Am fost provocată la Ice Bucket Challenge

ice bucket challenge

Sursă Imagine: realitatea.md

Am fost provocată la Ice Bucket Challenge. Și am acceptat provocarea. Nu pentru like-uri, nu pentru share-uri, nu pentru râsete. Treaba asta-i chiar serioasă. Și trebuie privită cu seriozitate. Treaba asta a pornit de la o problemă destul de gravă a întregii societăți. Treaba asta a pornit de la ALS (scleroză laterală amiotrofică) și se vrea că pentru ea să se găsească un leac, la fel cum s-a găsit și pentru alte boli ce în trecut erau de o gravitate maximă, iar acum sunt boli minore care se tratează cu niște pilule. Să o privim atunci ca pe ceva destul de grav și nicidecum ca pe o prostie.

Și da, știu că toată lumea are o problemă cu turnatul apei în cap. Până și eu am. Nu am în schimb nicio problemă cu provocarea în sine. Te provoc să donezi și tu aici: pt ALS. Nu pt SMURD. Nu pt altă cauză. Dacă vrei să donezi și acolo, donează. Dar nu-mi discredita provocarea mea și scopul ei. Ice Bucket Chalenge a fost creată special pentru ALS. Și la noi în țară sunt oameni bolnavi de așa ceva, iar ei pot beneficia în viitor de ceea ce americanii descoperă, la fel cum s-a întâmplat cu fiecare descoperire din medicină. A beneficiat o lume întreagă. Dacă tu vrei în schimb dă donezi doar pt SMURD, sau orice altă cauză din România și să excluzi ALS, ori să donezi pt ALS România care nu are nimic de a face cu boala ALS, creează o altă campanie. O altă provocare. Ice Bucket are un scop precis: donarea pt ALS și abia apoi către alte cauze.

Ice Bucket Challenge are însă două semnificații. Unu: donarea de bani gheață (ice bucket). Doi: O cantitate de gheață (ice bucket). Ambele au fost legate și s-a format un singur concept. Toarnă-ți apă cu gheață în cap și donează niște bani gheață bolnavilor de ALS. Și ca să vedeți că Ice Bucket nu se leagă de altceva, am să vă explic mai exact cum stă faza. S-a propus turnarea unei găleți cu apă și gheață în cap pentru a trăi pe propria noastră piele ce înseamnă spasmele musculare pe care bolnavii de ALS le au. S-au gândit că doar văzând ce înseamnă cu adevărat suferința lor, o să donăm și o să-i ajutăm pe medici să descopere un remediu pentru această boală.

Ceea ce nu am înțeles eu este: de ce trebuie, ca să-i ajutăm pe alții, să ne îmbolnăvim și noi. Căci să-ți torni apă rece cu gheață, în cap, îți poate provoca chiar moartea, și nicidecum doar o răceală severă. Corpul are o căldură destul de ridicată (36-37 de grade celsius), iar apa aia rece nu-i face bine. Totuși, pe de-o parte, aș putea spune că înțeleg. Iar asta v-am exemplificat mai sus, când v-am spus că doar prin turnarea unei găleți cu apă rece și gheață, oamenii ar conștientiza suferința celorlalți cu adevărat și ar dona. Totuși, treaba a degenerat, iar unii au considerat Ice Bucket ca fiind o altă metodă de distracție, când numai distracția nu-și avea locul și nici rostul.

Dacă tot se vrea distracție și se uită cu totul de la ce a plecat această provocare și care îi este scopul, eu propun să vă luați o cameră Gopro hero 3, care filmează la 4K, cu o rezoluție de cinema și are și carcasă subacvatică și aruncați-vă într-o piscină cu apă rece și gheață și filmați-vă. Apoi postați pe Facebook, Youtube etc. și dați provocarea și la alții.

Provocarea mea nu a fost filmată cu o cameră Gopro hero 3, care filmează la 4K, cu o rezoluție de cinema, ci cu un aparat Canon. Iar persoana care m-a filmat și a tras cadrele, merită să i se ridice o statuie pentru tăria cu care m-a suportat și a tras la cadre până când am fost în stare să nu mai râd în fața camerei. Apă în cap nu mi-am turnat. Și m-am hotărât ca nici să nu-mi torn. Am donat în schimb, iar donațiile le veți avea ca probe în filmuleț, atunci când el va fi gata, adică pe săptămâna viitoare.

Până atunci, vă las spunându-vă că Ice Buchet Challenge, conceptual vorbind, nu este o prostie, acum , că alții l-au transformat într-o prostie din dorința de a fi amuzanți și a se posta pe internet, este partea a doua.

