Almost dying don’t change everything, Dying changes everything

Luni seară, în prima seară a lui 2012  o fată pica și se plângea de dureri groaznice de mână, suferea că o simțea paralizată.Peste 20 de minute,în timp lumea întreagă părea să fie dominată de un apus superb, o mașină alerga disperată Rânca – Târgu-Jiu într-o jumătate de oră. Radiografii..deplasare de oase..gips…nimic GRAV.

În timpul aceluiaș apus o altă mașină gonea spre Timișoara și  făcea o depășire riscantă pe undeva pe lângă Lugoj. Iese de pe carosabil.Se dă peste cap de câteva ori….ȘI….un copil de doar 17 ani moare pe loc, în timp ce mătușa de la volan trăiește…..Salvări…moarte…spital…ceva GRAV.

Într-o singură zi au apărut atâtea mesaje pe facebook, articole în ziar, filmări la actualități, interviuri de la oamenii apropiați. Știu cum cineva lăsase un comentariu pe facebook cu ” nu mai mediatizați cazul” la un post în care se anunța moartea unui coleg….în locul persoanei aș medita la cele spuse și citite…Oare împărtășirea  unor sentimente de regret, a unui șoc, a unei întâmplări tragice înseamnă neapărat mediatizare sau un act umanist?

Lumea din jur e atât de nepăsătoare și de lașă chiar și în fața morții…sunt fără pic de sentimente chiar și pentru ei.Nu se gândesc nici o clipă că ar fi putut fi ei în locul lui. Nu le pasă de NIMIC…păcat…ce simțiți când vă gândiți că ceilalți nu ar da 2 bani pe voi dacă ați fi fost în locul lui…dacă ați fi murit? Cum e să simți că mori și ceilalți nu dau 2 bani pe moartea ta?… e..TRAGIC!

Personal, nu l-am cunoscut decât din vedere și nimic mai mult…Poate doar câteva cuvinte schimbate în magazin în timp ce își cerea scuze ca m-a călcat sau pe scări când nu știam care din noi să ne dăm din drumul celuilalt. Îmi părea un copil liniștit, cu un zâmbet larg pe față și o doză de suc în mână. Trăsăturile și expresivitatea feței arătau calmitate, iar ochii păreau să-i ascundă o pasiune profundă……fotografiatul. Era un băiat de înălțime medie, slăbuț,șaten-blondin și păr în vânt…cu o vârstă fragedă în spate…doar 17 ani. O moarte tristă care îi poate apărea oricui în fața ochilor, o moarte ce pare să-i fi fost scrisă după alegerea ce o putea face între mersul cu trenul la Chișinău pentru o expoziție a tatălui său, ori restul vacanței la Timișoara…se pare că 20 de ore cu trenul erau mai crunte decât moartea….asta i-a fost soarta..(sursă profil facebook).

Cuvintele mi se împleticesc în creier și în mâini…astfel ideile mi se îcețoșează….dar în ceața de nepătruns se face vizibilă o întrebare: De ce mor mereu oamenii nevinovați, copiii, sufletele pline de speranță și vise mărețe…DE CE?..Nu văd nici un drogat care să moară la 17 ani, un bețiv sau un neiubitor de viață, un om fără pic de speranță și tragere de inimă. Însă e prea târziu pentru întrebări și anchete…sufletul lui nu îl va readuce nimeni la viață..speranțele au murit odată cu el…singura existență a lui va fi amintirea în mintea celor ce l-au cunoscut chiar și dintr-o simplă privire…sau mai MULT.

Acele prime două paragrafe de mai sus, au rolul de a evidenția faptul că nimic nu este mai grav decât moartea, toate celelalte lucruri pierd valoarea în fața morții. Durerile sunt trecătoare…la fel ca și regretele. Singurele care contează în fața morții sunt visele și dorința de a TRĂI în amintirea celorlalți chiar și după moarte.

Dumnezeu să te odihnească oriunde ai fi, Traian Dădălău!

10 gânduri despre &8222;Almost dying don’t change everything, Dying changes everything&8221;

  1. Un baiat extraordinar. Dar nu putem sta in fata morti nu putem sa ne luptam cu ea. Imi pare atat de rau ca inca un fir din nenumaratele gheme s-a rupt si tocmai la el. Stia ce vroia si am un respect deosebit pentru el . Este un artist mereu va ramane.

    • si mie imi pare rau.. :(… puteam fi eu sau oricare in locul lui… :(…cum am spus in ultimele randuri „singura existență a lui va fi amintirea în mintea celor ce l-au cunoscut chiar și dintr-o simplă privire…sau mai MULT.”…

  2. De fiecare data cand aud ca vreun tanar, chiar mai mic decat mine, a murit intr-un accident, din cauza unei boli etc. – poate ca nu il cunosc – atat de tare ma intristez si chiar plang. Din aceleasi motive ca si tine. Mi se pare incredibil de nedrept cum sunt unii tineri care au planuri marete si Cineva acolo sus decide ca, totusi, ar fi mai bine sa plece. Nu suport gandul asta! Mi-e greu sa vorbesc despre moarte, pentru ca mi-e frica de ea! Ceilalti rad de mine cand le spun asta, dar, vorba lui Marin Preda, trebuie sa faci totul lasandu-ti timp sa te gandesti ca nu esti nemuritor si ca totul se va sfarsi la un moment dat. Nici tu nu stii cand!

    • exact…dar el nu a murit de o boala..ci un simplu accident stupid:(..ma bucur ana ca ai trecut pe aici si ti-ai lasat opinia! Sti bine ca si mie imi e frica de moarte si ca nu imi pasa ca ceilalti considera asta un lucur ciudatel doar pentru ca e in cursul vietii, iar ce spune Marin Preda e absolut adevarat!

  3. „De ce mor mereu oamenii nevinovați, copiii, sufletele pline de speranță și vise mărețe…DE CE?..Nu văd nici un drogat care să moară la 17 ani, un bețiv sau un neiubitor de viață, un om fără pic de speranță și tragere de inimă”- pentru ca nu e nici o forta superioara care echilibreaza lucrurile,fie ca crezi in dumnezeu, buda ,karma sau orice alta religie -nu exista asa ceva,nici una din ele nu sunt reale,sunt doar creatia oamenilor disparati sau prea naivi si ignoranti sa vada…….Asta e cursul vieti ,oameni mor, sufera din cauza altora ,din cauza naturi din cauza lor .Cum spuneau parazitii intro melodie „viata e un meci la categoria grea” niciodata nu sti de unde poate veni sfarsitul asa ca incearca sa traiesti fara regrete.

    • WRONG!!!BIG WRONG!!!…1.Dumnezeu nu e o religie, e o divinitate, la fel si budda..! 2.Totul se intampla cu un motiv…si ceva echilibreaza lucrurile..nu putem fi creati din neant! 3.Nu asta e cursul vietii, nu sa mori la 17 ani cand nu ai trait mai nimic!…4.Nu ai dreptate cu ceea ce spui. 5 Ma bucur ca te-ai chinuit :*!

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s