Aventură c-un taximetrist

Știu. Titlul duce cu gândul la o tâmpenie. Asta pentru cei cu mai mulți neuroni înclinați spre diferite sinapse abstracte și interpretabile (hai că am zis-o pe asta). Pe șleau? Nu. Nu are tente pornografice titlul meu. E un titlu oarecare. El ilustrează o aventură și nimic mai mult. O să vedeți voi în rândurile următoare despre ce este vorba, iar în final am să vă las o întrebare la care aștept cu nerăbdare răspunsul vostru. Asta așa… să nu mă cred nebună în totalitate.

Dacă vi se pare că pe alocuri nu am sens, ori spun bazaconii mai mari decât mine, vă rog să nu-mi dați în cap și să-mi permiteți să arunc vina pe oboseală. La mine nu-i vacanță, iar dimineața de la 9 la 18 am cursuri. Cel mai probabil acum sunt ca și când aș fi luat o doză de etnobotanice.

Ieri am ajuns în București. La autogara din Militari. Bagaj muuult, muuuuult și MAAARE. Clar. Când vezi unu din ăsta știi că e de la mama dracu din provincie, a venit pentru ceva timp și va face pagubă pe meleagurile Bucureștiului. Mare bagaj, mare, m-am îndreptat frumos spre un taxi. Da. Știu. Stația „Păcii” de metrou e fix peste stradă. Dar nu. Bagajul m-a omorât numai de la autocar până la taxi. Până la metrou mă adunau cu siguranță cu măturica și forășelul. Luat taxi? Luat. Indicat adresa? Indicat. I-am spus că-i destul de aproape, dar a acceptat să mă ducă și a pornit frumos ceasul. Pe niște străduțe din spatele unor blocuri oarecare, dintr-un sector oarecare. Străduțe pline de zăpadă, într-adevăr. Abia se circula. Am ajuns în fața scării. A oprit mașina. Aparatul indica 6.02. Politicoasă, am întrebat totuși cât face. Sfidător, mi s-a răspuns: „Cât spune aparatul!”. Aaaa, daaa?? Cât spune aparatul. Ok. I-am scos 6 lei și 20 de bani. A ieșit nervos din mașină și a început să bolborosească și să facă urât (numai că nu m-a înjurat) pentru că mi-am bătut eu joc de el că l-am băgat pe niște străduțe pline de zăpadă și îi dau doar 6 lei? Da cât naiba voia să-i dau dacă atât zicea aparatul? 10? 20? 30? hai 40? sau chiar 50? L-am pus eu să se facă taximetrist în București? Nu l-am pus! L-am pus eu să lucreze ca taximetrist iarna în București? Nu l-am pus! L-am pus eu să pună 1.40 lei/km? Nici asta nu l-am pus! Ahh.. da.. și să nu mai vorbesc că mi-a luat bagajele din portbagaj și mi le-a aruncat prin zăpadă în mijlocul aleii! Oricum. Nici eu nu mă las. Și i-am spus că dacă nu-i convine cât arată aparatul, să-mi dea și banii aceia înapoi, că pe bune nu mă supăr! S-a urcat în mașină și a plecat bolborosind. Iar eu am rămas râzând și cu încă un gust amar în urma nesimțirii și a prostiei prezente la tot pasul. Și da, conform legii, el trebuie să accepte cât arată aparatul, iar dacă voiam eu îi lăsam și mai mult. Sau să refuze cursa de la început, pe motiv că-i prea aproape, nu să o accepte frumos.

Desigur. Am ales un taxi pe care să scrie 1,40/km și nu 2,50 sau 3,50 sau 4/km. N-am înțeles niciodată de unde vin prețurile astea așa diferențiate. Încă sunt în dubii. Dar poate vi se face milă de un biet copil din provincie și îl lămuriți și pe el.

Acum. Întrebarea mea pentru voi, căci e târziu și timp nu prea mai am de stat pe aici: Am procedat corect? Sau trebuia să-i ofer mai mult decât indica aparatul?

76 de gânduri despre &8222;Aventură c-un taximetrist&8221;

  1. Ai mare grija ca este în libertate cel de la Sprinter Taxi.Sta la Autogară Militari și ia în mașină cliente care sunt din provincie.Asta a făcut un obicei sa le duca sa viziteze Lacul Morii.La el cursa e gratis dar cu plata în natura.

