Dureri provocate de schiuri

Ai avut, vreodată, o durere atât de mare de mușchi, sau de oase, încât să fie insuportabilă? Să simți cum fiecare părticică din corpul tău se dezintegrează? Eu am avut. În special de la schi, că doar știți că muntele și schiatul sunt boala mea, așa cum vă spuneam și aici.

lovitura schi

Eram la munte. Și cum schiam eu așa, de dimineața până seara, pe pârtia de schi, fugind de mama de pe o pârtie pe alta, când voia să mă cheme la masă, se face că am căzut când un tip, din spate, nu știa să facă nici stânga și nici dreapta și mi-a trecut cu peste schiuri. Și cum am căzut eu așa, fără să-mi dau seama când și cum a trecut pe lângă mine, un schi nu s-a desprins de clăpar și mi-a sucit piciorul. Și, brusc, o durere mi-a cuprins în tot corpul, încât nu știam unde mă lovisem exact: mâini, picioare, abdomen, torace. Mai apoi, după ce m-a ajutat tata să mă ridic în picioare, am descoperit că nu pot sta în piciorul drept și că mă durea mâna stângă. Iar cu ele… cu ele durea tot corpul.

Cu greu am ajuns la baza pârtiei, unde se afla un medic al unei echipe de fotbal. Ir medicul, căruia îi voi mulțumi din suflet, toată viața mea, a scos din geanta lui, un spray Deep Freeze și mi-a aplicat pe locurile unde i-am indicat eu că pornește durerea, făcându-mi și un mic masaj. În mai puțin de un minut, am simțit cum ceva rece îmi cuprinde mâna și durerea mi se ameliorează. Dispare.

Ulterior, mi-a spus tata că spray-urile astea se folosesc de obicei în accidentele sportive pentru a ameliora durerile de mușchi, articulații și ligamente, astfel ca sportivului să i se amelioreze durerea. Spray-ul se aplică imediat și este bazat pe fenomenul de crioterapie, adică înghețare. Acesta acționează asupra zonei dureroase, fără să provoace vreun efect advers, înghețând terminațiile nervoase și nelăsând durerea să mai fie preluată și transmisă.

Mie, atunci, spray-ul ăla mi s-a părut că face minuni. Acum, că au apărut cu grămada pe piață, îmi pare doar interesant și util, bun de avut în casă, în cazul unei mici lovituri, ori a unei entorse. Desigur, spray-ul nu se folosește pentru lovituri grave și nici nu se aplică după 7 ore de la producerea loviturii. El se aplică pe moment, pentru încetarea durerii până la consultarea unui doctor. Mie, spre exemplu, mi-a trecut durerea de tot, asta numa pentru că doar durerea a fost de mine, iar loviturile au fost minore.

Voi ce fel de dureri ați avut și cum v-ați tratat?

8 gânduri despre &8222;Dureri provocate de schiuri&8221;

 1. Dureri ca astea am avut şi încă le am, în special la cap de când am căzut după o scară de 3-4 m cu capul fix într-o tablă şi au fost nevoie de mulţi copci , radiografii şi nevoie de sânge, deja pierdusem prea mult şi nu mă mai puteam ţine pe picioare , nu mai puteam ţine ochii deschişi. Din cauza căzăturii de atunci ce calmante aş lua nu pot scăpa de această durere care simt ca ceva îmi apasă pe cap sau nu ştiu cum să mă exprim. Dar… asta e viaţa, unii nu păţesc nimic dar le pătesc alţii pentru ei.

  • Cu toții pățim câte ceva și, desigur, tuturor ni se pare că nouă ni se întâmplă cele mai grave și mai urâte lucruri, când, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa.
   Toți avem probleme și tuturor ni se întâmplă lucruri nașpa și urâte. Toți.
   Eu, spre exemplu, am rămas cu dureri la glezne, genunchi, articulația de la mână, de la căzături.. și multe altele 🙂
   Poate ar trebui să mai faci analize și investigații și să-ți vindece durerea.

   • Se pot face multe și în România. Chiar mai multe decât crezi. Sunt oameni extraordinari e competenți și aici, la fel cum sunt și dincolo și spitale dotate. Și sunt și nenorociți, la fel cum sunt și dincolo.
    Și este vina noastră dacă în mare parte este rău. Pentru că în loc să dovedim că se poate face ceva aici și să schimbăm ce-i rău, noi fugim repede afară.

   • Sunt mulți capabili… foarte mulți :)… și apropo, în medicină nu poți știi chiar totul, iar unele simptome de pot duce în eroare, astfel încât să pui un diagnostic greșit. Și în străinătate se întâmplă acest lucru, nu doar la noi.

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s