Iubirea înseamnă fragilitate!

Ieri am fost sechestrată de pat, de o cameră cu 4 pereți, de un televizor și niște cărți.Ieri mi se părea că un minut durează ore și că timpul pare să stea în  loc… ieri credeam și nu credeam nimic. Însă foindu-mă de pe o parte pe alta a patului am descoperit undeva într-un colț al camerei o carte părăsită.Am ridicat-o și mi-am ațintit ochii asupra titlului ( o carte de psihologie). Mereu am urât psihologia și psihologii…mi se par doar niște băgăcioși în viața ta cu scuza că vor să te ajute însă ei nu fac nimic, se chinuie să descifreze știința sufletului ( că asta înseamnă psihologie) dar nu fac decât să o încurce și mai tare. Eu una nu cred nimic din ce spun ei ci doar din ce simt eu. Așa cum biologic nu există nici un trup care să se asemene cu un altul și nu a existat vreodată și nici nu va exista și nici chiar dacă am încerca să cautam în resturi, așa nici un suflet nu se poate asemăna unul cu altul, însă dacă biologic se pot găsi caracteristici comune, la suflet nu poți face asta…sufletul nu are absolut nimic în comun cu un altul. Asta nu înțeleg eu la psihologie…de ce încearcă să descopere sufletul dacă oricum nu reușește..pentru că eu ca și om pot induce psihologia în eroare… îi pot da informații false despre sufletul meu, despre sentimente…despre tot.Asta e diferența dintre medicină și psihologie..medicina nu o poți minți în legătură cu structura ta, dar psihologia o poți minți în legătură cu construcția sufletului tău. Pentru că biologic celulele tale ce se divid mai departe în alte mii, au aceleași caracteristici de la naștere și se adună acolo unele peste altele și astfel te dezvolți, însă sufletul se dezvoltă pe acțiuni, el se formează în funcție de fiecare stimul ce acționează asupra lui, în funcție de fiecare moment ce apare în viața unui om, la suflet nu apare aceeași lege ca la trup, la suflet nu apare diviziunea. Poate tot ce am spus eu mai sus e fără sens, însă eu așa pricep, de fapt nu pricep nimic :).. nu pot înțelege rolul psihologiei când mai rău te încurcă.

Dar după cum spuneam, am început să răsfoiesc paginile cărții, am trecut de cuprins( luung al naibii) și am ajuns la o pagină mai mult albă decât scrisă cu dedicații.Însă dedicația asta chiar mi-a plăcut și ar trebui ca fiecare din noi să reflectăm asupra ei :

”Caută să devii un om mai bun și asigură-te că știi cine ești tu înainte de a cunoaște pe cineva și a aștepta ca acea persoană să știe cine ești” – Gabriel Garcia Marquez. Probabil mulți vă așteptați (așa cum v-am obișnuit până acum) să explic ceea ce tocmai am scris mai sus… dar nu voi face asta..ma voi rezuma doar la faptul că majoritatea, din păcate, acționăm exact invers și mereu așteptăm să ne cunoască ceilalți, niciodată nu încercăm să ne cunoaștem singuri, avem mereu așteptări de la ceilalți și niciodată de la noi.. ( defect omenesc).

Și uite așa degetele mele au mai încadrat o pagină ( cu doar 4 rânduri) în continuitatea trecutului. Următoarea pagină era scrisă aproape în întregime ( m-am speriat) dar totuși am citit primul rând din scurta introducere ce a început să mă intereseze.. și după un rând au urmat altele și altele până când m-am trezit că am citit ceva foarte interesant despre Buna Dispoziție, Bogăție, Orgoliu, Tristețe, Înțelepciune și nu în ultimul rând Iubire. Eram năucită așa că am mai citit o dată  și încă o dată, până când mi-au rămas memorate cele citite (engramate cum zice profa de psiho.. un cuvânt tare enervant, care nu.. nu poate fi spus de un băiat unei fete că o ia aia la sănătoasa).M-am gândit că nu ar strica să vă spun și vouă pilda ce e atât de adevărată în viața unui om…și în premieră..pentru prima dată m-a făcut să fiu de acord cu ceva dintr-o carte de psihologie.

