Hai să facem fapte bune!

În lumea asta mare, plină de lucruri și de fapte care ne displac, de oameni care ne dezamăgesc, în lumea asta, pe care din ce în ce mai mulți pare-se că o urâm, există oameni și proiecte care promovează ideea de a face lucruri bune oricând, nu doar atunci când sunt sărbători religioase. Iar oamenii ăștia, precum Constantin, trebuie încurajați și promovați.

Constantin, a lansat în blogosferă o provocare, aceea de a povesti care este ultimul lucru bun făcut de noi, cât și încurajarea continuității înfăptuirii lucrurilor bune. Iar eu una, sincer, m-aș bucura din suflet, dacă această provocare ar continua și în afara blogosferei, prin cititorii care ne citesc și nu fac parte din lumea asta minunată a noastră.

fapte bune

Sursă Imagine: Google Images

Așadar, care este ultimul lucru bun făcut de mine?

Hmmm… am stat ceva să mă gândesc, dat fiind faptul că mă învârt într-o lume care mă obligă să fiu orice altceva, decât o persoană bună, plină de sentimente umane. Și totuși, stând eu așa cu gândurile mele, am găsit cel mai recent moment, drept de o faptă bună, conform viziunii mele proprii și personale.

Era o zi de vineri seara, iar eu eram moartă de foame. Am intrat în primul Mega Image din București și mi-am luat ceva de mâncare. Am ajuns la casă. O față acră și-a făcut apariția. Respectiva îmi arunca produsele prin fața scanner-ului și apoi le trântea în partea cealaltă, uitându-se la mine cu o privire de mai că-i venea să mă ucidă pe loc, întrebându-se parcă: „tu ce mai cauți pe aici să mă pui pe mine la treabă?”.  Iar eu îi zâmbeam, fără să-i par amuzată de comportamentul ei. Un zâmbet cald și-atât. Dânsa însă, părea din ce în ce mai nervoasă pe atitudinea mea, așa că, ca să scape repede de mine, mi-a spus printre dinți un preț. Am scos banii, i-am dat, mi-am așteptat restul, iar apoi i-am oferit un „Mulțumesc!”, la fel de calm și de cald, împreună cu un zâmbet și mai larg.

Rezultatul? Inițial am vrut să sun la salvare. Respectiva s-a făcut verde, roșie, galbenă, portocalie și alte culori din astea ciudate pentru chipul unui om. Și-a bulbucat ochii, apoi i-a făcut mici, s-a uitat atent la mine, m-a studiat din cap până-n picioare, iar apoi mi-a zâmbit laaaarg, caaaald și dlăăăguț (da, da, cu l…  din când în când mai sunt copil și mă plostesc), mi-a spus: „Cu plăcere!”, întorcându-se zâmbitoare spre următorul client, cel din spatele meu, în timp ce respectivul se uita mirat și speriat la acțiunea din fața lui, spunându-i: „Bună seara!”, lucru pe care mie nu mi l-a spus. Dar eu m-am mulțumit și cu privirea dânsei cea urâtă, ca mai apoi să mă bucur de toată căldura și frumusețea chipului ei.

Deci, poate fi oare acesta considerat drept un lucru bun? Eu zic că, în lumea asta plină de lacrimi și zâmbete triste, în lumea asta plină de amărăciune, disperare și frustrare, un zâmbet, adus din adâncurile sufletului, pe chipul unui om, este, cred, unul dintre cele mai frumoase întâmplări care se pot întâmpla, în lumea asta plină de atâtea și atâtea lucruri, numai de frumusețe și bunătate nu.

Și dacă eu v-am povestit ultimul lucru bun pe care l-am făcut și de care m-am bucurat cu tot sufletul, aș fi curioasă care este ultimul lucru bun pe care voi l-ați făcut. Aștept comentariile voastre, mai jos, în secțiunea de comentarii.

fapte bune

Sursă Imagine: Google Images

29 de gânduri despre &8222;Hai să facem fapte bune!&8221;

 1. Da, interesanta poveste! Te admir pentru stapanirea mare de sine de care ai dat dovada, dar si de atitudinea unui om pozitiv! Poate a inteles ceva si doamna de la market din aceasta intamplare! Si eu sunt obosit de multe la serviciu, dar acest lucru nu imi permite sa fiu o acritura cu clientii, chiar daca unii ar merita!

