Meditatia si viata cotidiana. Starile constiintei – Geshe Rabten

Nu știu dacă mai țineți voi minte, dar acum ceva timp eu am primit o carte de la Tudor de pe Stau pe Net în urma unui concurs în campania sa ”Cărți pentru Cugetări”. Atunci încă eram prinsă cu școala și tezele, amânând citirea ei până săptămâna asta. Am început-o luni și-am terminat-o miercuri.E captivantă și interesantă.

Sincer, nu mă așteptam la prea mult de la carte. E destul de micuță pentru a oferi toate tainele meditației și cum se practică aceasta cu adevărat. Însă e destul de bună pentru o introducere, pentru câteva cuvinte pe care ar vrea să le cunoască cineva înainte de a se apuca de meditație sau înainte de a-și aprofunda cunoștințele despre meditație și cultura tibetană.

Chiar dacă se numește ”Meditația și viața cotidiană. Stările conștiinței”, Geshe Rabten ne relatează mai întâi câte ceva despre stările conștiinței, ne introduce în tainele minții și ale gândirii (pe care eu le ador) într-o manieră plăcută și ușor de urmărit, ne vorbește despre credințele culturii tibetane asupra conștiinței și a gândirii omului și cum acestea ne-ar putea ajuta în viața de zi cu zi, ne introduce puțin în tainele somnului și ale viselor, relatându-ne importanța acestora pentru calmul mintal și al întregului corp. De asemenea ni se relatează despre cultul morții și al renașterii în vederea tibetanilor.

Cartea se continuă apoi cu date introductive despre meditație și practicarea acesteia. Bineînțeles, cartea nu ne învață cum să practicăm cu adevărat meditația însă ne dă câteva sfaturi despre relaxare și evitarea ”obstacolelor” ce pot dezechilibra calmul minții și al corpului. Această carte este mai mult scrisă pentru a ne fixa în minte faptul că „meditația nu este același lucru cu relaxarea  ci este mult mai mult, iar cine practică meditație doar pentru relaxare mai bine să se ducă să doarmă”(spune autorul cărții).

Cine m-a văzut că citesc această carte mi-a spus ”nu ești normală.. ce mai e și asta?”. Păi asta, e efectiv o carte din care poți acumula cunoștințe asupra ideilor unor oameni și a credințelor lor. E o carte ce o poți citi efectiv pentru cultura ta generală, nu pentru a te apuca neapărat de meditație ori să treci la religia Buddhistă sau mai știu eu ce. După cum spuneam sunt noțiuni introductive ale unei culturi ce merită știute. Eu una consider că ar trebui să știm câte puțin din toate pentru a putea oricând vorbi despre un anumit subiect mai mult sau mai puțin cunoscut. E important să nu ne uităm ca vițelu la poarta nouă într-o discuție, orice natură ar avea ea.

10 gânduri despre &8222;Meditatia si viata cotidiana. Starile constiintei – Geshe Rabten&8221;

  1. Din ce ne-ai relatat tu, cartea asta pare una foarte foarte tare. Și mie îmi plac toate aceste cărți, documentare privind tainele gândirii și a minții. Pur și simplu mă descopăr mai mult pe mine… Frumos articol! Congrats! 🙂

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s