Voi cu ce vă mândriți?

Mno, toate posturile de mai jos au fost despre literatură, strecurându-se și câte unul despre școală, puțină geografie și viața tinerilor adică impresii culese de mine și numai de mine. Acum aș vrea să fac un post care să conțină câte puțin din toate, însă nu promit că voi reuși pentru că totul depinde de inspirația ce mă va trăsni în următoarele fraze și felul cum voi încerca să le încheg aici cât mai bine.

După cum ați văzut titlul de mai sus postul este intitulat ”Voi cu ce vă mândriți?”, ei bine această întrebare o veți regăsi mai jos după ce vă voi împărtăși cu ce mă mândresc eu :). Mno, oameni buni trebuie să vă atenționez că eu mă mândresc cu multe, deci să nu vă speriați cât aveți de citit. Așa că, să nu o mai lungesc aici cu vorba, o să închei cu introducerea și am să încep cu adevăratul conținut, cu care ar fi trebuit (după mulți) să încep de mult, ori chiar de la începutul acestui post…dar pentru că eu nu mai pot fi schimbată, și cum mă citiți printre rânduri așa sunt…va trebui (cui îi place) să îmi accepte scrierile și părerile din toate posturile mele așa cum sunt ele.

Ei bine, eu mă mândresc în primul rând cu tot ce are țara mea (exceptând desigur, în proporție de 99% oamenii ce o locuiesc). Probabil vă întrebați de ce cu 1% (totuși așa mult) mă mândresc? Ei bine pentru că acești 1% nu au fost corupți de către puterile ce ne conduc îngenuncheați (probabil pentru că așa consideră domniile lor că este la modă). Așadar eu mă mândresc cu frumusețile țării adică cu munții, câmpiile, podișurile, delta , marea și cei 1% oameni puri și neîntinați de păcatele celorlalți. Mă mândresc cu cei 1% oameni tari ai țării noastre, ce speră cu disperare la o țară mai bună. Mă mândresc că-i o țară frumoasă și plină de bogății neavute și râvnite de alții (cei care ne-au corupt). Mă mândresc cu peisajele țării, cu apusul și răsăritul soarelui ce nicăieri nu se vede mai frumos ca la noi, nicăieri nu luminează crestele munților mai mult și mai frumos ca la noi, nicăieri nu se oglindește mai frumos ca-n marea, delta și râurile noastre, nicăieri nu străpunge rămurișul copacilor mai frumos ca-n țara noastră… NICĂIERI. Mă mândresc cu alte noastre costume populare: oltenești , moldovenești, dobrogene, bănățene, transilvănene și maramureșene. Fiecare costum popular are o istorie în spate, are plânsete, dureri și fericire (portul românesc, ca trasaturi generale are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, avand desigur deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau doar de modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. El are ca trasatura esentiala unitatea în varietate, diferitele costume fiind caracteristice regiunilor si zonelor respective.Portul popular romanesc îsi gaseste radacinile în portul stramosilor nostri traci, geti si daci si se aseamana cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanica, desigur cu deosebirile care constau în amanunte decorative si colorit. In decursul istoriei, structura si evolutia costumului popular romanesc si-a pastrat nealterate caracteristicile esentiale. Pornind de la realizari artistice facute cu materii prime produse în gospodariile taranilor, portul popular romanesc a evoluat de-a lungul secolelor, dovedind o bogata maiestrie a taranului roman, atat în ornarea tesaturilor si a broderiilor, cat si în obtinerea culorilor vegetale. Portul popular se diferentiaza în functie de anotimp, ocazii festive, varsta si sex, adaptandu-se ocupatiilor specifice fiecarei zone). Mă mândresc cu obiceiurile noastre de Crăciun, Paște și alte sărbători, cu dansurile populare și cu limba românească. Și pentru că ne chinuim din răsputeri să ne omorâm propria limbă schingiuind-o vă dedic următoarea poezie a lui George Sion:

Mult e dulce si frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.
Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm
Si pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.
Românașul o iubește
Ca sufletul său.
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!