  Iti multumesc mult pentru faptul ca ai raspuns la provocare!

  • Cu mare plăcere, Constantin!
   Mi-a plăcut mult provocarea și te felicit pentru această idee de campanie!
   Eu am decis să încerc să fiu cât mai pozitivă și să încerc să găsesc în fiecare lucru ceva bun! Cred că ăsta e unul din pașii ce trebuie făcuți pentru a crea în jur o lume puțin mai bună!
   Sper ca vânzătoarea respectivă să fi învățat ceva, iar acum să-și trateze fiecare client în parte cu un zâmbet și cu o bună dispoziție 🙂

 2. Tu prezinti „faptele bune” ca pe exceptii si ai dreptate …pana la un punct. Ce este o fapta buna…pana la urma?! Ceva impus de o anumita credinta religioasa, ceva facut din datorie sau obligatie? Ceva ce „dă bine”?
  Fapta buna/rea…este prea plinul tau sufletesc, intr-un sens …sau altul. Nu poti fii decat cum esti, chiar daca te fortezi sa fii altfel, vei fi o facatura circumstantiala…nu TU insuti. Fapta buna/rea este un mod de-al tau de-a fii.
  Cei ce fac fapte bune/rele, nici macar nu sunt constienti de acestea. Este modul lor de manifestare. Fapta buna/rea scoasa din context…nu este reprezentativa…

  • Nu el prezint ca pe niște excepții. Iar noi, nici tu și nici eu, nu deținem adevărul absolut. Dă-mi voie astfel să nu cred ceea ce ai spus.
   Eu cred că faptele bune pot fi făcute de oricine și că orice om se poate forma în acest fel, anume de a face fapte bune. Faptele bune nu sunt prea plinul sufletesc. Faptele bune sunt lucruri simple, dar din suflet și din inimă, care ajută alte persoane să se simtă bine. Faptele bune sunt în folosul altor persoane, iar cei ce le fac, crede-mă, sunt 100% conștienți că fac asta. Eu am fost conștientă de fiecare faptă bună, la fel cum am fost și de alea rele.
   Iar acum, că există și fapte bune și fapte rele, este normal și firesc să fie așa. Trebuie să existe o armonie între ele, căci lumea nu poate fi o chestie roz cu unicorni în care doar pacea, armonia, fericirea și bunătatea să domnească

   • Draga Pishki…este „normal” sa faci cum crezi, sa ai dreptate tot timpul, sa fii asa cum ESTI. Tu deja „cunosti” prea multe lucruri care te fac sa nu mai vezi padurea de copaci…Cunoasterea ta nu are INCA consistenta si in ciuda tineretii tale…este batranicioasa, are multe prejudecati.
    Acum tu iar o sa te superi devenind agresiva…dar asta nu-ti rezolva problema, iar faptul ca nimeni nu detine adevarul absolut(este un truism), nu trebuie sa te „linisteasca”, sa crezi ca nimeni nu are dreptate.
    Faptul ca tu crezi ca ai doar parerile TALE la care tii, ca la tot ce este al tau…este de discutat…
    Spun asta deoarece argumentele tale sunt atat de subtiri, incat nu le mai comentez…sunt pline de confuzii.
    Trairea viscerala nu presupune decat traire emotionala, ce nu are nimic de a face nici cu ratiunea, nici cu INIMA.
    Tema de meditatie…dar cere RABDARE.

