Leapșa celor 10 cărți de pe Facebook

Dacă se instigă la într-ajutorarea bolnavilor de ALS, fie că se toarnă apă în cap pentru a simți durerea bolnavilor de ALS și a dona prin conștientizare, fie că nu se toarnă apă în cap, nu e bine. Dacă se instigă la cultură prin prezentarea a 10 cărți citite și plăcute, căci acesta este scopul acestei lepșe, să se prezinte cărți care să-i facă curioși pe alții și să citească, iar nu e bine. Apăi, fraților, dracu să vă mai înțeleagă! Sau poate mă lămuriți și pe mine cum e bine pentru voi, sau ce ar trebui să facă lumea ca să aveți impresia că trăiți într-o lume minunată și plină de unicorni. Ei bine, nu trăiți într-o lume minunată. și plină de unicorni. Trăiți într-una plină de probleme și fără unicorni. Iar unii oameni încearcă să o facă mai bună prin diferite demersuri. Într-ajutorarea oamenilor cu probleme și cultura sunt două dintre ele.

Și ca să nu mă mai lungesc cu explicațiile de mai sus, pentru că am impresia că cei împotriva acestor chestii, oricum nu or să înțeleagă din cauza limitărilor de percepție pe care societatea le impune, am să trec direct la prezentarea listei. Și, sincer vă spun, mi-a fost al naibii de greu să aleg doar 10 cărți. Fiecare carte mi-a plăcut în felul ei și din fiecare carte am învățat câte ceva. Eu consider că tot ce se prinde, trebuie musai citit. În spatele fiecărei cărți, printre cuvinte, se ascunde câte ceva bun de învățat, fie că face parte din categoria „AȘA DA!”, fie că face parte din categoria „AȘA NU!”.

carti de citit

Menționez că am fost nominalizată de vreo 4-5 persoane. Dar abia acum onorez această minunată leapșă. 😀

Lista celor 10 cărți este:

1. Seria Harry Potter de J. K. Rownling. Până să citesc prima carte din HP, uram să citesc. De aici a pornit dragostea mea pentru citit.
2.  Cei 45 –  Al. Dumas. Volumele astea m-au făcut să iubesc să citesc cărți istorice.
3. Doamna de Monsoreau – Al. Dumas. Și volumele astea m-au făcut să iubesc cărțile istorice și să-mi doresc să studiez și să-mi aprofundez cunoștințele istorice pe cont propriu.
4. Dune (toată seria) – Frank Herbert. Seria asta m-a făcut să-mi dau seama că evoluția umanității, prezisă, scrisă și vrută printre rândurile cărților se va adeveri mereu într-un viitor apropiat.
5. Jocurile Foamei – Suzanne Collins. A doua serie care m-a făcut să-mi dau seama că evoluția umanității, prezisă, scrisă și vrută în cărți se va adeveri într-un viitor apropiat. Totuși, sinceră să fiu, nu vreau să se preia decât partea bună.
6. Oracolul din Stambul – Michael David Lukas. O carte ce îmbină istoria Imperiului Otoman, cu cea a României, Rusiei și întregii Europe, prin ochii unei fetițe născute în Constanța, care avea aptitudini de geniu (până la 8 ani învățase 7 limbi).
7. Poveștile lui Creană – Ion și-o Creangă. Poveștile copilăriei mele. Multe dintre ele am încercat să le aplic. Mi-au ieșit în schimb alte fapte, diferite de ale lui Creangă: am spart geamul unui camion, mi-am închis bunicul în beci pentru că nu a vrut să mă ajute la mate și alte d-astea fapte minunate.
8. Ultima oprire, Rusia – Natalia Kliuceariova. O carte citită recent și care prezintă prin ochii locuitorilor ei, o Rusie a secolului 21 chinuitoare, sumbră, macabră. O carte greoaie, dar care merită citită.
9. Cartea bunelor maniere – mulți autori. Asta-i un „must have” în bibliotecă.
10. DEX-ul – mulți autori. Chestia asta mi-a rezolvat multe enigme și încă o mai face. Îi sunt profund recunoscătoare. Vă invit și pe voi să o încercați 😀

Și astea-s cele 10 cărți pe care vi le recomand și vouă. Cu siguranță vă vor plăcea. Iar dacă nu, oricum nu contează. Cu fiecare carte citită învățăm câte ceva, după cum am mai spus și mai înainte. Pam-Pam.