  2. E greu tare sa intelegi u ,parvenita ce sunt si cum sta treaba cu „serviciile”.
    Dar voi explica asa pe intelesul tau de intelectuala de la tara,posesoare de blog la Bucuresti :
    Ospatarul sau barmanul -primeste spaga (unele locatii au tips in bonul fiscal intre 5-10%);
    Spalatorii de masini -minim 5 roni;
    Frizerii-de la 10 in sus ;
    Asistentele din spitale-minim 30 de ” vedere” pt atentie;
    Hotelieri-camerista,receptioneri pt ca ii sacai mereu cu cheia;
    Doctorii-astia ma depasesc ;
    Portarii – la spitale pt a intra cu masina 5 roni.
    Culmea este ca
    a tara in bodega nu ai cum sa dai tips,poate omu’ de la bar nici nu stie cuvantul,dar sa aibe si pretentia la el.
    Cei care sunteti posesori de masini ,in orasul de provincie,nu spalati masinile decat la lighean si furtun,deci pica spaga ca nu ai unde a o da.
    Spitale nu aveti,asa ca la dispensar va asteapta medicul de familie cu drag si tot felul de taxe,sa se asigure ca papa ceva.
    De tuns la „Salonul lui Gheorghita” din sufragerie ,unde pe langa mileurile ce va caracterizeaza locurile de bastina,va tine de urat „pestele de televizor” nu puteti da spaga,pt ca mai ciupeste si el un ban oricum pe capul tau.
    La hotel la fel nu aveti cum sa cunoasteti ca se da spaga atata timp cat viata voastra se rezuma la camera de camin,camera inchiriata cu alte 5 colege,ori primele clipe de amor au fost infaptuite in camp ori padurea comunala.u ma lua in nume de rau ca explic treburile astea,dar decat sa dai 20 de bani aia,chiar de face 6.20,mai bine lasi 6 roni si pleci.
    Obligatia taximetristului nu este DE HAMAL ca sa-ti urce bagajul in masina,sau sa ti-l dea jos din ea.
    Corect gramatical,sau nu ,eu cred ca se intelege perfect ceea ce vreau sa spun .Daca la mine faci referire mai sus 😉
    Iar daca te referi la Popescu Cristina,a fost ironica cu „e grele”…dar te prinzi fix de aia 20 de bani

    • Nu. N-am făcut referire la tine mai sus, la partea cu gramatica.
      Nu l-am pus să-mi dea bagajele jos. Așa cum le-am pus, le și dădeam jos.
      Și-mi pare rău, așa cum îi spuneam și Cristinei, faceți parte dintre ăia care vor o țară ca afară, muncesc probabil pe un salariu destul de mizer în țara asta, dar ei dau șpăgi, pentru că așa se poartă. Nu. Nu se dau șpăgi (vezi cazurile de primire de mită, oricât ar fi de mari sau de mici sumele și arestările care se fac în baza acestora). Nu-i ok să să ceară șpagă, absolut deloc. E interzis prin lege să se dea șpagă (sau tu de ce crezi că-s atâtea arestări pe tema asta?) , mai ales la faza cu taximetristul, care avea un ceas pus și era obligat să-mi dea bon și să ceară fix cât îi arată aparatul ăla.

  3. Saraciile ca si dumneavoastra sunt asteptate in masina mea.
    Aici vi se ofera cu dragostea aferenta: –covrigi ca doar asta va lipseste parvenitilor din traistele de rafie cu care debarcati in Bucuresti;
    -lumanari ca sa le aveti la cap si cand mai invatati si sa fie atmosfera de acasa unde va e,becul lux.
    – iar uneori vi se pot returna si toata suma.

    Una peste alta nu e vina noastra ca dvs sunteti cu borcanul de fasole,varza,cartofi si ciorba in oala si doriti a calatori si puiul din ciorbita cu Taxi.

    Eu nu stiu de ce ai postat asta pe net?Sa afle vecinii ca ai urcat a 3-a oara in taxi?
    Pleaca acasa ca suntem satui de doamnele cu sacose de rafie si figuri

    • N-aveam sacoșe de rafie, dragul meu. Când am luat taxiul, i-am spus până unde vreau să mă ducă și că-i distanță mică. Și a acceptat, a zis că nu-i problemă. Apoi, cere mai mult. Nu frate. Cât spune pe ceas, atât iei, că de aia ți s-a pus ceas în mașină, ca să nu iei mai mult decât face pe nr de kilometri totali ;). Ia propuneți voi, taximetriștii, să nu mai aveți ceasuri pe mașini, ca să puteți fura cât vreți clienții. Sau să vă impuneți voi propriile prețuri: pe distanță scurtă, te taxez mai mult decât pe o distanță mai lungă, sau cum vreți voi. Dar, atâta timp cât aveți ceasuri și ceasul ăla arată O SUMĂ, faceți bine și încasați banii ăia. În lege, scumpul meu, scrie foarte clar că dacă tu-mi ceri mai mult decât face pe ceas și scrie pe bonul pe care trebuie să mi-l dai, eu am dreptul să nu-ți plătesc. Sau să îți fac reclamație.
      Merg foarte des cu taxiul, atât pe distanțe scurte, cât și pe distanțe lungi. Și am întâlnit și oameni corecți, care au luat fix cât a arătat ceasul. Și mi-au dat și bon ;).