22 de gânduri despre &8222;Am fost provocată la Ice Bucket Challenge&8221;

 1. Ideea in sine are un scop extrem de nobil, dar cum redusii mintal sunt la tot pasul totul s-a transformat intr-o simpla aroganta, toti cei „cool” fac astfel de filmulete, dar nu au nici cea mai mica idee care este scopul initial, clar de donatii nu se mai pune problema…si din pacate este foarte trist

 2. Sincere felicitări. Ai explicat atât de bine că până şi eu am priceput – în sfârşit! – cum vine treaba. Nu mi-aş turna apă în cap, asta e clar. Nu cu gheaţă, în orice caz. Am destulă imaginaţie, brrr! Stai liniştită, despre absolut orice ar fi vorba, tot ar fi unii care să ia în râs, ori să nu le pese, ori să cârcotească. De fapt, sunt chiar cei care nu au donat şi nici nu ar dona vreodată pentru ceva, orice, dar se poartă de parcă toată durerea lumii ar fi pe umerii lor. De ce tocmai această boală?! Să fim serioşi! Sunt campanii pentru fiecare boală! Şi pentru multe alte lucruri! Doar să vrei să ştii şi să alegi! Felicitări că îţi pasă – dacă ar fi fost vorba despre altceva, te-aş fi felicitat în aceeaşi măsură; felicitări pentru ce simţi acum, după 😉 şi pentru articol. Mulţumesc pentru lămurire, nu prinsesem ideea cu găleata.

  • Mă bucur din suflet dacă articolul meu te-a lămurit cu anumite neclarități pe care le aveai în legătură cu această provocare.
   Până azi, voiam să-mi pun și eu apă-n cap. Apoi am zis că dacă am înțeles ce înseamnă turnatu apei cu gheață, nu trebuie neapărat să mai încerc. Important e să donez.
   Și da, există campanii pentru fiecare boală în parte. Și sunt cu zecile pentru fiecare în parte. Păcat că lumea nu înțelege asta și nu crede în asta. Poate, dacă ar fi fost să nu am anumite probleme și să nu am nevoie și să nu mi se fi dat, nu aș fi crezut nici eu. Dar la fel cum am mai spus, privesc în interior și există. Trebuie să știi însă unde să cercetezi și să cauți.

  • Dacă ai citit articolul, ai înțeles și care e faza. Să simți durerea lor ca să donezi. Să-i ajuți. Să donezi. Dacă ți-ar spune cineva, donează, nu ai face asta. Dacă ai simți durerea lor, ai conștientiza și ți-ai dori să nu simtă nimeni durerea aia și ai dona să-i ajuți. Apa cu gheață provoacă spasme musculare. Ceea ce au bolnavii de ALS.
   La fel cum, dacă nu știi ce înseamnă să nu ai apă, nu-i ajuți pe ăia din țările care nu au apă, la fel și aici, dacă nu ar fi făcut asta nu ar fi știut nimeni ce înseamnă durerea lor și nu ar fi donat.

   • Durerea asta nu este ca cea a bolii intelegi ? Cat ai vrea sa le simti durerea nu o sa poti vreodata! Sunt atatia bolnavi de multe alte boli. De ce tocmai boala asta a fost aleasa ca sa se doneze pentru ea? Hmm suna a manipulare. Banii donati fix pentru tratamente sa vor folosii, serios? De ce nu se face ceva si pentru oamenii bolnavi de leucemie, cancer? Si tocmai pentru ALS. O prostie e si o repet.

   • Ionuț, cât de mult ai citit ca să spui că nu se face? Se face pt fiecare în parte. Pe asta au făcut-o mai vizibilă. hai să nu facem nimic vizibil. Totul are un început. Ăsta e începutul. Trebuie să înceapă de undeva.
    Și nu. Nu vrea nimeni să provoace fix aceeași durere ca a lor. Vor doar să provoace o simulare ca să te determine să-i ajuți. Începi cu ALS. continui cu leucemia și cu toate cele. Dar începi de undeva.
    Plus că, se face pentru toate. Citește. Informează-te 😀

  • Mulțumesc frumos!
   Da! M-am săturat să văd atâția oameni care critică chestia asta și turnatul găleții cu apă în cap fără să știe ce naiba înseamnă de fapt și că nu e o prostie și nici o chestie pentru distracție. S-a vrut doar încercarea de conștientizare și așa să donezi. probabil dacă s-ar fi spus doar: DONEAZĂ!, nu o făcea nimeni. Așa au adus chestia asta: să simți durerea și să donezi. Gen.. mamă ce nașpa e, hai frate să-i ajut pe oamenii ăia.

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s