A fost odată o insulă unde trăiau toate sentimentele și valorile umane: Buna Dispoziție, Bogăția, Orgoliul, Tristețea, Înțelepciunea…și, ca toate celelalte Iubirea. Într-o bună zi sentimentele și valorile au fost anunțate că insula este în pericol să se scufunde. Imediat toate și-au pregătit navele și bărcile, căutând să plece cât mai repede. Doar Iubirea a rămas până în ultimul moment. Când insula era pe punctul să se scufunde, Iubirea a decis să ceară ajutor. S-a întâmplat ca Bogăția să treacă pe lângă Iubire cu o barcă luxoasă. Atunci Iubirea, cu voce sfioasă, îi zise:

– Bogăție, mă poți lua cu tine?

– Nu te pot lua, căci e mult aur și argint în barca mea și nu mai am loc și pentru tine.

Deoarece pericolul era din ce în ce mai mare, Iubirea s-a hotărât să ceară și ajutorul Orgoliului care se apropia într-o superbă navă:

– Te rog, mă poți lua cu tine?

– Nu te pot ajuta , Iubire, răspunse Orgoliul, aici e totul perfect, mi-ai putea strica nava.

În acele condiții Iubirea a decis să apeleze și la ajutorul Tristeții, care tocmai se apropia de ea:

– Tristețe, te rog, lasă-mă să vin cu tine!

– Oh, Iubire, răspunse Tristețea, sunt atât de tristă, încât vreau să stau singură.

Chiar și Buna Dispoziție a trecut pe acolo, dar era atât de mulțumită de sine, încât nu a auzit când Iubirea o strigă neajutorată. Deodată o voce spuse:

– Vino, Iubire, te iau cu mine!

Era un bătrân cel care vorbise. Iubirea se simți atât de recunoscătoare și plină de bucurie, încât, după ce au ajuns la țărm, a uitat să-l întrebe pe bătrân care îi este numele. Iubirea și-a dat seama cât de mult îi datora și întrebă Cunoașterea:

– Cunoaștere, îmi poți spune cine m-a ajutat?

– Era Timpul, răspunse Cunoașterea.

– Timpul? Dar de ce tocmai Timpul m-a ajutat?

Cunoașterea plină de înțelepciune, îi răspunse:

– Pentru că numai Timpul poate fi în măsură să înțeleagă cât de importantă este Iubirea în viața noastră.

Frumoasă pildă nu-i așa? Mă întreb câți dintre cei care ați dat click pe această pagină ați citit această pildă… și aș vrea ( dacă se poate) să lăsați un simplu comentariu cu ”EU”.  Pe mine tot ce este scris cu bold mai sus m-a impresionat…în special ultima frază care este atât de adevărată…și ce păcat că noi nu înțelegem Timpul. Ne lăsăm mereu copleșiți de Bogăție, de Orgoliu, de Buna Dispoziție , de Tristețe și uităm cu atâta ușurință de Iubire, de cea care de fapt ne-ar putea salva din orice primejdie. Nu înțeleg de ce când avem una dintre toate celelalte uităm de Iubire..sau nu uităm ci pur și simplu nu îi acordăm importanță. La fiecare pas uităm să mai iubim, la fiecare pas uităm să ascultăm mai întâi vocea iubirii și însemnătatea acesteia.. uităm pur și simplu de noi. Of… Iubirea.. Iubirea.. care e atât de fragilă, se poate spulbera într-o singură clipă dacă nu o îngrijești cum trebuie, dacă nu o ocrotești cu toată ființa ta, Iubirea se poate spulbera la fel ca viața într-o singură secundă… și atunci când viața și Iubirea se spulberă, se duc pentru totdeauna, la ce e importantă Bogăția, Orgoliul, Tristețea? La nimic…la absolut nimic. Ele sunt doar lucruri ce ne macină sufletul, fericirea, viața și chiar Iubirea. Nu voi înțelege niciodată de ce uităm de Iubire, de ce nu uităm de celelalte, de ce lăsăm atâția oameni să ne coordoneze sufletul, viața, fericirea? De ce nu luam propriile decizii? De ce nu încercăm să înțelegem Timpul și Iubirea, de ce nu încercăm să le asimilăm pe amândouă? Oare de ce?….