      P.S.: A apărut un comentariu mult prea agramat și nu i-am dat accept, desigur. Menționez că articolul ăsta are mai bine de un an de zile de când a fost scris și, de atunci, m-am tot plimbat cu taxiul. De aia am spus că mă plimb destul de mult și nu mai sunt doar cele 2-3 plimbări despre care vorbeam acum un an. Ca să înțeleagă toată lumea, dacă singură nu poate :)).

    • Tu ne intrebi,iar noi tre’ sa raspundem !
      Trecand peste faza cu ,,copilul de la tara,, ca sa lasam victimizarea specific romaneasca,de care suntem satui,tu in mintea ta,studiata,crezi ca ai procedat corect !..buun…
      Hai sa te invatam noi,cum e la capitala draguta cu studii…
      La capitala,te tunzi-lasi bacsis..
      La capitala,mananci la restaurant-lasi bacsis…
      La capitala,mergi la curve-lasi bacsis…
      La capitala,studiezi-dai spaga (bacsis)…
      La capitala,mergi cu taxiul-platesti…iar daca vrei bagaje urcate,coborate,muuulteee,greeleee,maaari – lasi bacsis !!!
      La capitala,dragutoo, E VIATA GREU !!!

      • Ahahahaa! Și la capitală nu ați învățat să vorbiți și corect românește?
        Și nu, nu-s de la țară ;). Să fii din provincie, nu înseamnă să fii de la țară. În plus, dacă studiați puțin istoria Bucureștiului, vă dați seama că locuitorii acestuia sunt de fapt o adunătură din toate colțurile acestei țări.
        Și nu-mi urca și cobora niciun bagaj. Le luam singură. În plus, da, îi lăsam cu cea mai mare plăcere ceva bani în plus dacă era drăguț. Oamenilor care știu să se poarte le las întotdeauna bani în plus, pentru că merită. Dacă nu-mi cerea el mai mult, aveam de gând să-i dau 10 lei ;).

      • Tu draga de tn,degeaba studiezi,pt ca nu stii sa faci diferenta dintre o cratima si-o gluma ! Daca te uiti atent,tzatza Leanto,sunt puse ghilimelele de rigoare !!! Si nu mai sfida lumea pe aici,ca lasai tu vreo spagutza,acum dupa ce ti-ai dat probabil seama c-ai zbatcit-o,ca ti-am citit comm-urile,de sus si pana jos si ai scris la fel…,,nu dau mai mult,de ce sa dau mai mult,,?!!!!
        Eu zic asa,sa-ti iei ,,adidasii cu toc,, si sa te urci in tramvai !!!..acolo este locul tau !!!
        Rusine,pt dovada de bun simt,tanti studioasa !!!

      • Nu se lasă șpagă. Punct. Ieșiți din limitarea asta în care trăiți și încercați să evoluați. Mai plimbați-vă și vedeți cum stau lucrurile prin lume!
        Voi, din câte-mi dau seama, faceți parte dintre ăia care-i criticați pe toți și pe toate, dar vă doriți o țară mai bună, țara aia ca afară, în care ești tratat așa cum trebuie și nu ți se cere șpagă la tot pasul, în care se respectă legea. Așa că, dacă tot nu aveți de gând să faceți nimic ca să schimbați anumite mizerii, măcar stați frumos în banca voastră.
        Iar tu, Cristina, pune mâna pe o carte de gramatică. Nu mușcă :D.

  4. Asta mi-a placut, mai fac si eu asa uneori :)) Eu mai las la mine in oras uneori la taximetrist bani (nu pot sa ii zic bacsis) pentru ca se mai intampla sa nu am marunt, si sa nu aiba nici el, si sa ii dau mai putin si se compenseaza :)) Dar asta pentru ca m-am imprietenit cu taximetristul respectiv, si cand am de mers undeva si vreau cu taxiul, doar pe ala il chem. Cand merg cu altii, le las suma rotunda, de exemplu, cum a fost aici la tine cu 6,20 lei probabil i-as fi lasat 7 lei, si asta pentru ca nu imi place sa umblu mereu cu marunti in portofel. Am doar de 50 de bani o moneda pentru carucior la Carrefour sau alte marketuri :))

      • uite o generalizare cu care nu sunt de acord + ca sunt foarte multi angajati prin Bucuresti… care nu sunt de-ai locului. Numarul de telefon al companiei il gasesti pe bord, unde are si licenta, sau pe lateralele/spatele masinii. Daca nu ai apucat sa ii vezi numele (de pe licenta mai devreme mentionata), poti mentiona codul masinii.. sau numarul de inmatriculare.

