Nu mă mai uit la TV

Eu nu mă mai uit la TV. Am unul în cameră, de mobilă. Cred că momentan e doar un suport temporar pentru praf până ce acesta este șters. Cândva, obișnuiam să petrec ore în șir în fața televizorului. Mereu găseam câte ceva interesant de văzut, în special desene animate care nu se terminau niciodată. Când nu mă uitam la desene, găseam eu vreun film. Și dacă nu găseam vreun film dădeam pe vreun post de muzică. Oricum ar fi fost, TV-ul era pornit fie zi… fie noapte. Pot spune că eram captivată de TV. Și nu aș greși cu nimic dacă aș spune că eram de-a dreptul dependentă de acel aparat. Cu timpul însă, am ajuns la concluzia că există mii de alte activități mai captivante și interesante decât uitatul la TV. Activități precum ieșitul cu bicicleta, schiatul, ieșitul pe munte, plimbatul prin parc sau pe oriunde te poartă pașii, desenatul, cititul, scrisul. Și astfel am renunțat eu treptat la TV. Și nu pentru că nu-mi place, ci pur și simplu pentru că nu mai găsesc nimic interesant.

Mai am totuși momente când îl mai pornesc din an în paște. Butonez pe ceva programe. Mă conving pentru a mia oară că nu-i nimic interesant și-l opresc. Rareori, când chiar am timp de stat ori chef, mă uit pe History, Discovery sau National Geographic. Astea chiar sunt programe ce merită urmărite atunci când ai ceva mai mult timp de dedicat unei activități de genul. În rest spun NU televizorului, mai puțin celui din bucătărie care-i pornit toaaată ziulica pe câte un program și vrând nevrând mă uit în timp ce mănânc.

Am observat că de când am renunțat să mă uit la TV și să nu fac nimic concret de fapt, am devenit neinteresată de orice discuție pe tema televizorului sau a ceva legat de televizor ori televiziuni ori programe TV. Ceea ce mi se spune intră pe o ureche și iese oarecum pe alta. Știu că îmi povestea cineva recent, trecând de la una la alta, că vrea să-și ia un auto tv tuner pentru DVD că recepționează la o viteză mult mai mare programele și chestii de genul. Iar eu, ei bine eu mă gândeam cum să-mi cumpăr mai multe cărți :). Habar n-am de ce, dar cred că până și privitul pereților în gol mi se pare o activitate mult mai interesantă decât uitatul la TV.

Din punctul meu de vedere, TV-ul nu îndobitocește decât dacă ești deja dobitoc. Din punctul meu de vedere TV-ul pur și simplu nu-ți oferă nimic bun și atât. Sau cel puțin în viziunea mea nu o face. În viziunea mea, o carte e mult mai interesantă decât ce-i la TV. Privitul pe pereți, după cum am spus, mi se pare iarăși mult mai interesant. O plimbare, un cățărat pe o stâncă, o tiroliană, un schi, un pedalat, o atenție la o emisiune culturală ori educativă undeva pe-un post de radio, privitul copacilor, privitul cerului, scrierea unor gânduri, mâncatul dulciurilor (nu se putea să nu adaug asta), dormitul, alergatul și alte activități care nu-mi mai trec acum prin minte sunt de asemenea mai interesante în viziunea mea decât benoclatul la TV. Chiar și mersul la școală îmi pare mai interesant (nu mă înjurați 😀 e doar o amărâtă de părere).

Ok, acum, ca să nu fiu ipocrită, trebuie să recunosc faptul că și la TV sunt anumite emisiuni culturale destul de interesante care merită atenția noastră. Dar sunt prea puține și de obicei se află de ele după ce s-au terminat, ori eu cel puțin atunci aflu :D. Așa că sfatul meu: mai bine ați pune mâna pe o carte că pe cuvântul meu, NU MUȘCĂ! Am testat eu și nu mușcă. E chiar blândă. Sau întreprindeți una din activitățile enumerate de mine mai sus. Îs chiar faine rău, tot din experiență vă spun :D.

Acum, că simt că nu mai am altceva mai bun de spus și prefer să nu spun chestii mai proaste sau neinteresante decât cele de mai sus, mă car în altă parte până la publicarea următorului articol care va fi mâine cu siguranță! De fapt, nu cu siguranță.. că dacă promit cu siguranță nu mă țin de promisiune :).

Înainte de a vă părăsi, am să vă las totuși o chestie ce mie mi s-a părut tare interesantă.

sursă youtube (user Zac Wittstruck )

Do semething USEFUL,

Pishky

34 de gânduri despre &8222;Nu mă mai uit la TV&8221;

 1. Hei. Scuze de intarziere. Preferatele mele sunt History si HBO(plus alte canale care au legatura cu filme gen Cinemax) dupa urmeaza restul care au documetare. In plus Tv-ul meu sta aprins mereu pe Guerrilla deci ii pot atribui mai multe utilizari, nu doar clanalele care-ti mananca timpul.