Acum câteva clipe mă contraziceam cu o anumită persoană despre însemnătatea postului… sper că te-ai convins ( dacă ai avut răbdarea să-mi citești acest roman până la capăt) că am avut dreptate și nu era despre ceea ce credeai tu.

Iar tu, poate că ai dreptate și 9gag-ul chiar e bun la ceva(Îți mulțumesc):

Și acum o melodie legată de pildă…și țin să spun că mă bucur pentru toți aceia care au trecut de superficialitate și mi-au citit tot postul… și au lăsat și comentariul cu ”EU”… știți voi pentru ce acest comentariu dacă ați citit.

21 de gânduri despre &8222;Iubirea înseamnă fragilitate!&8221;

 1. Hm… am mai spus si ma repet… este vorba despre altceva.. o iubire asociata cu viata… O si chiar inseamna fragilitate… iubirea se poate spulbera oricand la asta ma refer eu prin fragilitate. Legat de psihologi.. imi mentin parerea…cand am o parere nimeni nu mi-o poate indeparta :). Comment-ul meu e mult mai mic dar exprima toata parerea mea… daca citesti de mai multe ori o sa pricepi postul si o sa vezi ca iubirea inseamna fragilitate.. a si asculta si melodia aia fiind foarte atent la videoclip ( pentru ca pentru videoclip am ales aceasta versiune a melodiei). CU siguranta ai sa intelegi.

 2. aseară nu prea aveam chef să fiu eu Gică Contra, dar între timp mi-a venit cheful. în primul rînd nu sînt absolut deloc de acord cu titlul pe care l-ai ales; iubirea nu cred că înseamnă deloc fragilitate, iubirea poate fi cea mai puternică dintre trăirile de care un om are parte pe parcursul vieţii lui. să ajungi să nu mai trăieşti prin tine şi pentru tine, să ajungi să trăieşti prin şi pentru altcineva.
  poate însemna totuşi şi fragilitate atunci cînd nu i se răspunde cu aceeaşi monedă, cînd nu ştii să ai grijă de ea, cum să o protejezi. iar atunci cînd nu i se răspunde cu aceeaşi monedă nu numai că devine fragilă, dar într-o bună zi va dispărea, ca şi cum nu ar fi fost.
  cît despre psihologi şi psihologie…dacă sufletul omului ar fi un recipient cu 100 de mililitri de HNO3 să zicem, ar fi foarte simplu, ai şti cît hidrogen, cît azot şi cît oxigen ai acolo. doar că sufletul unui om nu este ceva care să poată fi cuprins într-o formulă, într-o ecuaţie. psihologia nu este o ştiinţă exactă, aşa cum este fizica, matematica sau chimia, pentru că obiectul ei de studiu este de fiecare dată altul. psihologii încearcă să deceleze, să identifici anumite modele comportamentale, anumite tipuri de reacţii, dar pînă la urmă nici unul dintre aceste modele nu se potriveşte în totalitate unui individ. pînă şi sociologia are un anumit avantaj faţă de psihologie, pentru că ea lucrează cu eşantioane, cu felii dintr-un întreg, şi analizînd trăsăturile feliilor poate generaliza cu o oarecare marjă de eroare anumite tipuri de comportamente la nivelul întregului (comportamente de genul intenţie de vot, intenţia de a părăsi România etc.). psihologul nu are nici măcar norocul ăsta, el nu lucrează cu eşantioane, el are de-a face de fiecare dată cu un alt individ şi trebuie să adapteze din mers modelele pe care le cunoaşte la acea structură pe care o are în faţă. cît de utili sau inutili sînt psihologii nu ştiu, prefer să nu mă pronunţ, cert este că prin anumite părţi de lume a devenit o modă să mergi la psiholog, aproape că nu mai poţi merge la toaletă fără să consulţi un psiholog. şi pentru că am scris deja un cearceaf întreg, cred că mă voi rezuma la atît pentru astăzi. 🙂