  5. Şi eu obişnuiesc să las bacşiş taximetriştilor. Dar totul depinde de felul în care se poartă: dacă nu mă învârte aiurea prin Bucureşti, nu mă asasinează cu manele sau fum de ţigară etc…
    Am mers o dată cu un taximetrist de la Pelican… absolut nerecomandabil! M-a învârtit de la Piaţa Unirii până la Piaţa Galaţi prin Piaţa Romană. A profitat de faptul că vorbeam la telefon şi a lungit traseul, deşi avea alte două posibilităţi, mult mai scurte! Dar nu i-a ajutat Cel de Sus să mă fraierească, fiindcă a prins traseul liber, fără opriri la semafoare şi am ajuns la destinaţie cu ceva mai puţin de 5 lei pe aparat. Şi atât a primit!

  6. Cintindu-ti „aventura” pe care ai avut-o, mi-am adus aminte de o scena din „Reservoir Dogs” in care se vorbea despre tips ( http://www.youtube.com/watch?v=V4sbYy0WdGQ ).
    Cat despre taximetria din Bucuresti, depinde foarte mult si de companie si de taximetristul pe care-l nimeresti. Am nimerit si taximetristi cu care s-a putut purta o discutie si care nu asteptau sa fie platiti cu mai multi bani decat scria pe aparat. Cand vei mai fi nevoita sa mergi cu taxiul prin Bucuresti, iti recomand Meridian si Speed Taxi…sunt singurele companii mai serioase, care-si triaza cat de cat soferii.

  7. Să vezi ce frumos e când prețul este 7 sau 8 lei, tu-i dai 10 lei și aștepți restul. Tu te uiți la el, el se uită la tine tot așteptând să zici “păstrează restul” și apoi începe să se caute nervos prin toate buzunarele pentru ca într-un final să-ți zică: “N-am mărunt”

  8. Te-am descoperit de curand, prin intermediul „Semn SPRE carte ” de pe facebook.
    Draga mea, ai procedat corect ! Asa sunt unii taximetristi. Se astepta sa-i lasi cel putin 7 lei, sa nu zic 10 ! 😦
    Taxiurile cu 2,5 , 3,5 sunt taxi pirat. Sa nu te urci niciodata la ei in taxi! Te suprataxeaza si poti avea probleme.
    Bafta multa pe viitor cu calatoria cu taxiul prin Bucuresti!

    • Nu am circulat cu taxiul decât de vreo 2-3 ori… Nu am bagaj mare de obicei.. acum a fost o întâmplare. Și nu. Nu mă urc în taxiurile alea. Nu dau atâția bani, că nu a de ce.!
      Mă bucur că m-ai descoperit! Sper să-ți placă ce găsești pe aici 🙂

  9. foarte tare ! Bravo ! Asa trebuie procedat cu astia ! Eu mereu le-am lasat o gramada in plus (pana la suma rotunda, indiferent de aparat) si cu toate acestea am primit strambaturi din nas si pentru ce ???? Nu mai spun ca unul intr-o seara in loc sa ma duc la o adresa de pe langa hotel Orizont, el vroia sa ma duca la nu stiu ce restaurant Orizont sau ceva de genul ca asa i-a venit lui si a trebuit sa ma cert cu el tot drumul, pentru ca normal, eu eram vinovata ca avea eu dopuri in urechi ..!!!

    Sa nu mai vorbim de faptul ca sunt infecti in trafic si de fiecare data iti taie fata ca nesimtitii …..

    Bravo !

  10. Diferenta de pret de obicei vine din nesimtirea companiei. Exista companii care impun soferilor un „plan” – adica o suma fixa de bani pe care trebuie sa o incaseze de la ei la sfarsitul fiecarei ture… de obicei, soferii firmelor serioase se asteapta sa primeasca ceva in plus. Ceilalti fura pur si simplu, cu diverse aparate instalate sau chiar cu tarifele afisate mai la vedere ori mai ascunse. Acum cativa ani existau tarife diferentiale pentru zi si noapte, pentru oras si afara orasului etc. Mai au putin si vor pune taxe si pe numarul de locuri, roti si asa mai departe…

Spune-mi părerea ta!