusiv mai rarele 14.000 pe mediu obținute în urma auditărilor Germanischer Lloyd. În schimb sunt unii angajați special pe acest domeniu, o turmă de freacă-menta care habar n-au pe ce lume trăiesc și de ce fac urmă pământului. Dar, să nu mi-o iei în nume de rău, cred că te-ai băgat pe un subiect care te depășește un picuț. 😛

  • Ideea e că știu că multă lume și nu vorbesc de clienții mici, ci de cei mari, companii mari caută să primească servicii ori să lucreze cu alte firme ce au toate ISO-urile din lume…
   După cum spuneam cunosc pe cineva care cu asta lucrează.. și da, spunea că în mare parte nu folosesc la nimic și că tu poți foarte bine ca și firmă să nu ai ISO-uri și să fii printre cei mai buni din toate punctele de vedere… Însă tinzi să fii respins în proiecte sau contracte pe motiv că nu ai un ISO, ceea ce mi se pare o prostie până la urmă 😀

  • Da, asta așa este.. poți foarte bine să te încadrezi în aceste standarde fără să ai această certificare. Mulți însă consideră că degeaba ai standardele dacă nu ai și o certificare care să le ateste ca fiind valide 🙂

 5. In domeniul studiat de mine, cel al automaticii, orice piesa sau organ de masina trebuie sa fie atestat ISO pentru a garanta buna functionare. Deci da, o astfel de certificare, nu neaparat in domeniul tehnicii, este un motiv in plus sa cumperi acel produs.

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s