 3. EU…in primul rand vreau sa te felicit pentru pilda care ne-ai dato.Este incredibila,este intradevar o lectie de viata adevarata.Adevarul e ca asa se intampla uitam de iubire,punem accent pe alte lucruri si sentimente(orgoliu,bogatie,buna dispozitie,etc.).Dar uite ca mai sunt si oameni ca tine care ne readuc pe drumul cel bun,care ne arata sensul vietii,care ne arata cum sa traim.Felicitari inca o data.Si referitor la psihologi sa sti ca nu sunt rai,sa sti ca pe mine m-a ajutat foarte mult psiholoaga mea.Multa lume confunda ca daca mergi la psiholog inseamna ca esti nebun/nebuna.Sa sti ca nu e asa.Eu am fost la psiholog pentru ca fac sport de performanta si ma ajutat la concentrare,la relaxare si foarte mult la eliberare.Psihologul e o persoana cu care poti sa vorbesti deschis orice,si care tot timpul te va intelege.Iti multumesc ca ai postat acest post,si ca ne-ai dat incredere in noi.Felicitari!

  • Carina, ma bucur ca ti-a placut pilda si mai ales ca ti-a transmis si nu a fost doar asa un text pe care l-ai citit ca sa mai treaca timpul. Sincer nu ma asteptam ca acest post sa faca furori ori sa placa atator oameni. Chiar nu m-am asteptat. Dar sti vorba aceea „Cand te astepti mai putin se intampla..”.
   Iti urez un calduros BINE AI VENIT pe blogul meu ( sau daca ai mai trecut , pentru faptul ca ti-ai facut acum vazuta prezenta), ma bucur mult ca inca o persoana a indragit ceea ce am scris eu si ca i-am transmis ceva prin cuvintele alese:) Iti urez bafta in continuare in ceea ce faci si sa ne aduci muulte medalii de aur acasa!!!

 4. Spun „Eu” si tot Eu spun ca e absolut extraordinara pilda, abia ma abtin sa nu plang..totul e asa de adevarat, de profund :X … ai asa un stil de a scrie iti ajunge la suflet nu stiu unde ai gasit-o dar situ ce era si ce e in sufletul tau de fiecare data cand o citesti :)) E adevarat timpul intelege cel mai bine Iubirea :X Sti ca nu sunt prea buna la romana si nu prea stiu ce sa mai zic, dar ma bucur enorm ca mi-ai trimis link-ul si ca am citit, am un zambet larg pe buze :* >:D<

  • Anca, ma bucur tare mult ca iti place.. dar daca mai citesti o data postul afli de unde e pilda:P dar lasa ca iti selectez eu „Însă foindu-mă de pe o parte pe alta a patului am descoperit undeva într-un colț al camerei o carte părăsită.Am ridicat-o și mi-am ațintit ochii asupra titlului ( o carte de psihologie)………..Dar după cum spuneam, am început să răsfoiesc paginile cărții, am trecut de cuprins( luung al naibii) și am ajuns la o pagină mai mult albă decât scrisă cu dedicații…………………Și uite așa degetele mele au mai încadrat o pagină ( cu doar 4 rânduri) în continuitatea trecutului. Următoarea pagină era scrisă aproape în întregime ( m-am speriat) dar totuși am citit primul rând din scurta introducere ce a început să mă intereseze.. și după un rând au urmat altele și altele până când m-am trezit că am citit ceva foarte interesant despre Buna Dispoziție, Bogăție, Orgoliu, Tristețe, Înțelepciune și nu în ultimul rând Iubire…………” acolo la faza cu engramat Anca de imi pusasi si pe mess.
   Dar sa revin la multumiri si la bucuria mea ca acest post place atator oameni…:*

 5. EU….. ce pot sa mai adaug, super postul, ca sa nu mai zic de mesajul transmis!!! Si, da, TIMPUL m-a facut sa inteleg cat e de importanta IUBIREA in viata mea!!! Daca primesc si darui IUBIRE, daca sunt inconjurata de sentimente pure de afectiune, TIMPUL trece mai usor, viata e mai frumoasa, lumea pare mai buna si totul prinde sens si culoare!