   • Iar nu ai înțeles ce am spus. Cuvintele mele ascund multe lucruri, în modul lor subțire de a se prezenta.
    Prin faptul că am spus că nu deținem adevărul absolut (acum îți traduc ceea ce am vrut să spun), înseamnă, de fapt, că avem cu toții dreptul la o părere, părere care poate avea urme de adevăr și urme de neadevăr, nu că NIMENI nu are dreptate. Nicidecum. Nu există adevăr absolut, la fel cum nu exist fals absolut.
    Văd pădurea de copaci. Sunt o tânără care visează. O tânără care speră. O tânără care vede. O tânără mâhnită de generațiile trecute, generații care încearcă să ne inducă propriul lor adevăr. Nu fraților. Lăsați-ne să-l cunoaștem singuri. Lăsați-ne să visăm, să visăm așa vicios.. dar lăsați-ne. Lăsați-ne să sperăm. să ne dorim, lăsați-ne să ne formăm păreri și nu ne induceți adevărurile voastre, adevăruri care nu sunt nici ele adevărate pe deplin, la fel cum nu sunt nici ale noastre.
    Adevărul absolut, cred… și este doar părerea mea, este constituit din firișoarele de adevăr ale fiecăruia.
    Nu devin agresivă. Devin mâhnită când văd atâția și atâția oameni care încearcă să ne inducă părerile lor ca fiind maturitatea supremă, deținând consistența supremă și credibilitatea supremă.
    Cunoașterea mea nu este nicidecum „bătrâncioasă”, ea este încă crudă. În formare. Dacă ar fi așa cum spui, ar însemna că rolul meu pe acest pământ s-a terminat și ar trebui să dispar. Tocmai de aceea pornim cruzi. Să ne maturizăm. Dar nu ne maturizăm dacă ni se induc păreri și ni se taie chestii.. gen.. visuri vicioase sau mai știu eu ce. Vicios înseamnă ceva care dăunează propriului tu. Faptul că sper la niște bătrâneți calde și senine, într-o căsuță pentru care voi munci poate o viață, nu este nimic vicios.
    Îmi pare atât de rău să văd că istoria se repetă și nu se învață nimic din ce a fost. Și generația voastră a fost îndoctrinată cu părerile altora și cu credințele lor, poate chiar în momentul când nu trebuia. Când erați în plină dezvoltare și visare. Iar asta v-a distrus atunci. Voi de ce le repetați greșeala?
    Și nu. Nu fac cum cred pentru că dețin adevărul absolut. Fac cum cred tocmai pentru că sunt 100% conștientă că nu dețin adevărul absolut, poate doar mici fărâme de adevăr și vreau, de fapt, să descopăr mai mult din adevărul ăsta. (aici am subliniat faptul că nu cred că am doar părerile mele și bla bla, în caz că nu ai înțeles). Singură. Nu prin faptul că-mi spune altul. Poate ăla e valabil pentru el. Pentru mine e valabil altceva. Mă dezvolt și descopăr prin ceilalți, dar prin prisma propriilor mele forțe.
    De data aceasta am încercat să am un comentariu mult mai lung și cu siguranță tot mai am idei ascunse prin spatele cuvintelor, idei pe care sper să le prinzi, așa cum le prind mulți dintre cititorii mei, fără a-mi contracara afirmațiile. Nu le contracarează, de fapt, pentru că le înțeleg și le acceptă ca fiind ideile unui om încă crud și în formare.
    Iar dacă vorbim de argumente subțiri și confuze, crede-mă.. și alte tale sunt la fel, chiar dacă nivelul de maturitate și cunoaștere, este, cu siguranță, mult peste al meu, pentru că așa este și normal să fie.

