Promovez cultura: Turneul Stradivarius

Acum vreo lună și o săptămână, pe când participam și eu la o conferință, spuneam pe scenă că doresc să promovez cultura și frumosul în fiecare colțișor al blogului meu. Și uite tu, cititorule, cum după o lună și o săptămână, am ocazia să te încânt cu artă, căci și arta este o formă a culturii. Arta îmbină și frumosul, dar și cultura.

Așa cum am mai spus și în alte articole, credeam că pe teritoriul României nu mai există cultură, nu mai există frumos și implicit nu mai există nicio formă de artă contemporană. De fapt, credeam că nu mai există nimic. Poate doar cantități industriale de prostie, incultură și nepăsare. De când am pășit însă în lumea asta minunată a bloggingului, am descoperit oameni minunați care se înconjoară cu multă cultură. Și astfel am redescoperit eu frumosul. Am descoperit oameni cărora le pasă de mediul în care trăiesc și care vor să-l modeleze astfel încât acesta să reprezinte pentru noi un mediu prosper, un mediu care să ne ajute să evoluăm.

Astăzi am să vă vorbesc despre Alexandru Tomescu. Mai înainte însă, aș vrea să vă întreb, câți ați auzit de el? Eu, recunosc, până de curând îmi era un nume necunoscut. Și dacă l-aș fi auzit din întâmplare mi-ar fi sunat ca orice alt nume și atât. Și asta nu pentru că numele lui nu înseamnă nimic, ci pentru că la noi în țară, pentru majoritatea, chiar nu înseamnă nimic. În străinătate însă, lucrurile stau cu totul altfel. Acolo Alexandru este cunoscut, premiat și elogiat la cele mai înalte standarde, de către oameni cu adevărat mari atât prin rezonanța numelui lor, cât și prin ceea ce au lăsat în urmă unei lumi întregi.

Așadar, cine este Alexandru Tomescu? Ei bine, Alexandru este unul din oamenii pentru care ar trebui să ne simțim mândri și pe care ar trebui să-l promovăm cu toate forțele și influențe noastre în lumea asta largă. Alexandru a creat o revoluție în muzica românească clasică, în 2006 înființând primul turneu de muzică clasică din România (atențiuneee!!!) din fonduri private, creând astfel unul dintre cele mai cunoscute repere muzicale din România, anume Turneul Național Stradivarius care se află acum la cea de-a șasea ediție.

Totuși, informațiile de mai sus nu sunt tot ceea ce vreau să vă spun. Aș vrea să vă conving de faptul că Alexandru este unul din oameni ale cărui concerte chiar merită ascultate, căci el nu este orice interpret, câștigând cele mai mari competiții muzicale ale lumii, de la Concursul „Paganini” și „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, până la concursul internațional „George Enescu”, obținând premii peste premii și ajungând să fie singurul artist clasic român care vinde CD-uri și DVD-uri în tiraje de peste 5.000 de exemplare.

Turneul Național Stradivarius îl aduce în România și pe unul din cei clasați în topul BBC Music Magazine, ca fiind în topul celor 10 pianiști de mâine, anume Eduard Kunz. Poate că nici Eduard nu știți cine este, dar dacă veți merge la unul din concertele din acest turneu cu siguranță îl veți cunoaște și vă va încânta, căci altfel nici nu se poate. Până atunci însă, adică până la concert, am să vă spun că Eduard a studiat la Școala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova și mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski”, tot din Moscova, obținând diploma de masterat cu distincție și medalie de aur pentru performanțele sale, la Royal Northern College Of Music, din Anglia. Probabil vă întrebați cum de un astfel de interpret vine în România, când există atâtea și atâtea țări dornice să-l asculte. Ei bine, Eduard s-a legat de țara noastră după ce a câștigat premiul I la Concursul Internațional „George Enescu” din 2007, iar acum concertează regulat cu diverse orchestre valoroase ale Europei: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool
Philharmonic, Orchestra Philharmonia.

Eu vă invit cu cea mai mare plăcere să vă lăsați încântați de muzica acestor doi oameni minunați, în cadrul Turneului Național Stradivarius – „In the mood for Prokofiev”, turneu care constituie un eveniment de anvergură, plasându-se în topul celor mai impotante evenimente culturale ale stagiunii de muzică clasică. De asemenea,  țin să amintesc faptul că acest turneu este dedicat în ficare an unei cauze de responsabilizare socială, Alexandru Tomescu dedicându-și succesiv concertele nevăzătorilor, copiilor cu Sindrom Down, copiilor hipoacuzici, protejării naturii și patrimoniului. Spre exemplu, în 2013, 13.500 euro au fost dați pentru copiii orfani. Fii și tu anul acesta unul din cei care vor ajuta!

Dacă vrei și tu să te bucuri de concert, dar și să fii părtaș înfăptuirii unui bine unei cauze, îți las lista orașelor în care va poposi acest turneu.

Târgu Mureş – 18 mai – Palatul Culturii
Bistriţa – 20 mai – Sinagoga
Cluj-Napoca – 21 mai – Casa Studenţilor
Timişoara – 25 mai – Filarmonica „Banatul”
Oradea – 27 mai – Filarmonica Oradea
Hunedoara – 29 mai – Castelul Corvinilor
Sibiu – 30 mai – Filarmonica Sibiu
Piteşti – 2 iunie – Casa de Cultură a Sindicatelor
Craiova – 4 iunie – Filarmonica „Oltenia”
Bacău – 7 iunie – Filarmonica Bacău
Iaşi – 9 iunie – Universitatea de Muzică
Bucureşti – 11 iunie – Sala Radio

O să fii și tu în orașul tau, sau într-unul apropiat? Hai și tu să te bucuri o seară de cultură, artă și frumos, pe sunete care-ți vor rămâne întipărite în suflet o viață întreagă și poate chiar și după ea. Probabil vă întrebați de ce vă trimit tocmai la concerte de muzică clasică. Răspunsul este unul simplu, pe lângă faptul că îmi place mie, muzica clasică are un efect benefic asupra întregului organism, dar mai ales asupra creierului uman. Aceasta stimulează arii ale creierului, provocând o stare de relaxare alături de o bună aprofundare (P.S.: învățați pe muzică clasică și veți da un randament de sute de mii de ori mai bun decât de obicei, sau întreprindeți diferite activități ascultând muzică clasică – testat pe propria persoană și funcționează de minune). Muzica clasică de pe youtube și alte din astea nu se compară însă cu cea live, cea care are o acțiune și mai amplă asupra noastră. Așadar, vă recomand din suflet tuturor acest concert, alături de acești doi oameni minunați. Este o modalitate utilă de a petrece timpul într-o seară.

Deci, o să fii într-unul din orașele menționate mai sus? Eu sper că da. Merită!

(*** sursă poze: Google Images și Facebook – Alexandru Tomescu)

9 gânduri despre &8222;Promovez cultura: Turneul Stradivarius&8221;

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s