  • Heiii… BINE AI VENIT pe blogul meu >:D<.. ma bucur ca ti-a placut postul si ca TIMPUL te-a facut sa intelegi importanta IUBIRII. Ma bucur ca postul meu are influente benefice asupra oamenilor… ma bucur sincer.. si te mai astept pe la mine pe blog:)

 6. Pisc’ deci nu am cuvinte. Dar pot sa incep cu un simplu EU. Eu care am citit. Eu care parca ma stapanesc sa nu vars o lacrima. Melodia e superba ca sa nu mai vorbim de post. Stii statui si ma gandi azi..bai eu nu sunt buna de nimic. Nu imi iese nimic. Nu pot sa cred ca sunt aici. Acum. Pur si simplu crezui ca cedez. Imi place foarte mult postul . ,, Pentru că numai Timpul poate fi în măsură să înțeleagă cât de importantă este Iubirea în viața noastră.” propozitia asta este mai mult de cat orice poate fi. De cat toate cuvintele adunate in mintea mea. Este libertate. Este daruire. Este sensul vieti cu adevarat. Ce pot sa spun. Daca nu iubesti nu ai cunoscut lumea. Cateva versuri dintr-o poezie spunea asa : ,,Poti omule prin timp sa treci /Si-ntreg nemuritor sa pleci/Dar poti sa mori si-n orice zi chiar inainte de-a muri!”. Mie mi-au placut foarte mult si mai era acolo un vers care zicea: ,,Poti daca nu din piatra esti” . Cand stau si ma gandesc la versurile astea ma uit la mine si vad ca nu am timp..nu am timp de nimic. Vreau sa fac atatea si sunt atat de rece uneori chiar daca nu ma caracterizeaza. Simt profund ceva care ma distruge, ma macina, ma face sa numai fiu eu! Si cu toate astea ma regasesc in fiecare cuvant care il ai scris. Fiecare litera parca ma face sa ma simt altfel. Fiecare cuvant parca imi realizeaza parca constructia sufleteasca. Uite mai am inca ceva pentru tine asta e ,,furata” sau imprumutata dintr-o melodie care spunea,, Tu simti soarele apunand / Eu o sa-l fac sa straluceasca iar” si continua cu ,, Tu lume nebuna ,lume nebunaaa, daa.”. Versurile astea ma fac sa ma simt mai bine. Ma caracterizeaza . Ma gandesc la un zambet larg care il impartasesc tuturor. Ma simt parca intr-o alta lume.

  • Mă bucur că până la urmă ți-ai găsit atât de multe cuvinte ca să exprimi ceea ce îți transmit cuvintele alese de mine în postul de mai sus. Mă bucur că te regăsești în el.. mă bucur că te regăsești în fiecare simbol de literă:). Mă bucur pentru versurile ce mi le-ai pus în comentariu și aș vrea să știu din ce melodie fac parte ultimele:).
   În legătură cu faptul că nu ești bună de nimic, ar fi ceva mai mult de discutat.. dar eu personal .. nu cred asta. Tu ești o persoană importantă pentru lumea asta.. la fel cum fiecare din noi este… Fiecare are importanta lui in lume si in viata celorlalti.
   Ma bucur de altfel că acest post ti-a adus un asa mare zambet incat ne poti face pe toti sa zambim . Tu mereu imprastii raze de fericire si zambete in jurul tau.. chiar si atunci cand esti trista :)… aaa… si ma bucur mai ales pentru faptul ca ai reusit pana la sfarsit…si ma repet…” bine ca stiai tu raspunsul la intrebare deja >:P .

 7. parcă varianta lui Sting sună mai bine decît cea aleasă de tine 😉 . şi dacă tot am început cu muzica, mi-am adus de o melodie ce se cheamă „Piccola e fragile”, adică cea de mai jos.

  de citit nu prea ştiu să citesc decît pînă la capăt, nu mă opresc după un rînd, două sau douăzeci, aşa că nici nu ştiu dacă are vreun sens să plantez undeva un „eu”. despre subiectul ales de tine se pot spune foarte multe, deocamdată prefer să nu comentez pe marginea lui, poate pentru că nu-s cel mai în măsură. nu de alta, dar am făcut ceva psihologii prin facultate 😉