 2. Si eu am renuntat la TV din acelasi motiv, si la fel ca si tine am gasit o multime de lucruri mult mai interesante de facut. Le recomand tuturor sa incerce macar o saptamana sa nu se uite la TV.

  Acum, in afara subiectului, as dori sa te intreb ceva: esti de parere ca scoala distruge creativitatea ? De ce ?

   • Atunci de abia astept sa-ti citesc articolul (in cazul in care il vei scrie).

    Intr-adevar, scoala nu distruge creativitatea daca elevul are tarie de caracter, dar ce se intampla cu cei care nu sunt atat de puternici sau pur si simplu nu isi dau seama ca sunt influentati chiar de scoala intr-un sens negativ.

    Ceea ce vreau sa accentuez cel mai tare este ineficienta unor anumite stiluri de predare ale unor profesori plictisiti la care pur si simplu trebuie sa tocesti ca sa treci ( una e cand profa fizica iti da niste definitii abstracte si formule despre termodinamica si despre legile gazelor, si alta e cand vezi un experiment; si asta e doar unul din multele exemple.) , iar partea cea mai rea este ca inscurt timp vei uita aproape tot ce ai „invatat”. Practic nu te-ai ales cu nimic, doar cu timp pierdut, caci notele nu reflecta nimic.

    Poate te intrebi „cum distruge asta creativitatea ? ” Ei bine, sunt curios sa aflu raspunsul tau 🙂

 3. Eu ma uit la TV din cand in cand la meciuri. Cand nu am dispozitia necesara sa ies din casa.
  Imi place sa ma mai uit la documentare inainte sa adorm, dar asta doar cand am ochii mult prea zapaciti ca sa pot citi.

  Curios este faptul ca aud tot mai multi oameni care nu se uita la TV, dar trusturile fac investitii enorme, iar producatorii de aparatura inoveaza constant. Se pare ca cei care nu se uita la TV reprezinta un cerc foarte izolat, desi nu pare.

 4. Nici eu nu mă mai uit la TV. Aleg să citesc, să văd filme online pe calculator, să citesc ce scriu alţii. Găsesc că de un timp valoarea emisiunilor a scăzut şi devin din ce în ce mai vulgare şi neinteresante. Iar filmele se repetă de atâtea ori încât ai noroc dacă vezi un film nou pe trimestru. Şi eu am fost mare privitoare la TV. Poate şi din cauză că, pe vremea copilăriei şi tinereţii mele, am avut mari restricţii. Totuşi era bine că puteai socializa. Acum lumea e legată de „serial” de „emisiunea X” şi uită de relaţiile reale, de timpul petrecut alături de o carte. Din ce în ce mai multă lume spune că n-a citit demult o carte, că n-au timp. Totuşi au timp să privească televizorul 🙂

 5. TV is useless today. Mai ales la noi, 4-5 posturi printre care cele precizate de tine, fac ca abonamentul la cablu să merite cât de cât. În rest, pauză-spriț. Chiar acum câteva zile mi-am petrecut câteva ore bune pe aceste posturi: Discovery, Travel, History, Geographic și ce mai era. Am rămas captivat. În general, eu nu mă uit la TV. Părinții mei, da. Eu folosesc TV-ul când iau un film pe stick să-l văd împreună cu familia. În rest, no TV. 😀 Zilele astea intenționez să îmi continui o poveste pe care am început-o de mai bine de o lună. :))

 6. Eu oricum nu prea am timp să mă mai uit şi la televizor aşa că aş alege ca activitate alternativă… „mâncatul dulciurilor”. Am voie? Promit că durează mai puţin. 🙂
  Lasând gluma la o parte, ai punctat foarte bine: „TV-ul nu îndobitocește decât dacă ești deja dobitoc”. Dacă aş avea certitudinea că voi trăi 200 de ani, cred că aş aloca… cam 1-2 ani şi privitului la TV. Sau mai puţin… Dar aşa, nu.
  Timpul ăsta „mă ucide cu zile” cum spunea o amică de-a mea. Nu vreau nici eu să-l irosesc, atât cât e, „râzgâindu-mă” la emisiuni ce, teoretic, pe gria de programe durează o oră sau două, din care jumătate… reclame. Am devenit alergică la publicitate. Iată un motiv în plus pentru care, mai bine, fac orice altceva. Inclusiv, cum ai adăgat şi tu, „mâncatul dulciurilor”. Aş putea s-o fac în timp ce… răsfoiesc o carte… 🙂

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s