Hai la RowmaniaFest!

Hai și tu la RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, de la Tulcea. Iar dacă nu știi încă ce înseamnă asta, cu ce se ocupă și cu ce se mănâncă, îți las un filmuleț.

Sursă Youtube (user Ivan Patzaichin)

Hai și tu în Delta Dunării, să ajuți la promovarea și practicarea ecoturismului românesc, alături de Ivan Patzaichin, promotorul acestui festival.

Ce este mai exact RowmaniaFest? În primul rând, este un eveniment de promovare internațional al Deltei, a României și a ecoturismului, iar mai apoi putem vedea acest festival ca fiind o platformă de promovare și activare a proiectelor societății pentru dezvoltarea durabilă a zonei, o cale de promovare a vâslitului și mișcării în aer liber, precum și o ocazie de participare la Delta Triathlon.

Dacă ai urmărit filmulețul de mai sus, probabil ai auzit următoarea propoziție: „Ia-ți un weekend cât un concediu”. Da. Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, care ține din 29 august (vineri) până pe 31 august (duminică), adică un weekend, face cât un concediu. Cum vine asta? Simplu. Nu aveți parte doar de o priveliște a bărcilor pe Dunăre, în competiție, ci aveți parte și de ateliere, demonstrații de Stand Up Paddling (să vâslești din picioare de pe un fel de placă de surf), un quest de două zile prin orașul Tulcea, cât și activități deja consacrate precum: concerte live, expoziții de fotografie pe Faleză și la Teatrul Jean Bart, competiții de vâslit, proiecții de film în aer liber, târg de meșteșugari, o defilare cu cai de rasă, dezbateri pe tema dezvoltării durabile a Deltei, dar mai ales va avea loc și cea de-a doua ediție a Delta Rowmania Triathlon – etapă în circuitul național de triatlon.

Iar dacă poți să-ți iei concediu mai mult timp și vrei să te bucuri cu adevărat de tot ceea ce oferă Delta Dunării, ești invitat să o faci până pe 4 septembrie inclusiv, deoarece în această perioadă se desfășoară experimentarea turismului lent în canotci. În prima zi către Murighiol, a doua zi către Sf. Gheorghe, a treia zi către Insula Sacalin din Marea Neagră, plus petrecere de încheiere din Sf Gheorghe, iar în a patra zi întoarcerea spre Tulcea. Și gata cu vacanța, ce tot atâta vacanță?

Și dacă nu știi încă ce este o canotcă, am să îți spun în rândurile următoare. Ei bine, canotca, este invenția lui Ivan Patzaichin și a asociației acestuia, fiind construită complet din lemn, canotca este un hibrid între canoe și lotcă, mijlocul tradițional de transport al Deltei Dunării. Canotca mai este supranumită și bicicleta apelor, promovând o formă de turism lent, oferind satisfacție atât vizitatorului, cât și un efort pentru economia locală și conservarea naturii care este una din problemele principale mondiale la ora actuală.

canotca

Sursă imagine: incaiac.ro

N-ai vrea să ratezi să te plimbi în canotcă alături de Ivan Patzaichin, nu? Atunci hai la RowmaniaFest. Și dacă nu am spus încă cine este Ivan Patzaichin, este pentru că m-am gândit că nu ar fi nevoie. Însă cum niciodată nu trebuie să spui niciodată, am să vă spun totuși cine este. Ei bine, Ivan Patzaichin este unul dintre cei mai mari sportivi ai României, campion olimpic, un promotor al ideii că Delta Dunării poate deveni Regina Ecoturismului. Iar eu, personal, cred că este prin frumusețea și unicitatea ei, la nivel mondial, o regină a ecoturismului.

De ce ai veni în Delta Dunării la RowmaniaFest și nu te-ai duce într-un club? Ei bine, în primul rând pentru că asta-i o ocazie unică și în al doilea rând pentru că Delta este una din superbitățile și raritățile naturii, care încă se mai păstrează virgină și intactă. Iar noi ar trebui să ajutăm la conservarea ei.

Iar acum am să-ți dau fix 3 motive pentru care Delta Dunării este frumoasă și merită vizitată.

delta dunarii

Sursă Imagine: plaja.ro

1. Delta Dunării este frumoasă pentru fauna ei. Da. Are specii rare de pești, de animale și de păsări. Fauna Deltei Dunării beneficiază de un număr impresionant de specii de păsări, peste 360 de specii, cât și de un număr impresionat de specii de pește de apă dulce (aproximativ 45 de specii). Având o varietate impresionantă a faunei, varietate de care te poți bucura în timpul vizitei tale în Delta Dunării, cum să nu reprezinte aceasta o frumusețe adevărată, cât și un motiv pentru care cu toții ar trebui să ajungem acolo, măcar o dată în viață, fie că suntem români, americani, sau chinezi?

2. Delta Dunării este frumoasă pentru flora ei. Dacă Delta Dunării deține specii variate de păsări și pești, ei bine ea deține și specii variate de plante, creând o coloristică și un cadru de vis pentru vizitatorul Deltei Dunării. Aceasta se bucură de o vegetație specifică mlaștinilor (papură, rogoz, stuf, salcie pitică), ocupând în jur de 78% din totalul suprafeței Deltei Dunării. Pe lângă vegetația mlăștinoasă, un plus de frumusețe îl aduc și zăvoaiele, care ocupă 6% și cuprind specii precum: frasin, arin, plop, salcie, stejar, ulm. Și ce poate fi mai frumos, atunci când te plimbi cu barca prin deltă, să te bucuri de toate acestea, cât și de vegetația acvatică și plutitoare?

și 3. Delta Dunării este frumoasă pentru peisajele ei de vis. Pentru combinația dintre floră și faună și pentru oamenii simpli și frumoși ce o locuiesc în anumite părți. Delta Dunării este frumoasă prin unicitatea ei în lume. Este frumoasă prin căldura primitoare pe care ți-o oferă atunci când îi pășești de fiecare dată meleagurile. Delta Dunării este frumoasă prin fiecare părticică a ei, iar tu ar trebui să o vizitezi. Să-i pășești pe meleaguri și să o lași să se bucure de tine în timp ce tu te bucuri de ea.

Nu vrei să ratezi așa ceva, nu? Și nici plimbarea cu canotca, nu? Ambele, combinate, or să fie mai mult decât o vacanță de vis în Dubai. Și România e frumoasă. Specială. Unică. Hai și tu să o vizitezi prin intermediul festivalului internațional RowmaniaFest organizat de Ivan Patzaichin.

Mai jos am să las un interviu cu și despre Ivan Patzaichin. Un interviu despre Delta Dunării, cât și despre RowmaniaFest.

Sursă Youtube (user Brandu lu Chinezu)

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s