  • Am ales această variantă a melodiei pentru că mă reprezintă mai mult, în ea e o parte din viața mea… mai ales în videoclip:). Știu că tu obișnuiești să citești tot…. acel comentariu era pentru cei care citesc doar jumătate pentru că se plictisesc. Mă bucur că ai citit și că ai postat acea melodie.. e veche și frumoasă.. de obicei ce-i vechi e frumos. Legat de psihologie…prefer să nu mai comentez.. nu înteleg psihologii și punct:))

 8. …trecand direct la „pilda”… toate sentimentele si valorile umane au fost
  reduse subit la 5,banuiesc ca autorul avea 5 degete, o singura mana si jumate de materie gri astfel reusind sa le tina socoteala la atat de multe.Inceputul spune ca iubirea sta pana in ultimul moment, este adevarat ea sta pana se distruge totul si deabi atunci se trezeste la realitate,iar cand totul se distruge ea cauta cu disperare ajutor,bogatia nu ajuta e complet opusul ei(cu putina activitate cerebrala realizezi cat de mult adevar e in propozia asta) ,buna dsipozitie e ca vremea daca vrei iti pui ochelarii de soare si te bucuri fara sa o privesti daca nu primesti in porti mici(fericirea in viata e daor un film de scurt metraj), iar orgoliul….intotdeauna reprezinta o piedica ,un stop ,singurul lucru bun fiind acela ca ,cateodata e bine un stop care il aprieciezi deabi dupa. Si astfel toate trecand ajungem la domnul timp(cunoastera nu mai intra in partea de ajutor probabil in momentul scrieri degetul autorului disparu subit…prin vreo nara doritoare de atentie as crede) ,domnul timp o ia si „salveaza ziua” ca mai apoi sa intenteze divort nara cu degetul si sa revina mult stimata cunoastere,asa cum vine mereu cand ai nevoie de ea si doar atunci de bucuri de ea. Iubirea afla cine a fost salvatorul ei apoi „Cunoașterea plină de înțelepciune ” spune ca doar el poate sa inteleaga cat de importanta este iubirea in viata noastra….hmm….fals.Timpul practic reprezinta forajul care curata totul dupa razboi, cand praful sa asezat ,toate tacticile si actiunea sau terminat el vine si curata tot…si uitandute in urma acum luat de el intelegi insfarsit tot ce se petrecea acolo si iti afli raspunsurile ,vezi insfarsit rezultatul ecuatiei careia nu ai putu sa fi in stare sa ii intuiesti rezolvarea fara sa sari peste toate etapele…..si uite asa timpul incepe sa ma enerveza ca seamana cu dumnezeu care primeste toate meritele fara sa faca nimic.Adevarata solutie era cunoasterea si nu timpul,ea poate vedea dincolo de cortina,ea stie ce se petrece in ambele tabere ale razboiului si tot ia poate scurta si indrepta erorile ecuatiei insa asa cum sa intamplat si in povestire posibil intentionat inima nu a apelat la ajutorul ei ci a tutoro ceilalti si doar la sfarsit sa reintalnit cu ea cand iubirea a ajuns la siguranta.

  • Dragă… ”mda :-w”, mă bucur că ai mai ieșit puțin din anonimat și nu te-ai mai rezumat doar la a citi, ci ai și comentat. Și poate că da, ai dreptate, Cunoașterea face totul… poate ea a salvat cu adevărat Iubirea. Însă țin să te anunț că și Timpul face ceva.. bătrânul Timp este probabil singurul nemuritor… el trece.. asta e ocupația lui pe vecie.. să treacă. El liniștește apele după fiecare război.. fie ca este el între popoare sau suflete ori gânduri. Să ști că acest timp nu ia meritele în van… aaa și da… timpul chiar poate salva Iubirea, el e cel care ne ajută să reflectăm, cel care ne deșteaptă… cu fiecare trecere a timpului devii mai înțelept și reușești să-ți salvezi Iubirea sau ce a mai rămas din ea. Mă miram eu cum de te-ai putut abține atâta timp să nu te iei de Dumnezeu, însă Dumnezeu nu preia laude fără să facă nimic… așa că nu mă apuc aici să vorbesc despre asta.. fiecare e cu credința lui. Și da acestea sunt toate valorile umane, din ele derivă restul.. la asta se referea cel care a spus pilda :).

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s