   • Te-ai gandit vreodata ca s-ar putea ca eu sa te inteleg mai bine decat o faci tu? Desigur ca nu. Altfel nu ai fi repetat cu atata malitiozitate acest fapt…ca nu te inteleg…
    Eu am un blog DEDICAT tocmai nevoii tale de a privi fiecare lumea prin ochii sai…Probabil ca esti prea ocupata sa-mi citesti articolele, dar daca o vei face, nu vei mai trata astfel lucrurile, sau cel putin in ceea ce ma priveste. Dar nu cum sunt eu …conteaza, sau parerea mea despre tine…Ce conteaza sunt faptele, exprimate in cuvinte. Ce vad?!. Un foarte mare aplomb, o energie debordanta proprie varstei tale…chiar nestapanita, si este PANA LA UN PUNCT, normal sa se petreaca asa ceva.
    Problema ta este ca vrei sa te maturizezi si totusi sa ramai tanara. Este posibil cu o conditie…NU TE GRABI ! Stiu ca nu este usor, dar altfel o iei pe miriste. O spun cu toata dragostea. Maturitatea inseamna echilibru, inseamna calm, intelegere, nu scortozitate sau anchiloze pline de prejudecati.
    Spui ca speri la niste batraneti…bla,bla,bla…(?!) Care batraneti? Ele nu exista decat ca prejudecata. Tu esti tanara…ARZI si da foc la toate visele imaginative. REALITATEA intrece orice imaginatie posibila…este impredictibila, adica misterioasa, o aventura a CUNOASTERII directe a PREZENTULUI, nu a cunostiintelor stocate in memoria trecutului.Si nu vorbesc din auzite… Tu visele le scoti din cimitirul memoriei, sarind in viitor peste prezent, peste singurul ADEVAR.
    Spui ca generatia mea a fost indoctrinata…DA, asa este, insa NU generaliza. EU nu sunt indoctrinat…Nu crezi…uita-te pe blogul meu…cum incerc sa arat necesitatea zborului ZBOR, nu ala programat, vorbesc despre stafeta otravita a educatiei predata cu o inconstienta criminala de la o generatie la alta…De ce ma asociezi cu ce stii tu despre oamenii batrani?! Dintr-o prejudecata, este clar…Vezi ce vreau sa spun…cu inima, nu te mai lasa trasa de emotivitate…Inima nu are legatura cu emotia…Poate nu crezi?! Pacat.
    Spui ca esti 100% constienta. Este o aroganta. Din cele ce spui NU reiese asa ceva. CREZI tu ca esti constienta si asta este altceva.
    Stai in liniste si analizeaza-te. Vei vedea ca TOT ceea ce stii tu este CAPATAT, tu n-ai facut decat sa preiei si sa aplici dupa cum iti este caracterul, firea. Tu nu ai descoperiri PROPRII …inca. Vorbesti ca orice om tanar care VA AJUNGE BATRAN si spun batran in sens peiorativ. Poti fii batran de tanar, de foarte tanar, din pacate…
    Ne ameninti cu ideile tale ascunse…Nu ma intereseaza nimic din ce este ascuns…in afara sufletului. Tu vorbeste de cum este sa fii tanar intr-o lume STRAMBA si ce poti face sa nu mai fie asa….nu cum sa ai batraneti fericite… Viata este AZI SI ACUM…despre asta vreau sa aud.
    Vezi ca progeria spirituala este la fel, daca nu chiar mai periculoasa decat boala in sine…
    Spui ca argumentele mele sunt subtiri…CARE, numeste-le, comenteaza-le?!
    Repet…intra pe blogul meu si vezi daca sunt chiar asa de subtiri…
    Eu te PROVOC…insa nu te lasa dusa de val…

   • Nu. Nu poți înțelege un om pe care nu l-ai văzut în vița ta și pe care nu-l cunoști. Nu mă cunoști. Nu știi nici măcar ce scriu. Eu spun una, tu comentezi alta. Așa cum am mai spus, la celălalt articol.. și aici va fi ultimul comentariu unde îți voi răspunde. Dacă vor mai fi să fie comentarii și vor fi în conformitate cu tema articolului și mai știu eu ce, voi răspunde și le voi aproba :).

   • Nu te sforta…Renunt sa-ti mai comentez AXIOMELE…doar asta vrei…nu?! Cu siguranta ca da, fara indoiala, desigur, cu certitudine…ca ai DREPTATE INTOTDEAUNA..
    Este normal sa fii neanteleasa de oameni atat de prosti…Este riscul blogului…doar este public nu?! Din pacate nu se ridica toti la profunzimile tale…
    Ma intreb daca imaturitatea este o scuza?!

 3. Foarte frumos articolul! Mi-a intrat în reflex să spun mulțumesc, dar niciodată nu am studiat starea de spirit a persoanei cu care intru în contact într-un magazin. Am dat peste vânzătoare plictisite rău și nu am făcut nimic decât să le las în treaba lor, am dat și peste doamne drăguțe și le-am mulțumit foarte frumos… Acum depinde :)).

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s