Să cunoaștem poezia

Într-o lume în care cultura se află de mult pe ultimul loc, o lume în care această nu mai primează de atâta timp, iar incultura i-a luat locul, cărți de poezii încă se mai lansează.

Zilele acestea, o altă carte de poezii a apărut pe piața literaturii românești. Cu un titlu care ilustrează poziția omului diferit în fața societății și o copertă care reflectă realitatea, pare să aibă un viitor promițător în atenția iubitorilor de poezie.

Am întâlnit oameni, zilele astea, care au pus ștampila pe titlu. Alții pe copertă… și nimeni pe conținut. Ambele au un impact major asupra omului, însă conținutul ar trebui să fie cel care primează, căci dincolo de titlu, de copertă, se află o lume minunată a versurilor. O lume presărată cu tristețe, speranțe, fericire, dezamăgiri, frumos, urât, sentimente, stări, trăiri. Un tablou de viață, căci viața însăși este un amalgam de stări, de trăiri și simțiri.

Invit oamenii, cititorii blogului, cât și pe cei care aterizează pe aici voit ori din întâmplare, să cunoască lumea de dincolo de copertă și titlu. Să pătrundă dincolo de cortina aparențelor, căci cu siguranță dezamăgiți nu veți avea să fiți.

Cultura, fie că este reprezentată de piese de teatru, muzică, proză sau poezie, merită cunoscută. Merită promovată. Merită asimilată și merită a fi împărtășită.

Cartea lui Ratzone (Radu Cîrstea), apărută anul acesta, își introduce cititorul într-o lume aparte. Diferită, dar reală. O lume a prezentului, cu bune și cu rele, cu dezamăgiri și speranțe, cu vise, cu iubiri. De ce să nu o citim? De ce să nu citim poezie? De ce să nu citim versuri? De ce, când în ele se află atâtea și atâtea trăiri? Atâtea sentimente! Amalgamul vieții, îl găsim printre versurile lui Radu. Stă ascuns și așteaptă să fie descoperit de fiecare cititor în parte. Haideți să-l descoperiți și voi. Vă va bucura ochii, gândurile, sufletele.

V-au făcut curioși cuvintele mele? M-aș bucura! Dacă v-au făcut curioși, dar și dacă nu v-au făcut curioși, vă invit să pășiți în lumea versurilor lui Ratzone comandând cartea din Librăria Herg Benet (libraria.hergbenet.ro/carti/sunt-un-gunoi-sunt-un-nimic). Cartea este la un preț promoțional de 12,75 RON (redusă cu 15%), iar transportul prin Poșta Română, de asemenea promoțional, este de doar 5 lei! Sunt extrem de curioasă care vă sunt impresiile în urma descoperirii tuturor sentimentelor din spatele cuvintelor fiecărui vers!

Câțiva oameni nerăbdători, din diferite colțuri ale țării, au comandat deja cartea. Comandă și tu! Nu vei regreta!

De asemenea, cartea are și o pagină de Facebook, unde vă invit să dați like și să faceți și voi parte din comunitatea oamenilor care apreciază poezia: http://www.facebook.com/raduratzone. În curând va avea loc un concurs atât pe pagina de Facebook, cât și pe acest blog. Stați pe aproape!

Da, sigur, afișul de mai sus vă invită pe toți în Club A București pe data de 26 martie, la orele 19:00, la o dublă lansare! Sunteți așteptați cu toții!

17 gânduri despre &8222;Să cunoaștem poezia&8221;

 1. Cartea a ajuns şi la mine. De fapt cărţile, fiindcă Radu Cristea Ratzone mai semnează o carte „Ocean de nimicuri”. De citit -din lipsa timpuşlui, că de, omul mai şi doarme!) nu am citit decât pe cea cu titlul ” Sunt un gunoi, sunt un nimic”, de fapt pe cea prezentată atât de frumos de tine. Este o carte de poezii al cărui mesaj este transmis nu cu ajutorul figurilor de stil dulcege ci prin metafore cu înţeles profund, grav, zguduitor uneori.

  Dacă mintea nu-ţi este în stare să înţeleagă puterea cuvântului dincolo de sensul dat strict de DEX, şi nu-i este atribuit sensul dat de tot ce intră în câmpul semantic, atunci cititorule, nu deschide cartea fiindcă n-ai să înţelegi nimic. N-ai să înţelegi aşa cum mulţi n-au înţeles mesajul extraordinar al coperţii. Cred că mai inspirat de atât nici nu putea fi: cu barca în derivă plutind printre gunoaie, un om perfect vertical întoarce spatele nimicniciei şi îşi fixează reperul dincolo de gunoaie, chiar dacă cerul este sumbru, cenuşiu. Manşetele cămăşii îi sunt imaculate, semn că mâinile lui sunt curate. Poate este înfrânt dar doborât, niciodată, ştiind că DACĂ „SUNT UN GUNOI, SUNT NIMIC!” ceea ce de fapt constituie esenţa poeziilor acestui volum. Este poziţia omului hotărât să meargă înainte, dincolo de ce se întâmplă.
  Titlul, ilustraţia cărţii şi conţinutul cărţii, formează un tot unitar completându-se admirabil în acelaşi mesaj.

  Nu mi-am propus să fac o recenzie aici, deci mă opresc, deşi sunt multe şi foarte bune de spus, aducând un elogiu autorului prin îndemnul adresat celorlalţi: procuraţi-vă cartea, citiţi poeziile, meditaţi asupra lor şi cu siguranţă veţi dori să schimbaţi ceva în viaţa dumneavoastră, cu siguranţă în sensul bun!

  • Vă mulțumesc din suflet pentru comentariu și pentru cuvintele frumoase!
   Mă bucur tare mult că v-a plăcut cartea de poezii! Și „Ocean de nimicuri” este foarte frumoasă, o să vă placă!
   Dacă doriți, vă rog să-mi trimiteți pe mail (pishky@ymail.com) poză cu cărțile să le pun pe pagina de Facebook a cărții.

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s