Mă mândresc cu scriitorii noștri de seamă : Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, I.L Caragiale, Camil Petrescu, George Coșbuc, George Călinescu (ce a fost și mare critic literar), Emil Gârleanu, Vasile Alecsandri, Ioan Slavici, Andrei Mureșanu, Alexandu Macedonski, Barbu Ștefănescu de la Vrancea, Ștefan Octavian Iosif, Otilia Cazimir, George Topârceanu, George Bacovia, Octavian Goga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nichita Stănescu ( care dragi elevi  NU este FEMEIE), Nicolae Labiș, Marin Sorescu, Constantin Negruzzi, Ion Agârbiceanu, Ion-Alexandru Brătescu-Voinești, Fănuș Neagu și mulți alții ce nu mai apar din păcate în manualele noastre de limba română, din motive pe care doar cei mari ( ce ne conduc) le cunosc. Probabil vă întrebați de ce am enumerat atâția? Ei bine pentru ca mulți dintre voi să audă de ei că poate îi trăsnește curiozitatea să și citească ceva scris de ”anonimii ” de mai sus, că doar pentru noi s-au chinuit săracii, să ne lase nouă o istorie literară. Mă mândresc cu istoria neamului meu ( aia înfăptuită cam până în `89, când strămoșii s-au luptat pentru pământ să îl aibă neamul românesc (întreg neamul românesc), nu aia ce a început să fie scrisă după `89 (la care iau parte și eu) în care cei care ne scriu istoria (adică domnii de la conducere) luptă pentru a avea ei câți mai mulți bani și pământ, fără a le păsa măcar de poporul de care ar trebui să se îngrijească. Mă mândresc cu Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Mircea cel Bătrân, Ioan Cuza și mulți alții ce au luptat până la moarte pentru noi și pământurile noastre. Mă mândresc cu cărțile și biblioteca mea, mă mândresc cu caracterul meu ( prost sau interesant… depinde de persoană). Mă mândresc că nu pot fi schimbată, deși mulți încearcă, mă mândresc cu orgoliul meu, mă mândresc că am reușit să fac cel mai lung post dintre toate și am să fiu certată și criticată de Andrei că am scris iar prea mult și nu în ultimul rând…..–> mă mândresc CĂ AM cu ce mă mândri.

23 de gânduri despre &8222;Voi cu ce vă mândriți?&8221;

 1. Sa-ti spun cu ce ma mandresc?

  Intai de toate, pot sa spun ca o parte din lucrurile cu care ma mandresc eu sunt 100% descrise in postul tau. Si acum sa continuam cu celelalte:

  – Ma mandresc cu faptul ca stiu sa cand la pian, intr-o perioada in care daca ai fost la Liceul de Muzica 8 ani (ceea ce eu am facut) este considerata o chestie apropiata de lautarie. No harm done to me!

  – Ma mandresc cu faptul ca ascult muzica clasica, in special Chopin, pentru ca niciodata Fantasie Impromptu nu suna mai bine decat atunci cand il ascult eu si sufletul meu vibreaza pe sunetele alea minunate. I don’t know if anyone understands me, but that’s me.

  – Ma mandresc cu faptul ca am o biblioteca imensa, cu carti din diverse domenii si ma mandresc ca am inceput sa o parcurg din clasa I, cu toate ca nici pana acum nu am terminat-o.

  – Ma mandresc cu mama mea, careia, cu toate ca ma cearta aproape in continuu, ii datorez cel putin 80% din realizarile mele, fie si numai din punctul de vedere al motivarii.

  – Ma mandresc cu personalitatea mea rebela, care o deranjeaza pe mama si care pare inexistenta pentru altii, pentru ca imi da posibilitatea sa vad lucrurile altfel, sa par schimbata in functie „anotimp” si sa invat din experienta mea si a altora.

  – Ma mandresc cu faptul ca vreau sa dau la Medicina (sper sa si reusesc – Doamne ajuta-ma!) si cu faptul ca vreau sa schimb ceva in tara asta si de-aia nu vreau sa plec decat sa studiez in strainatate si apoi sa ma intorc sa practic meseria aici.

  – Ma mandresc cu anumiti tineri, olimpici sau nu, dar care au respect fata de tara lor (tu intri in categoria asta) si care isi doresc sa o vada undeva unde sa ii fie bine, dar si fac ceva pentru asta.

  Si cam atat, ca deja o sa iti depasesc post-ul si stiu ca nu iti place 😀

 2. nu ştiu dacă îmi place în mod deosebit Păcălici, dar dacă ţie îţi pică bine să îmi spui aşa, treacă de la mine 🙂 . oricum, nu mai stau eu multă vreme pe aici, doar vreo 5-6 zile

 3. după cum ziceam, nu-i o temă deloc uşoară pentru mine. în primul rând pentru că nu sunt mândru că sunt român; că m-am născut aici e o întâmplare, puteam la fel de bine să mă nasc în Etiopia, Anglia sau Burkina Fasso; nu sunt deloc mândru de cele ce se întâmplă în ţara asta de prea multă vreme.
  nu voi spune că ţara nu îmi place, că nu îmi este dragă, pentru că îmi este şi ea, ţara, este într-adevăr frumoasă, dar nu pot fi mândru pentru că ea a fost binecuvântată şi lăsată pe pământ aşa cum e.
  şi totuşi sunt mândru de ceva, sunt mândru de ceea ce sunt eu, de ceea ce am devenit şi de ceea ce am făcut de-a lungul timpului; sunt mândru că în tot ceea ce am făcut am încercat, pe cât a fost posibil, să nu fac rău nimănui, să nu rănesc inutil pe cineva. cam asta e…cred că sunt mândru doar de ceea ce sunt…

 4. poate că nu-s decât un păcălici 🙂 . chiar îmi plăcea să joc păcălici când eram mic, doar că de cele mai multe ori eu eram cel păcălit. uite, promit că o să mă gândesc şi îţi voi spune mâine cu ce mă mândresc, chiar dacă nu e o „temă” foarte uşoară. e bine aşa?

