Iubirea

Unul din personajele principale, Ștefan Gheorghidiu, din romanul ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, spunea :

„ O iubire mare e mai curând un proces de autosugestie. Trebuie timp și trebuie complicitate pentru formarea ei. Iubești mai întâi din milă, din îndatorire și ajungi apoi să te obișnuiești cu prezența celui fără de care nu mai poți trăi… Cei care se iubesc au drept de viață și de moarte unul asupra celuilalt ”

Iar eu, mi-am permis să fac un comentariu asupra celor de mai sus :

Iubirea…până la urmă nimeni nu știe ce-i iubirea, nimeni nu poate explica ce-i iubirea, nimeni nu o înțelege, dar toți ajungem să o simțim la un moment dat.

Iubirea poate fi simțită în mai multe moduri, însă nu toate duc la o simțire reală a acestui sentiment ci doar la o iluzie, nefiind niciodată fericit pe deplin. Din punctul meu de vedere Ștefan Gheorghidiu ne prezintă sentimentul  acela al dezamăgirii, el de fapt neștiind niciodată ce-i iubirea adevărată, fiind copleșit și urmat de sentimentul mândriei, sentiment confundat cu iubirea, el fiind total opus acesteia.

Mândria…da, se poate uni cu iubirea, dar numai în cazul în care ea apare după sentimentul acesta al iubirii. Poate chiar din această cauză el consideră iubirea „un proces de autosugestie”, mândria pătrunzându-i sufletul înaintea iubirii.

Pentru ca iubirea să fie adevărată și completă este într-adevăr nevoie de complicitate și timp, acestea fiind unele din elementele de bază ale unei iubiri împlinite cu adevărat, ele consolidând iubirea și făcând-o din ce în ce mai puternică.

Consider că într-adevăr poți simți iubirea din milă, dar acest început nu va conduce niciodată la o iubire adevărată, acesta fiind doar un sentiment de compasiune, iar el nu te va face niciodată sa te simți împlinit. Da, din milă poți ajunge la o îndatorire față de cel de lângă tine, însă acest sentiment poate fi unul cumplit în care să ți se  fărâme sufletul în mii și mii de bucățele mici de piatră, aceasta poate fi calea dezastrului sufletului unui om, o mare nefericire. Iar dacă ai ajuns să simți doar o obișnuință, fie că ai plecat pe această cale din iubire sau din milă, înseamnă că nu ai cunoscut niciodată iubirea ori ea a fost prea slabă… cum am spus și la început –> o simplă iluzie.

Iubirea poate că este cel mai pur sentiment pe care doi oameni îl pot simți reciproc. Aceasta e bazată pe sinceritate, niciodată nu e legată de moarte în sensul de obligație, niciodată nu poți avea drept de moarte față de persoana de lângă tine pentru că  nu ai drept de moarte nici măcar asupra ta, neavând astfel drept de moarte asupra persoanei pe care o iubești cu adevărat sau  doar din milă ori îndatorire. Iubirea trebuie să fie cu adevărat una sinceră, simțită de amândoi.

8 gânduri despre &8222;Iubirea&8221;

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s