22 de gânduri despre &8222;Leapșa celor 10 cărți de pe Facebook&8221;

 1. Io-s hater-ul pretentios care nu vrea liste. Si galeata-n cap si lista de carti inseamna acelasi lucru: conformism, spirit de turma si dorinta de a te da in spectacol.

  Iar lista cu carti mi se pare extrem de gretoasa atat timp cat nu am garantia ca acele persoane chiar au citit acele carti. Daca eu as face o lista cu filme sau cu piese de teatru, as face dand link-uri, aratand ca le-am citit efectiv.

  Ah, si inca ceva: leapsa asta cu TOP 10 e si extrem de puerila. Unii zic top 10 carti preferate, altii 10 carti care te-au impresionat, iar altii prefera sintagma CARE TI-AU SCHIMBAT VIATA. Serios, ti-a schimbat viata seria Jocurile Foamei? Adica te apuci acum de antrenament ca poate peste 15 ani vei fi nevoita sa participi sau cum? In ce sens TI-A SCHMBAT VIATA aceasta serie? Sa pricep si eu!

  • Păi, după cum vezi, eu nu am făcut niciun top 10. Eu am înșirat fix 10 cărți care mi-au venit în minte prima dată. Și nu. O carte nu-ți poate schima viața. O carte poate schimba anumite percepții (îndeosebi cărțile filosofice), ori te poate face să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă (gen, cărțile istorice).
   Și, întrebare: cum mama naibii vrei să pun link către cărțile pe care le-am citit din bibliotecă. Eu le fac recenzii și le pun pe blog.

   • Emil, cine mă citește mereu și cine mă cunoaște, gen Călin, știe că am citit cărțile alea. Spre exemplu, din leapșa asta am recenzie pe blog către „Jocurile Foamei” și „Ultima oprire, Rusia”, urmând să fac zilele astea recenzia cărții „Oracolul din Stambul”. „Cei 45” și „Doamna de Monsoreau” le-am citit pe vremea când încă nici nu aveam blog :D, seria HP la fel, Dune la fel, Poveștile lui Creangă la fel. Despre Dex cred că am un articol pe aici, iar „Cartea bunelor maniere”, ei bine titlul ei spune tot și nu mai e nevoie de vreo altă prezentare. În schimb, când am scris leapșa asta m-am gândit să le fac recenzii și cărților care nu apar aici. Dar după cum ți-am spus. oamenii care mă cunosc n-au nevoie de link-uri. Știu că am citit, drept dovadă am și spus în dreptul fiecărei cărți care a fost rolul ei în viața mea.

 2. treaba cu găleata cu apă nu m-a entuziasmat în primul rând pentru că o seamă de inconștienți și-au pus în pericol propria viață de dragul de a fi în lumina reflectoarelor. 34 de morți a adunat ice Bucket (poate mai mulți, atâția erau acum vreo săptămână).
  leapșa asta în schimb n-are nimic ce ar putea face rău cuiva, așa că oi zice (ține-te bine) că nu am absolut nimic împotriva ei, deși nu m-aș mira ca în multe cazuri să fie vorba doar de niște titluri care li s-au părut oamenilor că sună bine. nu e și cazul tău 😉

 3. Faza CU CArtile e urmatoarea. Aproape toti ( din 48 de oameni, unul singur a fost exceptie de la regula ) posteaza titluri care le-au citit cu cel putin un an in urma. Nimeni nu mai citeste dupa ce a terminat liceul. Toti posteaza harry potter, capra cu trei iezi + 3-4 carti obligatorii la bac si 50 shades of gray. Iar cei care nu posteaza probabil nu au chef sa se prinda intr-o turma de oameni mediocri (eu n-am postat nimic, desi am citit 4 carti in ultimele 3 saptamani 🙂 ).

  • „Ultima oprire, Rusia”, „Oracolul din Stambul” sunt citite în ultima lună.
   Cărțile lui Al. Dumas nu intră la bac. Nici Dune și nici altele. N-am pus niciuna care să fi intrat la Bac. Iar HP, ei bine HP este seria unei generații. De ce să nu recunoaștem, când așa este?

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s