 5. mno…nu ştiu de ce îţi place să începi aşa şi sper că nu e molipsitor. chiar mă miram că nu ai spus nimic de Brâncuşi (asta pînă am văzut slide-ul), despre pictori, că am avut şi din ăştia cîţiva, despre un Enescu sau despre, de ce nu, un Tudor Gheorghe 🙂 . o obiecţie legată tot de slide: Casa Poporului nu este un castel, este o hidoşenie imensă pe care am moştenit-o de la Ceauşescu; probabil nici Ateneul Român nu se poate încadra în acea categorie, dar măcar are o arhitectură deosebită 🙂 .
  nu mă voi lega de opinia personală a lui Andrei decît foarte pe scurt; ca orice opinie personală, este una al naibii de subiectivă, iar modul în care i-ai găsit pe aceşti doi eroi naţionali (şi singurii, în viziunea ta) mie îmi scapă. eu zic că sunt mult mai mulţi, despre unii poate chiar nu ştim absolut nimic, pentru că cel care face un act de eroism preferă de cele mai multe ori să rămînă în umbră, să nu iasă în faţă şi să se bată cu pumnii în piept.
  de ce-s mîndru eu poate ţi-oi spune mai încolo sau altă dată, deocamdată am nevoie urgentă de o cafea.
  O zi frumoasă!

  • Scepticule asa e Casa poporului nu e un castel.. daaar..mi-a fost lene sa mai fac alt slide la fel si cu Ateneul. Am citit pe nerăsuflate să văd cu ce te mândrești tu… și cand colo te-ai dus la o cafea :). Frumos păcălești copiii!!!

 6. Cred ca e primul post care nu are efect de somnifer dupa primele 2 paragrafe. Oh si, daca vrei, putem discuta putin despre Ecaterina Teodoroiu. Nu e chiar asa de eroina precum o elogiaza multi 🙂 Singurii eroi nationali sunt Tepes, pe primul loc, si Cuza, la destula distanta.

  Revenind la vacile noastre, am cateva motive de mandrie. Unul (nu primul) ar fi, cum ai „expus” mai sus, tara asta a noastra, insa cum am spus undeva anterior, pacat ca e locuita! Nu mai stau sa dau copy paste cu alteratii ale imaginatiei mele .
  Un alt motiv sunt… eu. Ma mandresc ca sunt treaz la ore la care altii lenevesc, dupa un somn de 2 ore, si sunt mort de somn daca imi intrec norma de 7 ore. Ma mandresc ca am o determinare a dracu’ de mare, daca mi se pune ceva in cap. Ma mandresc ca am o versatilitate aproape la fel de mare, si ma schimb aproape dupa cum adie vantul, atata timp cat directia vantului nu intra in coliziune cu conceptiile mele. Ma mandresc ca am principii, si ca nu le incalc, oricat de bine s-ar dovedi vreodata sa le incalc . Ma mandresc ca am reusit sa fac cativa oameni sa fie fericiti, in detrimentul fericirii mele. Si asta cu acceptul si chiar ajutorul meu 🙂
  Ma mandresc ca pana si dusmanii incerc sa ii ajut sa fie oameni mai buni, intr-un fel sau altul. Ma mandresc ca am slabit vreo 3 kg intr-o saptamana, fara sa renunt la absolut nimic de mancare. Ciocolata era la ordinea zilei 🙂 Mai sunt si alte mandrii, dar mi se pare ca ajung putin laudaros 🙂

  Textul de mai sus reprezinta o opinie personala si trebuie tratat ca atare.

  • Andrei dragă, eu îmi mențin părerea despre Ecaterina. Sunt mândră că ești mândru de asemenea lucruri și că postul acesta a fost o premieră astfel încât tu nu te-ai plctisit după al doilea paragraf. Îți apreciez de altfel și sinceritatea de care ai dat dovadă spunând că celelalte au fost plictisitoare imediat după paragraful 2. Sunt mândră că ai avut sinceritatea sa recunosti

Spune-mi părerea ta!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s