Noaptea bibliotecilor deschise


Acum câteva luni, mai exact pe 1 octombrie 2011, se anunța o seară neobișnuită pentru noi târgujienii, se anunța o noapte albă printre rafturile pline de cărți ale bibliotecii județene. Se anunța o noapte printre spirite, printre spiritele tuturor cuvintelor ce sălășluiesc tăcute si totuși atât de grăitoare dincolo de coperți, în paginile cărților.

A fost o noapte specială printre cuvinte cu tâlc și sunete alese ce au fost  interpretate la pian de către elevul Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”, elevul Liviu Diaconescu, dar și la violoncel de către domnul Mircea Suchici. Însă aceasta a fost o mică parte a programului stufos ce a fost organizat de angajații bibliotecii județene Christian Tell din Târgu-Jiu în parteneriat cu elevii Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” coordonați de către doamna profesoară Roată Elena de limba și literatura română, dar și cu alți elevi și profesori de la alte licee precum Liceul de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”.

Principalul ideal al organizării acestui eveniment a fost punerea în scenă a mersului la bibliotecă, pentru că știm cu toții că acum majoritatea tinerilor și nu numai preferă să se refugieze pe meleagurile nesfârșite ale internetului și nu într-o bibliotecă printre scrierile unor mari critici sau a unor savanți renumiți, majoritatea dintre noi nu știm ce înseamnă cu adevărat plăcerea de a ține în mână o carte și a o citi dintr-o copertă în alta. Astfel organizatorii au creat activități recreative pentru tineri și pentru adulți și cel mai important au stimulat venirea acestora prin dăruirea unei cărți primilor 121 de participanți. De ce 121? Pentru că 121 de ani a împlinit Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, principal organizator al acestei activități. Printre altele, organizatorii au încercat să infiltreze în sufletele celor prezenți dorința de a citi,  prin realizarea unei competiții pe teme literare între elevii Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” și cei ai Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”, dar și prin invitarea câtorva scriitori gorjeni, poeți ce au povestit experiențele lor cu paginile cărților explicând întâmplările prin recitarea propriilor poezii. De altfel domnul Mircea Muschici a organizat un concurs după terminarea mini-concertului din bibliotecă, unde oferea ca premiu un CD cu înregistrarea concertului aniversar de 30 de ani de carieră de la Craiova, pe baza unui prim răspuns corect la o întrebare adresată de dânsul. O altă activitate ce am observat că a prins la public a fost dezbaterea cărții Anna Karenina de Lev Tolstoi, în paralel cu filmul proiectat pe peretele interior al bibliotecii județene, de către doamna profesoară Roată Elena și elevii dânsei. Această activitate din urmă a ajutat lumea prezentă la crearea unei vederi mai ample asupra filmului dar si a cărții, însă a și infiltrat în sufletul celor ce nu au citit cartea dorința de a descoperi acțiunea din fiecare cuvânt. O altă activitate ce a stârnit mii de zâmbete pe fețele celor prezenți a fost momentul artistic interpretat de actorii de la Teatrul Național ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Aceștia au îmbinat actoria cu muzica și au oferit spectatorilor un moment de neuitat.

 Alături de aceste activități au mai fost și multe altele desfășurate cu dăruire și care au fost urmate de multe aplauze, iar în încheiere aș vrea să vă invit la următoarea noapte a bibliotecilor deschise ce va fi organizată tot la biblioteca județeană Christian Tell. Faceți-vă curaj să-i treceți pragul nu doar cu această ocazie ci de fiecare dată când vreți să vă liniștiți sau refugiați undeva, pentru că trecând pragul unei biblioteci pășiți cu adevărat în trecut, descoperiți tainele acestuia și nu numai!

7 gânduri despre &8222;Noaptea bibliotecilor deschise&8221;

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s