Despre școlile de meserii și portofolii

Nu știu cum să încep acest articol. Nici măcar un titlu nu are. Cert e că vreau ca în articolul ăsta să spun mai multe lucruri și că al meu creieraș nu se oprește din a-și aprinde beculețul la fiecare idee în parte.

scoli de meserii

1. Am reușit să-i dau un titlu articolului.
2. Susțin școlile de meserii.
3. Fiecare meseriaș, angajat, lucrător, ar trebui să aibă un portofoliu.

Dacă cu punctul unu, sunteți, cred, lămuriți, propun să trecem peste el, direct la punctul 2.

Da. Susțin școlile de meserii. Dar, susțin școlile de meserii, atâta timp cât există profesori capabili și doritori de a-și învăța ucenicii, nu doar care să ia un salariu pentru simplu fapt că au un titlu de profesor, cum fac majoritatea profesorilor de la școlile de profil teoretic.Eu, spre exemplu, în liceu, am avut mulți profesori care veneau doar să-și plimbe catalogul de la cancelarie la clasă și atât. Mâncau, sincer, o pâine degeaba. Și mai respirau și aerul. Tot degeaba.

Din școlile de meserii, ar ieși mulți oameni care să știe să facă ceva. Să știe concret să facă ceva. Cândva, când profesorii din școlile de meserii se ocupau cu adevărat, iar școlile astea încă existau, în fiecare an țara avea noi strungari, electricieni, tâmplari, mecanici etc., buni. Foarte buni. Oameni care mai știu meserie chiar și în ziua de azi.

Mereu au existat oameni pasionați de ceva anume. Spre exemplu, au existat și există oameni pasionați de tot ceea ce înseamnă domeniul electricității. Iar un bun electrician nu poți ieși dintr-un liceu teoretic. Dintr-un liceu teoretic, dintr-o clasă anume, de 30 de elevi, 20 din 30, dacă nu chiar 25, habar nu au cu ce se mănâncă ceea ce au făcut în liceu. 20 din 30 ies cu la fel de multe cunoștințe, despre informatică spre exemplu, cum au intrat. Adică mai nimic. 20 din 30 nu știu să scrie, după 4 ani de liceu teoretic pe profil de info intensiv, nu știu să rezolve cea mai banală problemă în C++. Pe când, într-o școală de meserii 20, sau 25, din 30, ar știi pe bune meserie. Să facă ceva util în societate, căci facultatea nu mai reprezintă ceva util. Există sute de oameni, dacă nu chiar mii, cu o facultate terminată, dar care nu știu, de asemenea, cu se se mănâncă. 

Un liceu teoretic și o facultate, nu garantează succesul în viață dacă nu știi, cu adevărat, cu ce se mănâncă. Sau dacă tati cu mami nu au conturi grosolane prin bancă și averi colosale.

Desigur, ați putea spune… și o spun chiar și eu, că nici o școală de meserii nu garantează meseriași buni, atâta timp cât respectivii nu știu cu ce se mănâncă meseria respectivă, iar profesorii îi trec de la un an la altul fără a-i învăța ceva și fără a le păsa nici de viitorul lor, nici de viitoarele noastre probleme în caz că dăm peste acei oameni.

Tocmai de aceea apare credința mea în punctul 3 (ăla de mai sus). Cred că, fiecare meseriaș, angajat, sau ce o fi el, ar trebui să aibă un portofoliu. Un portofoliu la care, noi, clienții, să avem acces, online, sau cum o fi, și să-i vedem atât aptitudinile cât și recomandările celorlalți clienți, notele pe care aceștia le-au oferit în urma presării muncii sale. Fiecare client ar trebui să poată nota meseriașul, sau ce o fi el, astfel încât să se poată face o selecție între meseriașii de calitate și cei mediocrii.

Spre exemplu, să luăm un electrician. Cu toții ne-am dori să fie un electrician nonstop la dispoziția noastră. Adică, atunci când avem nevoie de unul, să-l putem chema. Iar fiecare firmă în parte ar trebui să aibă portofoliile electricienilor, disponibili în momentul respectiv, cu performanțele fiecăruia și gradul de pricepere în urma notării clienților anteriori, astfel ca eu, client nou, să-l pot alege pe unul dintre cei mai buni, căci cu toții vrem să avem parte de muncă de calitate și nicidecum de improvizații sau mai știu eu ce alte bazaconii.

Da. Cred că asta ar fi util tuturor celor care vrem muncă de calitate. Asta ne-ar scăpa de multe probleme. Dar, bineînțeles, notele și recomandările acelea ar trebui să fie făcute doar de către clienți și să fie pe bune.

Voi ce părere aveți despre ideea mea?

6 gânduri despre &8222;Despre școlile de meserii și portofolii&8221;

 1. Ai mare dreptate …
  De mic am visat sa ma inscriu la scoala de meserii…
  Visul meu era sa invat sa fac scobitori, este o meserie geniala, am vrut sa devin inginer scobitorist si toate visele mele s-au naruit …
  Dar in ro… nu doar aceste vise se naruie… am devenit o natiune de oameni oi, cu vise naruite !

 2. Ideea cu portofoliu e foarte buna, sa existe competitie intre meseriasi, important e sa fie refacuta cultura meseriei si a meseriasului. In trecutul nu prea indepartat era o mandrie sa fii meserias. Unii dintre absolventii scolilor profesionale isi continuau studiile chiar in cadrul unitatilor industriale la care lucrau. Intre timp, s-au desfiintat scolile profesionale, marile unitati industriale s-au transformat in mall-uri si au aparut multe universitati private. Acum, este foarte greu sa convingi parintii de valoarea unei meserii pentru copiii lor. Unde sa o practice? Mai degraba sa faca un liceu teoretic si pe urma un somaj, un handicap, o facultate…

 3. Sunt intru totul de acord cu ideea ta.
  Absolventii scolilor de arte si meserii nu mai sunt ce au fost odata.
  Iti dau, ca exemplu, mecanicii noi-angajati de la fabrica de confectii, unde lucrez ca si confectioner ( fara calificare in domeniu, ce-i drept, insa am invatat foarte repede cum se lucreaza cu o masina electrica de cusut ). Acei mecanici nu sunt altceva decat niste „mascarici” care sunt platiti numai sa se plimbe prin fabrica si sa scoata omul din sarite, caci nu sunt in stare sa repare si sa repuna in functiune o masina de cusut amarata.
  Pe schimbul de noapte, unul dintre ei a reusit sa ma enerveze intr-o maniera ce m-a determinat pur si simplu sa ma duc la birourile inginerilor si sa fac plangere la adresa lui. Am ajuns sa ma plang de incompetenta mecanicilor de acolo la ingineri, cu lacrimi in ochi, datorita nervilor intinsi la maxim.

  • Mda.. Oameni ca ăia nu ar trebui să lucreze. Oameni ca ăia nu ar trebui să lucreze deloc, niciunde, nici măcar la negru, pe cont propriu.
   Vezi.. pt astea-s bune portofoliile. Ești bun? Te iau. Nu? Du-te și mai învață, ori dacă chiar nu vrei… mori de foame.. sau găsește altceva de făcut, ceva la care să te pricepi și pe care să-l faci bine.

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s